History GK Compilation from JKPSC Exam 2013

History GK Compilation from JKPSC Exam 2013:

1. The Indus Valley Civilization was first discovered in:
(A) 1910 A.D.
(B) 1916 A.D.
(C) 1921 A.D.
(D) 1940 A.D.

Ans: 1921 A.D. (C)

2. Majmaul-Bahrayn was written by:
(A) Shaikh Ahmad Sirhindi
(B) Miyan Mir
(C) Mulla Shah Badakhshi
(D) Dara Shukoh

Ans: Dara Shukoh (D)

3. The Krishna cult was greatly revived by:
(A) Namdev
(B) Chaitanya
(C) Raidas
(D) Tukaram

Ans: Chaitanya (C)

4. Which is the correct sequence?
(A) Balaji Vishwanath–Baji Rao I–Balaji Baji Rao (Nana Saheb)–Madhav Rao
(B) Baji Rao I–Balaji Baji Rao (Nana Saheb)–Madhav Rao–Balaji Vishwanath
(C) Balaji Baji Rao (Nana Saheb)–Balaji Vishwanath–Madhav Rao–Baji Rao I
(D) Balaji Vishwanath–Madhav Rao–Baji Rao I–Balaji Baji Rao (Nana Saheb)

Ans: Balaji Vishwanath–Baji Rao I–Balaji Baji Rao (Nana Saheb)–Madhav Rao (A)

5. The “Scientific Society” was first established at:
(A) Gorakhpur
(B) Ghazipur
(C) Benaras
(D) Calcutta

Ans: Ghazipur (A)

6. Dandi March took place in:
(A) 1927 A.D
(B) 1928 A.D
(C) 1929 A.D.
(D) 1930 A.D

Ans: 1930 A.D (D)

7. The resolution for Poorna Swaraj (Full Independence) was passed at the Congress session of:
(A) Lahore 1929
(B) Karachi 1931
(C) Delhi 1932
(D) Calcutta 1933

Ans: Lahore 1929 (A)

8. Tuhfat ul Muwahhideen (Gift to monotheists) was written by:
(A) Sir Syed Ahmad Khan
(B) Moulvi Chiragh Ali
(C) Nawab Mohsin ul Mulk
(D) Raja Ram Mohan Roy

Ans: Raja Ram Mohan Roy (D)

9. Shuja-ud-Dawlah was the Nawab of:
(A) Awadh
(B) Rohilkhand
(C) Carnatic
(D) Murshidabad

Ans: Awadh (A)

10. The Ryotwari Settlement was introduced in the:
(A) North West Provinces and Central India
(B) Bengal, Bihar and Orissa
(C) Gangetic Valley
(D) Madras and Bombay Presidencies

Ans: Madras and Bombay Presidencies (D)

11. Idangai and Valangi were the South Indian:
(A) Social divisions
(B) Saivite sects
(C) Royal ceremonies
(D) Vaishnavite sects

Ans: Social divisions (A)

12. Who founded the city of Agra?
(A) Firoz Tughlaq
(B) Syed Khizr Khan
(C) Sikander Lodi
(D) Akbar

Ans: Sikander Lodi (C)

13. Who founded the city of Delhi?
(A) Anangpal
(B) Vajrata
(C) Rudrana
(D) Devaraja

Ans: Anangpal (A)

14. Who conferred the Diwani of Bengal, Bihar, and Orrisa on the English East India Co.?
(A) Muhammad Shah
(B) Akbar II
(C) Shah Alam II
(D) Bahadur Shah II

Ans: Shah Alam II (A)

15. During the Mauryas, markets were known as:
(A) Kharavatika
(B) Vahikpatha
(C) Pradesa
(D) Panayapattana

Ans: Panayapattana (D)

16. Which Gupta Emperor is represented on his coins as playing the Lute or Veena?
(A) Chandragupta I
(B) Chandragupta II
(C) Samudragupta
(D) Skandagupta

Ans: Samudragupta (C)

17. The children born to a Brahmin father and a Sudra mother are categorized as :
(A) Vratyas
(B) Nisadas
(C) Abhiras
(D) Pulindas

Ans: Nisadas (B)

18. Who came to India with Mahmud of Ghazni?
(A) Ibn Asir
(B) Alberuni
(C) Ibn Hauqal
(D) Ibn Jubair

Ans: Alberuni (B)

19. Just before his accession to the throne, Iltutmish was the Governor of:
(A) Delhi
(B) Badaon
(C) Tarain
(D) Panipat

Ans: Badaon (B)

20. Razia Sultan’s successor was:
(A) Muizzuddin Bahram Shah
(B) Alauddin Masud Shah
(C) Ruknuddin Firoz Shah
(D) Nasiruddin Mahmud

Ans: Muizzuddin Bahram Shah (A)

21. The fourteen major Rock Edicts of Asoka at Shahbazgarhi and Mansehra are in __ script
(A) Kharoshti
(B) Aramaic
(C) Greek
(D) Brahmi

Ans: Kharoshti (A)

22. Muhammad bin Tughlaq died while in pursuit of the rebel:
(A) Qazi Jalal
(B) Alauddin Masud Shah
(C) Jalal ibn Lala
(D) Taghi

Ans: Taghi (D)

23. Milk, Inam, and Waqif grants were resumed by:
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Qutbuddin Mubarak Khalji

Ans: Qutbuddin Mubarak Khalji (D)

24. The tanka introduced by Iltutmish was made of:
(A) gold
(B) silver
(C) copper
(D) brass

Ans: silver (B)

25. During the battle of Raksasa-Tangadi-1565, the titular ruler of Vijayanagar was:
(A) Rama Raya
(B) Sadasiva Raya
(C) Tirumala
(D) Venkatadri

Ans: Sadasiva Raya (B)

26. The Harappan culture existed between:
(A) 3500 BC–2500 BC
(B) 2500 BC–1750 BC
(C) 1750 BC–1600 BC
(D) 1600 BC–1000 BC

Ans: 2500 BC–1750 BC (B)

27. The Indus sites do not have any evidence of:
(A) Barley
(B) Sugarcane
(C) Rice
(D) Peas

Ans: Sugarcane (B)

28. Rig Veda is the earliest specimen of:
(A) Indo-Iranian language
(B) Indo-Tibetan language
(C) Indo-Malay language
(D) Indo-European language

Ans: Indo-European language (D)

29. The most important divinity during the Rig Vedic period was:
(A) Indra
(B) Nirrti
(C) Agni
(D) Varuna

Ans: Indra (A)

30. Which was the emblem of the Imperial Cholas?
(A) Tiger
(B) Lion
(C) Fish
(D) Horse

Ans: Tiger (A)

31. In the later Vedic period, the chief means of livelihood was:
(A) agriculture
(B) trade and commerce
(C) handicrafts
(D) warfare and plundering

Ans: agriculture (A)

32. Mahavira’s mother was a __ princess.
(A) Kaivalya
(B) Pala
(C) Sena
(D) Lichchavi

Ans: Lichchavi (D)

33. Jainism believes in:
(A) Supreme God
(B) Karma theory
(C) Sacrificial ritual
(D) Caste superiority

Ans: Karma theory (B)

34. According to Rig Veda, Panis was indulged in:
(A) Trade and commerce
(B) Handicrafts
(C) Hunting and gathering
(D) Cultivation

Ans: Trade and commerce (A)

35. Which has the earliest ploughed field?
(A) Banwali
(B) Kalibangan
(C) Ropar
(D) Rangpur

Ans: Kalibangan (B)

36. In the Rig Vedic period, kula meant:
(A) war
(B) family
(C) sacrifice
(D) village assembly

Ans: family (B)

37. The Calcutta Madrasa was founded by:
(A) Warren Hastings
(B) Nawab Saleemullah Khan of Dacca
(C) Jonathan Duncan
(D) Lord Hardinge

Ans: Warren Hastings (A)

38. Kabir’s tomb is in:
(A) Gorakhpur
(B) Varanasi
(C) Magahar
(D) Basti

Ans: Magahar (C)

39. “Young India” was edited by:
(A) Bipin Chandra Pal
(B) Gandhiji
(C) Ashwini Kumar Dutt
(D) Madan Mohan Malviya

Ans: Gandhiji (B)

40. Buddha died at:
(A) Kusinagar
(B) Bodh Gaya
(C) Saranath
(D) Sanchi

Ans: Kusinagar (A)

41. Buddhist teachings were spread in:
(A) Pali
(B) Prakrit
(C) Ardhamagadhi
(D) Sanskrit

Ans: Pali (A)

42. Muhammad bin Tughlaq organized the department of Diwan-i Amir-i-Koh to:
(A) promote agriculture
(B) undertake Qarachil expedition
(C) make a road in the Siwalik hills
(D) beautify hills

Ans: promote agriculture (A)

43. During her last days, Razia Sultan had married:
(A) Jamaluddin Yaqut
(B) Malik Altunia
(C) Aitigin
(D) Malik Salari

Ans: Malik Altunia (B)

44. During the 3rd battle of Panipat, the Peshwa was:
(A) Balaji Vishwanath
(B) Baji Rao I
(C) Balaji Baji Rao (Nana Saheb)
(D) Madhav Rao

Ans: Balaji Baji Rao (Nana Saheb) (C)

45. The Permanent Settlement was introduced by:
(A) Warren Hastings
(B) Lord Cornwallis
(C) Lord Wellesley
(D) Lord Hastings

Ans: Lord Cornwallis (C)

46. Under Sivaji, Majmuadar (Amatya) was:
(A) Accountant general
(B) Chief of the army
(C) Foreign Secretary
(D) Officer to decide theological questions

Ans: Accountant general (A)

47. Under Sivaji, Majmuadar (Amatya) was:
(A) Accountant general
(B) Chief of the army
(C) Foreign Secretary
(D) Officer to decide theological questions

Ans: Accountant general (A)

48. The kingdom of Ahmadnagar came to an end in:
(A) 1630 A.D.
(B) 1636 A.D.
(C) 1640 A.D.
(D) 1648 A.D.

Ans: 1636 A.D. (B)

49. The last Qutub Shahi ruler of Golcunda was:
(A) Ibrahim
(B) Muhammad
(C) Abdullah
(D) Abul Hasan

Ans: Abul Hasan (D)

50. Under Shivaji the regular army was known as :
(A) Paga
(B) Silahdars
(C) Havaldars
(D) Surnis

Ans: Paga (A)

51. In the Vijayanagara Empire, Varahas were:
(A) couplets of poetry
(B) guilds
(C) gold coins
(D) assembly

Ans: gold coins (C)

52. The Brihadiswara Temple at Tanjore was built by:
(A) Vijayalaya
(B) Parantaka
(C) Rajaraja I
(D) Rajendra I

Ans: Rajaraja I (C)

53. Who was Kamban?
(A) He wrote Ramayana in Tamil
(B) Author of Chola history
(C) A great architect during Cholas
(D) Teacher of Rajendra I

Ans: He wrote Ramayana in Tamil (A)

54. Hemu was the Prime Minister of:
(A) Sher Shah
(B) Bahadur Shah
(C) Islam Shah
(D) Adil Shah (Adali)

Ans: Adil Shah (Adali) (D)

55. The battle of Chausa was fought between Humayun and:
(A) Sher Khan (Shah)
(B) Bahadur Shah Gujarati
(C) Muzaffar Shah Gujarati
(D) Hemu

Ans: Sher Khan (Shah) (A)

56. The most widely exported crop from Vijayanagara was:
(A) Tea
(B) Coffee
(C) Black Pepper
(D) Tobacco

Ans: Black Pepper (C)

57. Jayadeva’s Gita Govinda deals with the cult of:
(A) Rama
(B) Krishna
(C) Shiva
(D) Shakti

Ans: Krishna (B)

58. Who founded Vikamasila University?
(A) Mahipala
(B) Devapala
(C) Gopala
(D) Dharmapala

Ans: Dharmapala (D)

59. Romaka Sidhanta is a book on:
(A) Chemistry
(B) Astronomy
(C) Botany
(D) Zoology

Ans: Astronomy (B)

60. Manram of the Sangam Age was a:
(A) Council of Ministers
(B) Trade guild
(C) Meeting place of village assembly
(D) Guild of artisans

Ans: Council of Ministers (A)

61. The Sun Temple at Konarak was built by:
(A) Prataparudra
(B) Anantavarman
(C) Narasimha I
(D) Narasimha II

Ans: Narasimha I (C)

62. Abdul Latif Qazwini was Akbar’s:
(A) historian
(B) poet laureate
(C) tutor
(D) court musician

Ans: tutor (C)

63. Najat ur Rashid is written by
(A) Abul Fazl
(B) Sh. Abul Faiz Faizi
(C) Abdul Qadir Badaoni
(D) Shaikh Mubarak

Ans: Abdul Qadir Badaoni (C)

64. “The Swarajists” were led by C.R. Das and:
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Moti Lal Nehru
(C) Vallabh Bhai Patel
(D) Dr. Ansari

Ans: Moti Lal Nehru (B)

65. Who has called Mahzar of 1579 as “Infallibility Decree”?
(A) R.P. Tripathi
(B) Vincent Smith
(C) Lane Poole
(D) Moreland

Ans: Vincent Smith (B)

66. Amuktamalyada was written by:
(A) Rama Chandra
(B) Vidyaranya
(C) Krishnadeva Raya
(D) Deva Raya II

Ans: Krishnadeva Raya (C)

67. Domingo Paes visited Vijayanagara in the reign of:
(A) Deva Raya I
(B) Deva Raya II
(C) Krishnadeva Raya
(D) Sadasiva Raya

Ans: Krishnadeva Raya (C)

68. The founder of the Chola Empire was:
(A) Vijayalaya
(B) Parantaka
(C) Rajaraja I
(D) Rajendra I

Ans: Rajaraja I (C)

69. The title of Gangai Konda Chola was assumed by:
(A) Vijayalaya
(B) Parantaka
(C) Rajaraja I
(D) Rajendra I

Ans: Rajendra I (D)

70. Under the Cholas, the largest administrative unit was:
(A) mandalam
(B) valanadu
(C) nadu
(D) kurram

Ans: mandalam (A)

71. Agrahara was:
(A) Brahmana village
(B) Assembly of villages
(C) Council of Ministers
(D) Assembly at provincial level

Ans: Brahmana village (A)

72. The first Chishti Saint in India was:
(A) Muinuddin Chishti
(B) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(C) Nizamuddin Auliya
(D) Nasiruddin Chiragh-i-Dehli

Ans: Muinuddin Chishti (A)

73. Who has written that Vijayanagra Empire had three hundred ports?
(A) Barbosa
(B) Nuniz
(C) Nicoli di Conti
(D) Abdur Razzaq

Ans: Abdur Razzaq (D)

74. __ had built his capital at Siri.
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Muhammad bin Tughlaq

Ans: Alauddin Khalji (C)

75. Ibn Battuta visited India during the reign of:
(A) Alauddin Khalji
(B) Qutbuddin Mubarak Khalji
(C) Ghiyasuddin Tughlaq
(D) Muhammad bin Tughlaq

Ans: Muhammad bin Tughlaq (D)

76. The group of forty Turkish slave-officers was liquidated by:
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad bin Tughlaq
(D) Firoz Tughlaq

Ans: Balban (A)

77. Chengiz Khan came to the borders of India during the reign of:
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Muhammad bin Tughlaq

Ans: Iltutmish (A)

78. The name of the currency of the Mauryan period was:
(A) Pana
(B) Dirham
(C) Kakini
(D) Dinar

Ans: Pana (A)

79. Who has stated that kingship is the Divine Light (Farr-i-Izadi)?
(A) Balban
(B) Firoz Shah Tughlaq
(C) Abul Fazl
(D) Aurangzeb

Ans: Abul Fazl (C)

80. The Subsidiary Alliance was introduced by:
(A) Robert Clive
(B) Warren Hastings
(C) Lord Wellesley
(D) Lord Dalhousie

Ans: Lord Wellesley (A)

81. Awadh was annexed by the British in:
(A) 1852 A.D.
(B) 1853 A.D.
(C) 1854 A.D.
(D) 1856 A.D.

Ans: 1856 A.D. (D)

82. Nizamul Mulk I established the Asaf Jahi State of Hyderabad in:
(A) 1719 A.D.
(B) 1724 A.D.
(C) 1740 A.D.
(D) 1748 A.D.

Ans: 1724 A.D (B)

83. The Battle of Wandiwash took place between the British and:
(A) Tipu Sultan
(B) Nizam of Hyderabad
(C) The French
(D) Nawab of Murshidabad

Ans: The French (C)

84. Aurangzeb re-imposed jizyah in:
(A) 1670 A.D.
(B) 1676 A.D.
(C) 1679 A.D.
(D) 1681 A.D.

Ans: 1679 A.D (C)

85. The ‘Doctrine of Lapse’ was introduced by Lord:
(A) Hardinge
(B) Wellesley
(C) Dalhousie
(D) Canning

Ans: Dalhousie (C)

86. Kalibangan is in:
(A) Baluchistan
(B) Punjab
(C) Sindh
(D) Rajasthan

Ans: Rajasthan (D)

87. Bones of camel were discovered at:
(A) Kalibangan
(B) Lothal
(C) Harappa
(D) Mohenjodaro

Ans: Kalibangan (A)

88. The period of Rig Veda is roughly:
(A) 3000 B.C.–2500 B.C.
(B) 2500 B.C.–2000 B.C.
(C) 2000 B.C.–1600 B.C.
(D) 1600 B.C.–1000 B.C.

Ans: 1600 B.C.–1000 B.C (D)

89. Basadis were Jaina:
(A) priests
(B) religious books
(C) monasteries and temples
(D) immigrants to Karnataka

Ans: monasteries and temples (C)

90. Khan Abdul Ghaffar Khan’s name is associated with:
(A) Khilafat Movement
(B) Khudai Khidmatgars
(C) Khoksar Movement
(D) Ahrar Movement

Ans: Khudai Khidmatgars (B)

91. Which Lord partitioned Bengal?
(A) Curzon
(B) Ripon
(C) Chelmsford
(D) Irwin

Ans: Curzon (A)

92. Kesari was edited by:
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Ashwini Kumar Dutt
(D) Vishnu Shastri Chiplunkar

Ans: Bal Gangadhar Tilak (A)

93. Tatvabodhini Sabha was founded by:
(A) Debendranath Tagore
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) Henry Vivian Derozio
(D) Akshay Kumar Dutt

Ans: Debendranath Tagore (A)

94. The leader of the Young Bengal Movement was:
(A) Raja Ram Mohan Roy
(B) Dwarkanath Tagore
(C) Prasanna Kumar Tagore
(D) Henry Vivian Derozio

Ans: Henry Vivian Derozio (D)

95. Lal Kunwar’s name is associated with:
(A) Bahadur Shah I
(B) Jahandar Shah
(C) Farrukh Siyar
(D) Rafiud Darjat

Ans: Jahandar Shah (B)

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *