Biology GK Compilation From NEET Exam 2019

Biology GK Compilation From NEET Exam 2019:

1. Enzymes that utilize ATP in phosphate transfer require an alkaline earth metal (M) as the cofactor. M is
(A) Mg
(B) Ca
(C) Sr
(D) Be

Ans: Mg (A)

2. Cells in G0 phase
(A) enter the cell cycle
(B) suspend the cell cycle
(C) terminate the cell cycle
(D) exit the cell cycle

Ans: exit the cell cycle (D)

3. Phloem in gymnosperms lacks
(A) Sieve tubes only
(B) Companion cells only
(C) Both sieve tubes and companion cells
(D) Albuminous cells and sieve cells

Ans: Both sieve tubes and companion cells (C)

4. Which of the following factors is responsible for the formation of concentrated urine?
(A) Maintaining hyperosmolarity towards inner medullary interstitium in the kidneys
(B) Secretion of erythropoietin by Juxtaglomerular complex
(C) Hydrostatic pressure during glomerular filtration
(D) Low levels of antidiuretic hormone

Ans: Maintaining hyperosmolarity towards inner medullary interstitium in the kidneys (A)

5. In some plants, the female gamete develops into an embryo without fertilization. This phenomenon is known as
(A) Parthenocarpy
(B) Syngamy
(C) Parthenogenesis
(D) Autogamy

Ans: Parthenogenesis (C)

6. Which of the following muscular disorders is inherited?
(A) Muscular dystrophy
(B) Myasthenia gravis
(C) Botulism
(D) Tetany

Ans: Muscular dystrophy (A)

7. Grass leaves curl inwards during very dry weather. Select the most appropriate reason from the following
(A) Flaccidity of bulliform cells
(B) Shrinkage of air spaces in the spongy mesophyll
(C) Tyloses in vessels
(D) Closure of stomata

Ans: Flaccidity of bulliform cells (A)

8. Xylem translocates
(A) Water and mineral salts only
(B) Water, mineral salts, and some organic nitrogen only
(C) Water, mineral salts, some organic nitrogen, and hormones
(D) Water only

Ans: Water, mineral salts, some organic nitrogen, and hormones (C)

9. Placentation in which ovules develop on the inner wall of the ovary or in the peripheral part, is
(A) Axile
(B) Parietal
(C) Free centra
(D) Basal

Ans: Parietal (B)

10. Which of the following glucose transporters is insulin-dependent?
(A) GLUT II
(B) GLUT III
(C) GLUT IV
(D) GLUT I

Ans: GLUT IV (C)

11. Select the incorrect statement
(A) Inbreeding is essential to evolve pure lines in any animal
(B) Inbreeding selects harmful recessive genes that reduce fertility and productivity
(C) Inbreeding helps in the accumulation of superior genes and the elimination of undesirable genes
(D) Inbreeding increases homozygosity

Ans: Inbreeding selects harmful recessive genes that reduce fertility and productivity (D)

12. Select the incorrect statement
(A) In male grasshoppers 50% of sperms have no sex-chromosome
(B) In domesticated fowls, the sex of progeny depends on the type of sperm rather than the egg
(C) Human males have one of their sex chromosome much shorter than the other
(D) Male fruit fly is heterogametic

Ans: In domesticated fowls, the sex of progeny depends on the type of sperm rather than the egg (B)

13. Colostrum the yellowish fluid, secreted by the mother during the initial days of lactation is very essential to impart immunity to newborn infants because it contains
(A) Monocytes
(B) Macrophages
(C) Immunoglobulin A
(D) Natural killer cells

Ans: Immunoglobulin A (C)

14. Which of the following statements regarding mitochondria is incorrect?
(A) Enzymes of electron transport are embedded in the outer membrane
(B) Inner membrane is convoluted with infoldings
(C) Mitochondrial matrix contains a single circular DNA molecule and ribosomes
(D) Outer membrane is permeable to monomers of carbohydrates, fats, and proteins

Ans: Enzymes of electron transport are embedded in the outer membrane (A)

15. What triggers the activation of protoxin to active Bt toxin of Bacillus thuringiensis in bollworm?
(A) Moist surface of midgut
(B) Alkaline pH of the gut
(C) Acidic pH of the stomach
(D) Body temperature

Ans: Alkaline pH of the gut (B)

16. It takes a very long time for pineapple plants to produce flowers. Which combination of hormones can be applied to artificially induce flowering in pineapple plants throughout the year to increase yield?
(A) Gibberellin and Cytokinin
(B) Gibberellin and Abscisic acid
(C) Cytokinin and Abscisic acid
(D) Auxin and Ethylene

Ans: Auxin and Ethylene (D)

17. Which of the following can be used as a biocontrol agent in the treatment of plant disease?
(A) Chlorella
(B) Anabaena
(C) LactobacilluS
(D) Trichoderma

Ans: Trichoderma (D)

18. Concanavalin A is
(A) an essential oil
(B) a lectin
(C) a pigment
(D) an alkaloid

Ans: a lectin (B)

19. What is the fate of the male gametes discharged in the synergid?
(A) All fuse with the egg
(B) One fuses with the egg, other(s) fuse(s) with synergid nucleus
(C) One fuses with the egg and the other fuses with central cell nuclei
(D) One fuses with egg other(s) degenerate (s) in the synergid

Ans: One fuses with the egg and the other fuses with central cell nuclei (C)

20. Which one of the following is not a method of in situ conservation of biodiversity?
(A) Wildlife Sanctuary
(B) Botanical Garden
(C) Sacred Grove
(D) Biosphere Reserve

Ans: Botanical Garden (B)

21. Expressed Sequence Tags (ESTs) refers to
(A) Polypeptide expression
(B) DNA polymorphism
(C) Novel DNA sequences
(D) Genes expressed as RNA

Ans: Genes expressed as RNA (D)

22. Which of the following ecological pyramids is generally inverted?
(A) Pyramid of energy
(B) Pyramid of biomass in a forest
(C) Pyramid of biomass in a sea
(D) Pyramid of numbers in grassland

Ans: Pyramid of biomass in a sea (C)

23. Which of the following pairs of gases is mainly responsible for the greenhouse effect?
(A) Oxygen and Nitrogen
(B) Nitrogen and Sulphur dioxide
(C) Carbon dioxide and Methane
(D) Ozone and Ammonia

Ans: Carbon dioxide and Methane (C)

24. Which of the following immune responses is responsible for rejection of kidney graft?
(A) Humoral immune response
(B) Inflammatory immune response
(C) Cell-mediated immune response
(D) Auto-immune response

Ans: Cell-mediated immune response (C)

25. Pinus seed cannot germinate and establish without fungal association. This is because
(A) it has an obligate association with mycorrhizae
(B) it has a very hard seed coat
(C) its seeds contain inhibitors that prevent germination
(D) its embryo is immature

Ans: it has an obligate association with mycorrhizae (A)

26. Which of the statements given below is not true about the formation of Annual Rings in trees?
(A) Differential activity of cambium causes light and dark bands of tissue early and latewood respectively
(B) Activity of cambium depends upon variation in climate
(C) Annual rings are not prominent in trees of temperate region
(D) Annual ring is a combination of spring wood and autumn wood produced in a year

Ans: Annual rings are not prominent in trees of temperate region (C)

27. Purines found both in DNA and RNA are
(A) Adenine and guanine
(B) Guanine and cytosine
(C) Cytosine and thymine
(D) Adenine and thymine

Ans: Adenine and guanine (A)

28. Variations caused by mutation, as proposed by Hugo de Vries are
(A) random and directionless
(B) small and directional
(C) small and directionless
(D) random and directional

Ans: random and directionless (A)

29. Which of the following statements is not correct?
(A) The hydrolytic enzymes of lysosomes are active under acidic pH
(B) Lysosomes are membrane-bound structures
(C) Lysosomes are formed by the process of packaging in the endoplasmic reticulum
(D) Lysosomes have numerous hydrolytic enzymes

Ans: Lysosomes are formed by the process of packaging in the endoplasmic reticulum (C)

30. The shorter and longer arms of a submetacentric chromosome are referred to as
(A) p-arm and q-arm respectively
(B) q-arm and p-arm respectively
(C) m-arm and n-arm respectively
(D) s-arm and l-arm respectively

Ans: p-arm and q-arm respectively (A)

31. The ciliated epithelial cells are required to move particles or mucus in a specific direction. In humans, these cells are mainly present in
(A) Fallopian tubes and Pancreatic duct
(B) Eustachian tube and Salivary duct
(C) Bronchioles and Fallopian tubes
(D) Bile duct and Bronchioles

Ans: Bronchioles and Fallopian tubes (C)

32. Which of the following statements is incorrect?
(A) Claviceps is a source of many alkaloids and LSD
(B) Conidia are produced exogenously and ascospores endogenously
(C) Yeasts have filamentous bodies with long thread-like hyphae
(D) Morels and truffles are edible delicacies

Ans: Yeasts have filamentous bodies with long thread-like hyphae (C)

33. Which of the following is a commercial blood cholesterol lowering agent?
(A) Statin
(B) Streptokinase
(C) Lipases
(D) Cyclosporin A

Ans: Statin (A)

34. Thiobacillus is a group of bacteria helpful in carrying out
(A) Chemoautotrophic fixation
(B) Nitrification
(C) Denitrification
(D) Nitrogen fixation

Ans: Denitrification (C)

34. Polyblend, a fine powder of recycled modified plastic, has proved to be a good material for
(A) Use as a fertilizer
(B) Construction of roads
(C) Making tubes and pipes
(D) Making plastic sacks

Ans: Construction of roads (B)

35. Select the correct sequence of organs in the alimentary canal of cockroach starting from mouth
(A) Pharynx –>Oesophagus –> Gizzard –> Crop –> Ileum –> Colon –> Rectum
(B) Pharynx –> Oesophagus –> Gizzard –> Ileum –> Crop –> Colon –> Rectum
(C) Pharynx –> Oesophagus –> Ileum –> Crop –> Gizzard –> Colon –> Rectum
(D) Pharynx –> Oesophagus –> Crop –> Gizzard –> Ileum –> Colon –> Rectum

Ans: Pharynx –> Oesophagus –> Crop –> Gizzard –> Ileum –> Colon –> Rectum (D)

36. Identify the correct pair representing the causative agent of typhoid fever and the confirmatory test for typhoid
(A) Streptococcus pneumoniae / Widal test
(B) Salmonella typhi / Anthrone test
(C) Salmonella typhi / Widal test
(D) Plasmodium vivax / UTI test

Ans: Salmonella typhi / Widal test (C)

37. What would be the heart rate of a person if the cardiac output is 5 L, blood volume in the ventricles at the end of diastole is 100 mL and at the end of ventricular systole is 50 mL?
(A) 75 beats per minute
(B) 100 beats per minute
(C) 125 beats per minute
(D) 50 beats per minute

Ans: 100 beats per minute (B)

38. Which of the following statements is incorrect?
(A) Viruses are obligate parasites
(B) Infective constituent in viruses is the protein coat
(C) Prions consist of abnormally folded proteins
(D) Viroids lack a protein coat

Ans: Infective constituent in viruses is the protein coat (B)

39. What map unit (Centimorgan) is adopted in the construction of genetic maps?
(A) A unit of distance between two expressed genes representing 100% cross over
(B) A unit of distance between genes on chromosomes, representing 1% cross over
(C) A unit of distance between genes on chromosomes, representing 50% cross over
(D) A unit of distance between two expressed genes representing 10% cross over

Ans: A unit of distance between genes on chromosomes, representing 1% cross over (B)

40. Extrusion of the second polar body from the egg nucleus occurs
(A) after fertilization
(B) before the entry of sperm into the ovum
(C) simultaneously with first cleavage
(D) after entry of sperm but before fertilization

Ans: after entry of sperm but before fertilization (D)

41. What is the site of perception of photoperiod necessary for the induction of flowering in plants?
(A) Pulvinus
(B) Shoot apex
(C) Leaves
(D) Lateral buds

Ans: Leaves (C)

42. Which of the following protocols did aim for reducing the emission of chlorofluorocarbons into the atmosphere?
(A) Kyoto Protocol
(B) Gothenburg Protocol
(C) Geneva Protocol
(D) Montreal Protocol

Ans: Montreal Protocol (D)

43. Which of the following contraceptive methods do involve the role of hormone?
(A) Barrier method, Lactational amenorrhea Pills
(B) CuT, Pills, Emergency contraceptives
(C) Pills, Emergency contraceptives, Barrier methods
(D) Lactational amenorrhea, Pills Emergency contraceptives

Ans: Lactational amenorrhea, Pills Emergency contraceptives (D)

44. Which of the following sexually transmitted diseases is not completely curable?
(A) Genital warts
(B) Genital herpes
(C) Chlamydiasis
(D) Gonorrhoea

Ans: Genital herpes (B)

45. The frequency of recombination between gene pairs on the same chromosome as a measure of the distance between genes was explained by
(A) Gregor J. Mendel
(B) Alfred Sturtevant
(C) Sutton Boveri
(D) T.H. Morgan

Ans: Alfred Sturtevant (B)

46. From an evolutionary point of view, retention of the female gametophyte with developing young embryo on the parent sporophyte for some time, is first observed in
(A) Mosses
(B) Pteridophytes
(C) Gymnosperms
(D) Liverworts

Ans: Pteridophytes (B)

47. What is the direction of the movement of sugars in phloem?
(A) Upward
(B) Downward
(C) Bi-directional
(D) Non-multidirectional

Ans: Bi-directional (C)

48. The Earth Summit held in Rio de Janeiro in 1992 was called
(A) for the conservation of biodiversity and sustainable utilization of its benefits
(B) to assess the threat posed to native species by invasive weed species
(C) for immediate steps to discontinue the use of CFCs that were damaging the ozone layer
(D) to reduce CO2 emissions and global warming

Ans: for the conservation of biodiversity and sustainable utilization of its benefits (A)

49. Use of an artificial kidney during hemodialysis may result in :
(a) Nitrogenous waste build-up in the body
(b) Non-elimination of excess potassium ions
(c) Reduced absorption of calcium ions from the gastro-intestinal tract
(d) Reduced RBC production
Which of the following options is the most appropriate?
(A) (b) and (c) are correct
(B) (c) and (d) are correct
(C) (a) and (d) are correct
(D) (a) and (b) are correct

Ans: (c) and (d) are correct (B)

50. Conversion of glucose to glucose-6-phosphate, the first irreversible reaction of glycolysis, is catalyzed by
(A) Hexokinase
(B) Enolase
(C) Phosphofructokinase
(D) Aldolase

Ans: Hexokinase (A)

51. Which one of the following statements regarding post-fertilization development in flowering plants is incorrect?
(A) Zygote develops into an embryo
(B) Central cell develops into endosperm
(C) Ovules develop into the embryo sac
(D) Ovary develops into fruit

Ans: Ovules develop into the embryo sac (C)

52. Consider following features
(a) Organ system level of organisation
(b) Bilateral symmetry
(c) True coelomates with segmentation of body
Select the correct option of animal groups which possess all the above characteristics
(A) Annelida, Arthropoda and Mollusca
(B) Arthropoda, Mollusca and Chordata
(C) Annelida, Mollusca and Chordata
(D) Annelida, Arthropoda and Chordata

Ans: Annelida, Arthropoda and Chordata (D)

53. Select the correct group of biocontrol agents
(A) Trichoderma, Baculovirus, Bacillus thuringiensis
(B) Oscillatoria, Rhizobium, Trichoderma
(C) Nostoc, Azospirillium, Nucleopolyhedrovirus
(D) Bacillus thuringiensis, Tobacco mosaic virus, Aphids

Ans: Trichoderma, Baculovirus, Bacillus thuringiensis (A)

54. Identify the cells whose secretion protects the lining of gastro-intestinal tract from various enzymes
(A) Goblet Cells
(B) Oxyntic Cells
(C) Duodenal Cells
(D) Chief Cells

Ans: Goblet Cells (A)

55. Which one of the following equipments is essentially required for growing microbes on a large scale, for industrial production of enzymes?
(A) Sludge digester
(B) Industrial oven
(C) Bioreactor
(D) BOD incubator

Ans: Bioreactor (C)

56. Which of the following is true for Golden rice?
(A) It is pest resistant, with a gene from Bacillus thuringiensis
(B) It is drought tolerant, developed using Agrobacterium vector
(C) It has yellow grains, because of a gene introduced from a primitive variety of rice
(D) It is Vitamin A enriched, with a gene from daffodil

Ans: It is Vitamin A enriched, with a gene from daffodil (D)

57. Which of the following statements is correct?
(A) Cornea consists of dense connective tissue of elastin and can repair itself
(B) Cornea is convex, transparent layer which is highly vascularised
(C) Cornea consists of dense matrix of collagen and is the most sensitive portion of the eye
(D) Cornea is an external, transparent and protective proteinacious covering of the eye-ball

Ans: Cornea consists of dense matrix of collagen and is the most sensitive portion of the eye (C)

58. Respiratory Quotient (RQ) value of tripalmitin is
(A) 0.7
(B) 0.07
(C) 0.09
(D) 0.9

Ans: 0.7 (A)

59. Which of these following methods is the most suitable for the disposal of nuclear waste?
(A) Bury the waste under Antarctic ice-cover
(B) Dump the waste within rocks under deep ocean
(C) Bury the waste within rocks deep below the Earth’s surface
(D) Shoot the waste into space

Ans: Bury the waste within rocks deep below the Earth’s surface (C)

60. Tidal Volume and Expiratory Reserve Volume of an athlete is 500 mL and 1000 mL, respectively. What will be his Expiratory Capacity if the Residual Volume is 1200 mL?
(A) 1700 mL
(B) 2200 mL
(C) 2700 mL
(D) 1500 mL

Ans: 1500 mL (D)

61. Which of the following is the most important cause for animals and plants being driven to extinction?
(A) Drought and floods
(B) Economic exploitation
(C) Alien species invasion
(D) Habitat loss and fragmentation

Ans: Habitat loss and fragmentation (D)

62. Select the correctly written scientific name of Mango which was first described by Carolus Linnaeus
(A) Mangifera indica Linn.
(B) Mangifera indica
(C) Mangifera Indica
(D) Mangifera indica Car. Linn.

Ans: Mangifera indica Linn. (A)

63. Following statements describe the characteristics of the enzyme Restriction Endonuclease. Identify the incorrect statement.
(1) The enzyme binds DNA at specific sites and cuts only one of the two strands.
(2) The enzyme cuts the sugar-phosphate backbone at specific sites on each strand.
(3) The enzyme recognizes a specific palindromic nucleotide sequence in the DNA.
(4) The enzyme cuts DNA molecule at an identified position within the DNA.

Ans: The enzyme binds DNA at specific sites and cuts only one of the two strands (A)

64. What is the genetic disorder in which an individual has an overall masculine development gynaecomastia, and is sterile?
(A) Klinefelter’s syndrome
(B) Edward syndrome
(C) Down’s syndrome
(D) Turner’s syndrome

Ans: Klinefelter’s syndrome (A)

65. Which of the following pair of organelles does not contain DNA?
(A) Chloroplast and Vacuoles
(B) Lysosomes and Vacuoles
(C) Nuclear envelope and Mitochondria
(D) Mitochondria and Lysosomes

Ans: Lysosomes and Vacuoles (B)

66. How does steroid hormone influence cellular activities?
(A) Binding to DNA and forming a gene-hormone complex
(B) Activating cyclic AMP located on the cell membrane
(C) Using aquaporin channels as the second messenger
(D) Changing the permeability of the cell membrane

Ans: Binding to DNA and forming a gene-hormone complex (A)

67. The concept of “Omnis cellula-e cellula” regarding cell division was first proposed by
(A) Theodor Schwann
(B) Schleiden
(C) Aristotle
(D) Rudolf Virchow

Ans: Rudolf Virchow (D)

68. Drug called ‘Heroin’ is synthesized by
(A) acetylation of morphine
(B) glycosylation of morphine
(C) nitration of morphine
(D) methylation of morphine

Ans: acetylation of morphine (A)

69. Persistent nucellus in the seed is known as
(1) Perisperm
(2) Hilum
(3) Tegmen
(4) Chalaza

Ans: Perisperm (A)

70. Due to increasing air-borne allergens and pollutants, many people in urban areas are suffering from a respiratory disorder causing wheezing due to
(A) inflammation of bronchi and bronchioles
(B) the proliferation of fibrous tissues and damage of the alveolar walls
(C) reduction in the secretion of surfactants by pneumocytes.
(D) benign growth on the mucous lining of the nasal cavity

Ans: inflammation of bronchi and bronchioles (A)

71. DNA precipitation out of a mixture of biomolecules can be achieved by treatment with
(A) Chilled ethanol
(B) Methanol at room temperature
(C) Chilled chloroform
(D) Isopropanol

Ans: Chilled ethanol (A)

72. Select the hormone-releasing Intra-Uterine Devices.
(A) Multiload 375, Progestasert
(B) Progestasert, LNG-20
(C) Lippes Loop, Multiload 375
(D) Vaults, LNG-20

Ans: Progestasert, LNG-20 (B)

73. Which of the following features of genetic code does allow bacteria to produce human insulin by recombinant DNA technology?
(A) Genetic code is redundant
(B) Genetic code is nearly universal
(C) Genetic code is specific
(D) Genetic code is not ambiguous

Ans: Genetic code is nearly universal (B)

74. Which part of the brain is responsible for thermoregulation?
(A) Hypothalamus
(B) Corpus callosum
(C) Medulla oblongata
(D) Cerebrum

Ans: Hypothalamus (A)

75. Select the correct sequence for the transport of sperm cells in the male reproductive system.
(A) Seminiferous tubules –> Rete testis –> Vasa efferentia –> Epididymis –> Vas deferens –> Ejaculatory duct –> Urethra –> Urethral meatus
(B) Seminiferous tubules –> Vasa efferentia –> Epididymis –> Inguinal canal –> Urethra
(C) Testis –> Epididymis –> Vasa efferentia –> Vas deferens –> Ejaculatory duct –> Inguinal canal –> Urethra –> Urethral meatus
(D) Testis –> Epididymis –> Vasa efferentia –> Rete testis–> Inguinal canal–> Urethra

Ans: Seminiferous tubules –> Rete testis –> Vasa efferentia –> Epididymis –> Vas deferens –> Ejaculatory duct –> Urethra –> Urethral meatus (A)

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *