History GK Compilation from JKPSC Exam 2010

History GK Compilation from JKPSC Exam 2010:

1. Where has the ‘Great Bath’ structure been found in the Harappan sites?
(A) Mohanjodaro
(B) Harappa
(C) Lothal
(D) Kalibangan

Ans: Mohanjodaro (A)

2. What was the shape of standard Harappan seals?
(A) Round
(B) Rectangular
(C) Square
(D) Conical

Ans: Square (C)

3. Where is the famous Harrapan site of Kalibangan located?
(A) Punjab
(B) Rajasthan
(C) Sindh
(D) Gujarat

Ans: Rajasthan (B)

4. The horned deity is the peculiar feature of
(A) The Vedic culture
(B) The Sangam culture
(C) The Pre-Harappan culture
(D) The Harappan culture

Ans: The Harappan culture (D)

5. Where is the ‘Battle of Ten Kings’ mentioned in ancient texts?
(A) Rig Veda
(B) Yajur Veda
(C) Brahamanas
(D) Sam Veda

Ans: Rig Veda (A)

6. Sabha in Vedic times referred to
(A) A general assembly of the entire tribe
(B) A Council of tribal elders
(C) Advisors of the King
(D) A group of influential kulapas

Ans: A Council of tribal elders (B)

7. Where King Ajatshatru ruled in the Pre-Mauryan period?
(A) Vaishali
(B) Kaushambi
(C) Magadha
(D) Ayodhya

Ans: Magadha (C)

8. Gautam Buddha delivered his sermons in
(A) Sanskrit
(B) Prakrit
(C) Pali
(D) Tamil

Ans: Pali (C)

9. What was the basic characteristic of the Ajivika sect?
(A) Religious freedom
(B) Materialism
(C) Vedic rituals
(D) Belief in pre-determinism

Ans: Belief in pre-determinism (D)

10. Which of the following match is the correct one?
(A) Buddhism: The Turning of the Wheel of law
(B) Jainism: Belief in rituals and God
(C) Ajivikas: Materialism
(D) Charvaks: Pre-determinism

Ans: Buddhism: The Turning of the Wheel of law (A)

11. The Mauryan dynasty succeeded which of the following dynasty?
(A) The Shishunaga
(B) The Nandas
(C) The Pallavas
(D) The Kushanas

Ans: The Nandas (B)

12. The inscriptions of King Asoka are mostly in
(A) Kharosthi script
(B) Devanagari script
(C) Aramaic script
(D) Brahmi script

Ans: Brahmi script (D)

13. What was described in Asoka’s principles of Dhamma?
(A) Principles of Buddhism
(B) A set of Rules and Regulations framed by the State
(C) General guidelines for good social conduct
(D) Religious duties of a man

Ans: General guidelines for good social conduct (C)

14. Who were the immediate successors of the Mauryas?
(A) The Shishunagas
(B) The Shungas
(C) The Kushanas
(D) The Guptas

Ans: The Shungas (B)

15. Milinda-Panho (The Questions of King Milinda) is a
(A) Buddhist text
(B) Jain text
(C) Greek text
(D) A text of Ajivikas

Ans: Buddhist text (A)

16. What is Tolkappiyam?
(A) A Jain text
(B) The earliest Tamil grammar
(C) A temple built by the Chola King Karikala
(D) An Epic in Tamil

Ans: The earliest Tamil grammar (B)

17. Whom the famous Allahabad inscription refers to?
(A) Bindusara
(B) Chandragupta–I
(C) Chandragupta–II
(D) Samudragupta

Ans: Samudragupta (D)

18. Which of the following rulers patronized the poet Banabhat?
(A) Chandragupta–II
(B) Harsavardhana
(C) Samudragupta
(D) Chandragupta–I

Ans: Harsavardhana (B)

19. How many castes India had according to the Indika of Megasthenes?
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7

Ans: 7 (D)

20. What was the basic feature of Maurya rule?
(A) A centralized bureaucracy
(B) De-centralization
(C) Governance by feudatories
(D) Domination of Kings’ relative

Ans: A centralized bureaucracy (A)

21. Who were the rajukas?
(A) Governors of King Harsavardhana
(B) Feudatories of The Guptas
(C) Judicial officers in rural areas of the Mauryas
(D) Members of the Royal family

Ans: Judicial officers in rural areas of the Mauryas (C)

22. Which part of India was ruled over by the Satavahanas?
(A) Eastern
(B) Northern-Deccan
(C) Gandhara
(D) Southern

Ans: Northern-Deccan (B)

23. Why was the place Arikamedu famous during Chola’s rule?
(A) It was the capital of early Chola Kings
(B) It was the birth place of a Chola King
(C) It was the place where the Chola mint existed
(D) It was a famous trading port on Tamil coast

Ans: It was a famous trading port on Tamil coast (D)

24. Which type of stone was used by the sculptors of the Mathura School of Art?
(A) White marble
(B) Red sandstone
(C) Granite
(D) None of the above

Ans: Red sandstone (B)

25. Which one of the following match is correct?
(A) Nagarjuna: Sunyavad or the Doctrine of Void
(B) Hinayana: The Concept of Boddhisatva or the Suffering saviour
(C) Jainism: Concept of Bhakti or devotion
(D) Vaishnavism: Worship of Lingam or the phallic symbol

Ans: Nagarjuna: Sunyavad or the Doctrine of Void (A)

26. What were the ‘agrahara’ land grants ?
(A) Land grants given to administrative servants
(B) Tax-free land grants given to the Brahmans
(C) Grants to soldiers
(D) Land grants given in lieu of cash salary

Ans: Tax-free land grants given to the Brahmans (B)

27. Who wrote Pancha-siddantika (Five School of Astronomy), a famous work in ancient India?
(A) Aryabhatta
(B) Varahmihira
(C) Shudraka
(D) Brhamgupta

Ans: Varahmihira (B)

28. Which sect was the famous Vikramshila monastery associated with?
(A) Mahayana
(B) Hinayana
(C) Sarvastivadin
(D) Vajrayana

Ans: Vajrayana (D)

29. Which one of the following match is correct?
(A) Gosala Maskuriputra: Ajivikas
(B) Kumarapala: Buddhism
(C) Ajita Kesakambalin: Jainism
(D) Shankara: Dualistic Vedanta

Ans: Gosala Maskuriputra: Ajivikas (A)

30. Which one of the following match is correct?
(A) Sankhya: Spiritual salvation
(B) Vedanta: Yoga Sutra
(C) Nyaya School: Logic and Epistemology
(D) Mimamsa: Atheism

Ans: Nyaya School: Logic and Epistemology (C)

31. Painted Gray Ware or PGW is associated with
(A) The Early Vedic Culture
(B) The Harappan Culture
(C) The Maurayan Empire
(D) The Gupta Empire

Ans: The Early Vedic Culture (A)

32. The ‘Alavars’ were Bhakti saints of
(A) Shaivites
(B) Vaishnavaites
(C) Lingayata
(D) Saktas

Ans: Vaishnavaites (B)

33. Which one of the following was the holder of the designation ‘Muqti’ under Sultans?
(A) A judicial officer
(B) The Governor of a province
(C) A village headman
(D) The holder of an Iqta

Ans: The holder of an Iqta (D)

34. Who were the banjaras during the medieval times?
(A) The courtiers of kings
(B) A community of folk entertainers
(C) Iterant traders
(D) Agriculturists

Ans: Iterant traders (C)

35. Who acted as the village level accountants in the rural society of Deccan?
(A) Deshmukh’s
(B) Patils
(C) Mirasars
(D) Kulkarni’s

Ans: Kulkarni’s (D)

36. Which one of the following matches is correct?
(A) Mirasi tenure: Hereditary proprietary rights in land
(B) Upari Tenure: Resident of a village having cultivating rights in lands
(C) Sarkharchi Sheri: Rewards for services rendered to the village
(D) Watan tenure: Given to soldiers

Ans: Mirasi tenure: Hereditary proprietary rights in land (A)

37. Which one of the following kingdoms developed the ‘Ayagar’ system to administer rural areas?
(A) The Cholas
(B) Vijayanagara Empire
(C) The Bahmanis
(D) The Satvahanas

Ans: Vijayanagara Empire (B)

38. Who introduced the ‘du-aspa sih aspa’ system for determining the obligations of the mansabdari?
(A) Akbar
(B) Shahjahan
(C) Jahangir
(D) Aurangzeb

Ans: Jahangir (C)

39. What do you mean by ‘Ur’ in Chola administration ?
(A) An assembly of the Brahmans of a village
(B) The general assembly of all adult members of a village
(C) The administrative unit of a district
(D) An assembly of members of a guild

Ans: The general assembly of all adult members of a village (B)

40. ‘Manigramam’ during the Chola period was
(A) Association formed by traders to safeguard their trade
(B) An association of the craftsmen
(C) An association to look after the temple affairs
(D) An assembly of monks

Ans: Association formed by traders to safeguard their trade (A)

41. Which one of the following matches is correct?
(A) Hemachandra: Rajtarangini
(B) Bilhana: Gaudavadaha
(C) Vakpati: Vikramaditya Charita
(D) Vishakhadatta: Mudrarakshasa

Ans: Vishakhadatta: Mudrarakshasa (D)

42. Which Chola king took the title of ‘Gangai Kondai’?
(A) Vijaylaya
(B) Rajendra Chola
(C) Prantaka–I
(D) Rajaraja–I

Ans: Rajendra Chola (B)

43. What was the amount of land revenue charged by the Chola Kings?
(A) 1/6 of the produce
(B) 1/5 of the produce
(C) 1/4 of the produce
(D) 1/3 of the produce

Ans: 1/3 of the produce (D)

44. Silappadikaram and Manimekhlai were written during the rule of
(A) The Cholas
(B) The Satvahanas
(C) Vijyanagara Empire
(D) The Pandyas

Ans: The Pandyas (D)

45. Which one of the following matches is correct?
(A) Prantaka-I: Pandya
(B) Kanddungori: Chola
(C) Maruvarman Avani Sulamani: Vijyanagara
(D) Rajaraja-I: Chola

Ans: Rajaraja-I: Chola (D)

46. Who wrote Shahnama during the rule of Mahmud Ghazni?
(A) Firdaus
(B) Al-beruni
(C) Abul Fazl
(D) Ibn Batuta

Ans: Firdaus (A)

47. Which Turkish ruler built the Quwaat-ul-Islam mosque near Qutub Minar?
(A) Illtutmish
(B) Balban
(C) Qutubuddin Aibek
(D) Razia Sultan

Ans: Qutubuddin Aibek (A)

48. Which ruler of the slave dynasty organized a group of forty nobles known as ‘Chalihani’?
(A) Balban
(B) Qutubuddin Aibek
(C) Razia Sultan
(D) Illtutmish

Ans: Illtutmish (D)

49. Which one of the following matches is correct?
(A) Diwan-i-Wazarat: Military administration
(B) Diwan-i-Insha: In charge of the correspondence of the State
(C) Diwan-i-Arz: Personal services of the Sultan
(D) Chief Barid: A Judiciary Functionary of the State

Ans: Diwan-i-Insha: In charge of the correspondence of the State (A)

50. Which Tughlaq ruler built the famous Western Yamuna Canal?
(A) Ghiyasuddin Tughlaq
(B) Muhammad-bin-Tughlaq
(C) Feroz Tughlaq
(D) Nasiruddin Tughlaq

Ans: Feroz Tughlaq (C)

51. Who wrote Tarikh-i-Ferozshahi?
(A) Al-beruni
(B) Amir Khusro
(C) Hasan Azmi
(D) Ziauddin Barani

Ans: Ziauddin Barani (D)

52. Which Turkish ruler introduced the famous market reforms?
(A) Ala-ud-din-Khalji
(B) Jala-ud-din Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq
(D) Balban

Ans: Ala-ud-din-Khalji (A)

53. Who was the Chief Minister of Krishna devaraya of Vijyanagara?
(A) Harihar
(B) Tenali Ram
(C) Hasan Gangu
(D) Mahmud Gawan

Ans: Tenali Ram (B)

54. Zianul Abidin, the famous ruler of Kashmir in the fifteenth century, is remembered for
(A) His religious fanaticism
(B) His antagonism with the Mughals
(C) His alliance with the Sikhs
(D) His policy of religious tolerance

Ans: His policy of religious tolerance (D)

55. Which one of the following matches is correct?
(A) Vijyanagara Empire: Ashta Diggaj
(B) Mewar: Raja Jai Singh
(C) Zaina Lanka: Akbar
(D) Battle of Khanua: Maharana Pratap

Ans: Vijyanagara Empire: Ashta Diggaj (A)

56. When did Akbar rename Sikri as Fatehpur Sikri?
(A) After the Conquest of Bengal
(B) After the Conquest of Mewar
(C) After the Conquest of Gujarat
(D) After the Conquest of Kashmir

Ans: After the Conquest of Gujarat (C)

57. In which famous battle Sher Shah Suri defeated Humanyun?
(A) Battle of Chausa
(B) Battle of Khanua
(C) Battle of Agra
(D) Battle of Panipat

Ans: Battle of Chausa (A)

58. Which Mughal Emperor assumed the title of Alamgir?
(A) Jahangir
(B) Shahjahan
(C) Bahadur Shah
(D) Aurengzeb

Ans: Aurengzeb (D)

59. Which Mughal ruler abolished ‘rahdari’ (inland duty) and ‘pandari’ (octroi)?
(A) Aurengzeb
(B) Jahangir
(C) Akbar
(D) Shahjahan

Ans: Aurengzeb (A)

60. Who wrote Tuzuk-i-Jahangiri ?
(A) Abul Fazl
(B) Amir Khusro
(C) Jahangir
(D) Gul-badan-Begum

Ans: Jahangir (C)

61. Who laid the foundation of the kingdom of Awadh?
(A) Saadat Khan
(B) Asaf Jah
(C) Alivardi Khan
(D) Safdarjung

Ans: Saadat Khan (A)

62. When did the Marathas capture Delhi?
(A) 1738
(B) 1760
(C) 1742
(D) 1758

Ans: 1760 (B)

63. Shivaji’s ‘mulk-i-quadim’ territory meant
(A) His own Kingdom
(B) The Old Territory
(C) Territories that were still part of the Mughal Empire
(D) Territories given to his Sardars for their services

Ans: The Old Territory (B)

64. Balaji Vishwanath, under whom the domination of Peshwa began, was the Peshwa of
(A) Shambhaji
(B) Tara bai
(C) Shivaji–II
(D) Shahu

Ans: Shahu (D)

65. What was the meaning of the Sufi Concept of ‘Riza’?
(A) Piety
(B) Gratitude
(C) Patience
(D) Submission to God

Ans: Submission to God (D)

66. Which Sikh Guru built the famous Harmander Sahib Gurudwara?
(A) Guru Angad
(B) Guru Arjan Dev
(C) Guru Ramdas
(D) Guru Har Govind

Ans: Guru Arjan Dev (B)

67. Which Sikh holy place is also known as Takht Sri Keshgarh Sahib?
(A) Amritsar
(B) Anandpur
(C) Gurudwara Shisganj
(D) Patna Sahib

Ans: Anandpur (B)

68. Which Sufi order (silshila) was the most visible in India?
(A) Chisti
(B) Naqshbandi
(C) Suhraward
(D) Qaddiri

Ans: Chisti (A)

69. What was the Sardeshmukhi?
(A) Land revenue in Maratha territories
(B) A sort of zamindari claim to about 1/10 of the assessed revenue
(C) A claim to about 1/4 of the revenue
(D) ‘Rahdari’ or inland duty in the Maratha territories

Ans: A sort of zamindari claim to about 1/10 of the assessed revenue (B)

70. Which one of the following matches is correct?
(A) Kamvishdar: An Officer in Maratha district-level administration
(B) Muqti: Local official in the Sultanate Period
(C) Mustajirs: Governors of Provinces under Mughals
(D) Tarfdars: Sardars of Chola Kings.

Ans: Kamvishdar: An Officer in Maratha district-level administration (A)

71. What was ‘Rakhi’ under the Sikh rule?
(A) Protection of women
(B) Protection of cultivators against outsiders after levying 1/5 of produce
(C) A symbol of the brotherhood of different religious communities
(D) Initiation ceremony for the Sikhs

Ans: Protection of cultivators against outsiders after levying 1/5 of produce (B)

72. To which nationality the chief organizers of Ranjit Singh Fauz-i Khas, Allard and Ventura belonged?
(A) French
(B) Dutch
(C) Portuguese
(D) English

Ans: French (A)

73. Who led the Santhal School or uprising of 1855-56?
(A) The Dikus
(B) Kunwar Singh
(C) Balwant Phadke
(D) Sido nad Kanhu

Ans: Sido nad Kanhu (D)

74. Which of the following match is correct?
(A) Rampa Revolt: 1875
(B) Munda Ulgulan: 1899-1900
(C) Bhil Uprising: 1880
(D) The Deccan Peasant Uprising: 1890

Ans: Munda Ulgulan: 1899-1900 (B)

75. Where did the Indigo revolt of 1859-60 take place?
(A) Champaran in Bihar
(B) North-Deccan
(C) Bengal
(D) Malabar

Ans: Bengal (C)

76. Where did the Indigo revolt of 1859-60 take place?
(A) Champaran in Bihar
(B) North-Deccan
(C) Bengal
(D) Malabar

Ans: Bengal (C)

77. The Deccan Peasant Revolt (1875) was a revolt against:
(A) Moneylenders
(B) Landlords
(C) Dikus
(D) British planters

Ans: Moneylenders (A)

78. Who was the first president of the Indian National Congress?
(A) A.O. Hume
(B) Womesh Chandra Bonnerjee
(C) William Wederburn
(D) Dada Bhai Nauroji

Ans: Womesh Chandra Bonnerjee (B)

79. Who was the first foreign-born president of the Indian National Congress?
(A) A.O. Hume
(B) William Wederburn
(C) Annie Besant
(D) George Yule

Ans: George Yule (D)

80. Which one of the following is the correct match?
(A) R.C. Dutt: The Economic History of India
(B) Dadabhai Nauroji: Prosperous British India
(C) Gopal Krishna Gokhale: Hind Swaraj
(D) M.G. Ranade: The Poverty and Un-British Rule in India

Ans: R.C. Dutt: The Economic History of India (A)

81. When was the Brahmo Samaj formed?
(A) 1845
(B) 1835
(C) 1838
(D) 1828

Ans: 1828 (D)

82. Which one of the following matches is correct?
(A) Virasilingam: Rajamundri Social Reform Association
(B) Sri Narayana Guru: Ghulam Giri
(C) Dayananda Saraswati: Prarthana Samaj
(D) B.R. Ambedkar: Satya Shodhak Samaj

Ans: Virasilingam: Rajamundri Social Reform Association (D)

83. Who was the main campaigner for the Age of Consent Act of 1891?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Vishnu Krishna Chiplunkar
(C) Mahatama Jyotiba Phule
(D) Behramji Malabari

Ans: Behramji Malabari (D)

84. Which Subedar attained autonomy for the Bengal Suba?
(A) Murshid Kuli Khan
(B) Saddat Khan
(C) Asaf Zah
(D) Mir Qasim

Ans: Murshid Kuli Khan (A)

85. Who established Tattava Bodhini Sabha?
(A) Swami Vivekanand
(B) Keshub Chandra Sen
(C) Debendra Nath Tagore
(D) Raja Ram Mohan Roy

Ans: Debendra Nath Tagore (C)

86. Which of the following reformer was also popularly known as Lokhitwadi?
(A) Mahatma Jyotiba Phule
(B) Gopal Hari Deshmukh
(C) Vishnu Shastri Chiplunkar
(D) Ram Krishna Gopal Bhandarkar

Ans: Gopal Hari Deshmukh (C)

87. Who established Abhinav Bharat?
(A) Bipin Chandra Pal
(B) Aurobindo Ghosh
(C) Ras Bihari Bose
(D) V.D. Savarkar

Ans: V.D. Savarkar (D)

88. Which one of the following matches is correct?
(A) Tarak Nath Das: Free Hindustan
(B) Shyamji Krishna Verma: Swadesh Sevak
(C) V.D. Savarkar: The Ghadar
(D) Lala Lajpat Rai: New India

Ans: Tarak Nath Das: Free Hindustan (A)

89. Which one of the following leaders wrote the Indian war of Independence?
(A) Madame Cama
(B) Lala Har Dayal
(C) V.D. Savarkar
(D) Tarak Nath Das

Ans: V.D. Savarkar (C)

90. Apart from the famous Congress-League Pact, why was the Lucknow session of the Congress important?
(A) A proposal was accepted to form a small Working Committee
(B) It endorsed to start an All India Movement
(C) Re-entry of the ‘Extremists’ in the Congress
(D) For the formation of All India Trade Union Congress

Ans: Re-entry of the ‘Extremists’ in the Congress (C)

91. Who was the author of “Indian Unrest”?
(A) Annie Besant
(B) Valentine Chirol
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Mohandas Karamchand Gandhi

Ans: Valentine Chirol (B)

92. Which of the following organizations led the famous Kheda Satyagraha?
(A) The Gujarat Sabha
(B) Servants of India Society
(C) Indian National Congress
(D) Home Rule League

Ans: The Gujarat Sabha (A)

93. What was the Tinkathia system in Champaran Indigo growing areas that Gandhi wanted to abolish?
(A) A system of vethi (forced labour)
(B) A system of rent levied on the cultivators by the planters
(C) A system of rent levied on the cultivators by the planters
(D) An agreement imposed on the cultivators to grow indigo on 3/20 of their holdings

Ans: An agreement imposed on the cultivators to grow indigo on 3/20 of their holdings (D)

94. Which was the Sikh Misl of Maharaja Ranjit Singh?
(A) Sukarchakia
(B) Bhangi
(C) Nakai
(D) Phulkian

Ans: Sukarchakia (A)

95. When did Nair Shah invade India?
(A) During the reign of Furukshiyar
(B) During the reign of Muhammad Shah
(C) During the reign of Jahandar Shah
(D) During the reign of Shah Alam-II

Ans: During the reign of Muhammad Shah (B)

96. Who moved the main resolution on Non-cooperation in the Nagpur Session of the Congress?
(A) Mahatama Gandhi
(B) Motilal Nehru
(C) Vallabhbhai Patel
(D) C.R. Das

Ans: C.R. Das (D)

97. Which one of the following matches is correct?
(A) Sahajanand Saraswati: Awadh Peasant Movement
(B) Baba Ram Chandra: Bardoli Satyagraha
(C) Gauri Shankar Mishra: UP Kisan Sabha
(D) Indulal Yagnik: Servants of India Society

Ans: Gauri Shankar Mishra: UP Kisan Sabha (C)

98. When was the All-India Trade Union Congress formed?
(A) 1920
(B) 1921
(C) 1922
(D) 1923

Ans: 1920 (A)

99. Who was the president of the First All-India Trade Union Congress?
(A) B.P. Wadia
(B) Dewan Chaman Lal
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Lala Lajpat Rai

Ans: Lala Lajpat Rai (D)

100. What was the main reason for the emergence of the Akali Movement in Punjab?
(A) Atrocities of Jalianwala Bagh
(B) Corruption of Mahants in Gurudwaras
(C) Heavy land revenue burden on the Sikh peasantry
(D) Government’s attempt to control Gurudwaras

Ans: Corruption of Mahants in Gurudwaras (B)

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *