GK From CDS II EXAM 2020

GK From CDS II EXAM 2020:

1. Which one of the following Indian Places receives minimum rainfall in a year?
(A) Jodhpur
(B) Leh
(C) New Delhi
(D) Bengaluru

Ans: Leh (B)

2. Timber vegetation is generally not found in which of the following regions?
(A) Subtropical region
(B) Temperate region
(C) Alpine region
(D) Tundra region

Ans: Tundra region (D)

3. The Isotherm Line, which divides India North-South in almost two equal parts in the month of January, is
(A) 10 °C
(B) 25 °C
(C) 15 °C
(D) 20 °C

Ans: 20 °C (D)

4. Which one of the following indicates the Tropical Savannah climate?
(A) Aw
(B) Dfc
(C) Cwg
(D) Am

Ans: Aw (A)

5. The largest geographical area of India is covered by which one of the following types of soils?
(A) Inceptisols
(B) Entisols
(C) Alfisols
(D) Vertisols

Ans: Inceptisols (A)

6. Which one of the following cities is closest to the Equator?
(A) Mogadishu
(B) Singapore
(C) Colombo
(D) Manila

Ans: Singapore (B)

7. Who among the following gave evidence before the Joint Select Committee on the Government of India Bill, 1919 in favour of female franchise?
(1) Mrs. Annie Besant
(2) Mrs. Sarojini Naidu
(3) Mrs. Hirabai Tata
Select the correct answer using the code given below

(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

Ans: 1, 2 and 3 (D)

8. In which one of the following places was the Ahmadiyya Movement started by Mirza Ghulam Ahmad?
(A) Patna
(B) Aligarh
(C) Bhopal
(D) Gurdaspur

Ans: Gurdaspur (D)

9. With whom did Subhas Chandra Bose form an alliance to destroy the Holwell Monument in Calcutta during 1939-40?
(A) The Communist Party of India
(B) The Muslim League
(C) The Hindu Mahasabha
(D) The Unionist Party

Ans: The Muslim League (B)

10. Who among the following created the first All India Trade Union Congress in 1920?
(A) B. P. Wadia
(B) S. A. Dange
(C) N. M. Joshi
(D) B. T. Ranadive

Ans: N. M. Joshi (C)

11. Which one among the following was India’s first trade union in the proper sense of the term?
(A) Bombay Labour Union
(B) Ahmedabad Labour Union
(C) Madras Labour Union
(D) Allahabad Labour Union

Ans: Madras Labour Union (C)

12. Who among the following formed the Seva Samiti Boy Scouts Association in 1914?
(A) Hriday Nath Kunzru
(B) S. G. Vaze
(C) Annie Besant
(D) Shri Ram Bajpai

Ans: Shri Ram Bajpai (D)

13. Which one among the following is not correct about the Secretary-General of the Lok Sabha?
(A) The Secretary-General is the advisor to the Speaker
(B) The Secretary-General acts under the authority in the name of the Speaker
(C) The Secretary-General works under the Speaker with delegated authority
(D) The Secretary-General passes orders in the name of the Speaker

Ans: The Secretary General passes orders in the name of the Speaker (D)

14. Which one among the following statements pertaining to the President’s term of office is not correct?
(A) The President holds office for a term of five years
(B) The President may be removed from the office by way of impeachment
(C) The President may resign before the expiration of his/her term by writing to the Speaker of the Lok Sabha
(D) The President shall, notwithstanding the expiration of his/her term, continue to hold office until his/her successor enters upon his/her office

Ans: The President may resign before the expiration of his/her term by writing to the Speaker of the Lok Sabha (C)

15. Which of the following Articles in the Constitution of India are exceptions to the Fundamental Rights enumerated in Article 14 and Article 19?
(A) Article 31A and Article 31C
(B) Article 31B and Article 31D
(C) Article 12 and Article 13
(D) Article 16 and Article 17

Ans: Article 31A and Article 31C (A)

16. Which one of the following is not the necessary condition for the issue of a writ of Quo Warranto?
(A) The office must be a public office
(B) The office must be created by the Statute or by the Constitution itself
(C) The office must not be a substantive one
(D) There has been a contravention of the Constitution or a Statute in appropriating such person to that office

Ans: The office must not be a substantive one (C)

17. Which one of the following Commissions is related to Article 338A?
(A) The National Commission for Scheduled Castes
(B) The National Commission for Scheduled Tribes
(C) The National Commission for Backward Classes
(D) The National Commission for Women

Ans: The National Commission for Scheduled Tribes (B)

18. August 12 is celebrated as
(A) the World Environment Day
(B) the World No-Tobacco Day
(C) the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking
(D) the International Youth Day

Ans: the International Youth Day (D)

19. Who among the following played the role of Shakuntala Devi in the biopic movie based on the life of the famous mathematician?
(A) Madhuri Dixit
(B) Rani Mukherjee
(C) Tabu
(D) Vidya Balan

Ans: Vidya Balan (D)

20. Which one among the following is not a coral reef island?
(A) Great Barrier Reef, Australia
(B) Rainbow Reef, Fiji
(C) Swaraj Island, India
(D) Kyushu Island, Japan

Ans: Kyushu Island, Japan (D)

21. As per the use-based classification of the Index of Industrial Production (IIP), the maximum weight has been assigned to
(A) primary goods
(B) intermediate goods
(C) consumer durables
(D) consumer non-durables

Ans: primary goods (A)

22. Normally, there will not be a shift in the demand curve when
(A) price of a commodity falls
(B) consumers want to buy more at any given price
(C) average income rises
(D) population grows

Ans: price of a commodity falls (A)

23. A market, in which there are a large number of firms, homogeneous product, infinite elasticity of demand for an individual firm and no control over price by firms, is termed as
(A) oligopoly
(B) imperfect competition
(C) monopolistic competition
(D) perfect competition

Ans: perfect competition (D)

24. Which one of the following statements with regard to Ozone is not correct?
(A) Ozone is found mostly at 15-55 km in the atmosphere
(B) Ozone is produced by gaseous chemical reactions
(C) 16th November is celebrated as the International Day for the Preservation of the Ozone Layer
(D) Ozone is a form of oxygen in which three oxygen atoms are bounded together

Ans: 16th November is celebrated as the International Day for the Preservation of the Ozone Layer (C)

25. Sea of Azov is connected to
(A) Black Sea
(B) Baltic Sea
(C) Mediterranean Sea
(D) North Sea

Ans: Black Sea (A)

26. Climax mine, the largest producer of molybdenum, is located in
(A) Canada
(B) USA
(C) Australia
(D) South Africa

Ans: USA (B)

27. Which one among the following Union Territories of India is the smallest in the geographical area?
(A) Chandigarh
(B) Puducherry
(C) Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
(D) Lakshadweep

Ans: Lakshadweep (D)

28. Buenos Aires and Montevideo are situated across the banks of
(A) River Plate
(B) Orinoco River
(C) Purus River
(D) Madeira River

Ans: River Plate (A)

29. The largest barrier reef system in the world is found at
(A) East Australian Coast
(B) West Australian Coast
(C) North Australian Coast
(D) South Australian Coast

Ans: East Australian Coast (A)

30. During the 19th century, who among the following wrote Satapatra Series?
(A) M. G. Ranade
(B) B. G. Tilak
(C) Bankim Chandra Chatterjee
(D) G. H. Deshmukh

Ans: G. H. Deshmukh (D)

31. Which one of the following was not a demand made by the congress moderates?
(A) Universal adult franchise
(B) Repeal of the Arms Act
(C) Extension of Permanent Settlement
(D) Higher jobs for Indians in the army

Ans: Extension of Permanent Settlement (C)

32. Who among the following founded the Mohammedan Anglo-Oriental Defence Association (1893)?
(A) Auckland Colvin
(B) Badruddin Tyabji
(C) Theodore Beck
(D) Sir Syed Ahmad Khan

Ans: Sir Syed Ahmad Khan (D)

33. After the First World War, the Triveni Sangh was formed by
(A) the Jats and Gujars
(B) the Rajputs and Yadavs
(C) the Jats and Yadavs
(D) the Ahirs and Kurmis

Ans: the Ahirs and Kurmis (D)

34. Who among the following was the first to accept a ministerial position in the Central Provinces in October 1925?
(A) B. S. Moonje
(B) M. R. Jayakar
(C) S. B. Tambe
(D) B. N. Sasmal

Ans: S. B. Tambe (C)

35. Who among the following formed the National Liberation Federation (Liberal Party)?
(A) Motilal Nehru and C. R. Das
(B) Muhammad Ali and C. R. Das
(C) T. B. Sapru and M. R. Jayakar
(D) M. R. Jayakar and C. R. Das

Ans: T. B. Sapru and M. R. Jayakar (C)

36. The National Disaster Management Authority functions under the Ministry of
(A) Environment, Forest and Climate Change
(B) Home Affairs
(C) Commerce and Industry
(D) Finance

Ans: Home Affairs (B)

37. The socialist idea of Sapta Kranti (Seven Revolutions) was proposed by
(A) Ram Manohar Lohia
(B) Jawaharlal Nehru
(C) M. G. Ranade
(D) Jayaprakash Narayan

Ans: Ram Manohar Lohia (A)

38. Which one among the following is not a character of a secular State?
(A) It refuses theocracy
(B) It separates religion from the State
(C) A State in order to be a secular must be democratic
(D) It must prevent religious conflict and promote religious harmony

Ans: A State in order to be a secular must be democratic (C)

39. A special address by the Governor refers to the address delivered by the Governor
(A) when President’s Rule is called for
(B) when a national emergency necessitates dissolution of Legislative Assembly
(C) at the commencement of the first session after general election and at the first session of each year
(D) whenever he/she has concluded that such is necessary

Ans: at the commencement of the first session after general election and at the first session of each year (C)

40. Which one of the following statements in relation to Panchayats is not correct?
(A) Legislature of a State may, by law, make provisions with respect to the composition of Panchayats
(B) Panchayat area means the territorial area of a Panchayat
(C) Gram Sabha includes all persons in the electoral rolls of village within a Panchayat
(D) Reservation of seats for SCs and STs has a proportion of their population

Ans: Reservation of seats for SCs and STs has a proportion of their population (D)

41. Which one of the following statements with regard to protective democracy’ is not correct?
(A) It propounds that citizen participation is essential in democracies
(B) Citizens must be able to protect themselves from governmental encroachments
(C) It is compatible with laissez-faire capitalism
(D) Political equality is understood in formal terms as equal voting rights

Ans: It is compatible with laissez-faire capitalism (C)

42. What is Little Boy’?
(A) The fission bomb dropped at Hiroshima
(B) The fusion bomb dropped at Nagasaki
(C) The first nuclear bomb tested by America
(D) The first nuclear bomb tested by North Korea

Ans: The fission bomb dropped at Hiroshima (A)

43. Who among the following is the architect of the Ram Temple being constructed at Ayodhya?
(A) P. O. Sompura
(B) Chandrakant Sompura
(C) Brinda Somaya
(D) B. V. Doshi

Ans: Chandrakant Sompura (B)

44. Which one of the following countries is not located on the Tropic of Capricorn?
(A) Chile
(B) Brazil
(C) Paraguay
(D) Uruguay

Ans: Uruguay (D)

45. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists

List-I (Active Volcano)List-II (Location)
(A) Mount Merapi(1) Hawaii
(B) Sakurajima(2) Italy
(C) Mount Vesuvius(3) Japan
(D) Mauna Loa(4) Indonesia

Codes:
(A) A-1; B-2; C-3; D-4
(B) A-1; B-3; C-2; D-4
(C) A-4; B-2; C-3; D-1
(D) A-4; B-3; C-2; D-1

Ans: A-4; B-3; C-2; D-1 (D)

46. Which one of the following is not a major tectonic plate?
(A) Saudi Arabian plate
(B) Antarctica and the surrounding oceanic plate
(C) India-Australia-New Zealand plate
(D) Pacific plate

Ans: Saudi Arabian plate (A)

47. Which one of the following is considered as the deepest point of the oceans?
(A) Tonga Trench
(B) Mariana Trench
(C) Philosophy
(D) Law

Ans: Mariana Trench (B)

48. The four planets closest to the Sun are called
(A) terrestrial planets
(B) giant planets
(C) dwarf planets
(D) gas planets

Ans: terrestrial planets (A)

49. Which one of the following countries does not have Tundra vegetation?
(A) Belarus
(B) USA
(C) Russia
(D) Canada

Ans: Belarus (A)

50. Which one of the following is not a fluvial landform?
(A) Cirque
(B) Gorge
(C) Braids
(D) Canyon

Ans: Cirque (A)

51. In the Gandhara School of Art, initially blue schist and green phyllite were used. When did stucco completely replace stone as main material used by Gandhara School sculptors?
(A) 1st century CE
(B) 2nd century CE
(C) 3rd century CE
(D) 5th century CE

Ans: 3rd century CE (C)

52. Which one of the following statements about Gupta coins is not correct?
(A) Gupta kings issued large number of gold coins known as Dinar
(B) Chandragupta I, Kumaragupta I, Skandagupta and Budhagupta issued silver coins
(C) The obverses of coins are carved with the images of the kings and on the reverse are carved deities
(D) The largest number of coins issued by the Guptas were of copper

Ans: The largest number of coins issued by the Guptas were of copper (D)

53. Who among the following wrote The Philosophy of the Bomb?
(A) Sukhdev
(B) Chandrashekhar Azad
(C) Bhagwati Charan Vohra
(D) Bhagat Singh

Ans: Bhagwati Charan Vohra (C)

54. At which one of the following Sessions of the Indian National Congress was the resolution on Fundamental Rights and Economic Policy passed?
(A) Tripuri Session
(B) Lahore Session
(C) Lucknow Session
(D) Karachi Session

Ans: Karachi Session (D)

55. Which one of the following towns was not centre of the Revolt of 1857?
(A) Ayodhya
(B) Agra
(C) Delhi
(D) Kanpur

Ans: Agra (B)

56. Consider the following statements

The Azamgarh Proclamation refers to

(1) the declaration by the rebels of 1857

(2) the statement by the leader of the underground movement in the Revolt of 1942

Which of the statements given above is/are not correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Ans: 2 only (B)

57. Ibn Batuta went to China as the envoy of which one of the following Delhi Sultans?
(A) Alauddin Khilji
(B) Muhammad bin Tughluq
(C) Illtutmish
(D) Firoz Shah Tughluq

Ans: Muhammad bin Tughluq (B)

58. A1-Biruni’s Kitab-ul-Hind was written in which language?
(A) Arabic
(B) Persian
(C) Urdu
(D) Turkish

Ans: Arabic (A)

59. Which of the following statements with regard to the privileges of the Members of the Parliament are correct?
(1) Privileges would not be fettered by Article 19(1)(a) of the Constitution of India
(2) Privileges must be read subject to the Articles 20-22 and Article 32 of the Constitution of India
(3) Immunity is available in relation to both civil and criminal prosecution
(4) Immunity is available in relation to freedom of speech even in his/her private or personal capacity.

Select the correct answer using the code given below
(A) 1, 2 and 4
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3
(D) 1 and 4 only

Ans: 1, 2 and 4 (A)

60. Which one of the following statements with regard to the appointment of the Members of the Parliamentary Committees is correct?
(A) The Members are only appointed
(B) The Members are only elected
(C) The Members are only nominated
(D) The Members are appointed or elected on a motion made and adopted or nominated by the Speaker of the Lok Sabha or the Chairman of the Rajya Sabha

Ans: The Members are appointed or elected on a motion made and adopted or nominated by the Speaker of the Lok Sabha or the Chairman of the Rajya Sabha (D)

61. Which one of the following is not a classified category of political parties as outlined by the Election Commission of India?
(A) National Parties
(B) State Recognised Parties
(C) Regional Parties
(D) Registered Unrecognised Parties

Ans: State Recognised Parties (B)

62. Which of the following terms were added to the Preamble of the Constitution of India by the Constitutional Amendment, 1976?
(1) Socialist
(2) Secular
(3) Integrity
(4) Fraternity
Select the correct answer using the code given below

(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 3
(C) 2 and 4
(D) 1, 3 and 4

Ans: 1, 2 and 3 (B)

63. Who among the following was the advisor to the Constituent Assembly?
(A) B. N. Rau
(B) B. R. Ambedkar
(C) Pattabhi Sitaramayya
(D) Alladi Krishnaswamy

Ans: B. N. Rau (A)

64. In the Indian judicial system, writs are issued by
(A) the Supreme Court only
(B) the High Courts only
(C) the Supreme Court and High Courts only
(D) the Supreme Court, High Courts and Lower Courts

Ans: the Supreme Court and High Courts only (C)

65. The Citizenship (Amendment) Act falls under which one of the following Parts of the Constitution of India?
(A) Part I
(B) Part II
(C) Part IV
(D) Part VI

Ans: Part II (B)

66. Which one of the following lakes in India has a large quantity of a substance found in the Moon?
(A) Lonar Lake, Maharashtra
(B) Pangong Lake, Ladakh
(C) Chilika Lake, Odisha
(D) Loktak Lake, Manipur

Ans: Lonar Lake, Maharashtra (A)

67. If the linear momentum of a moving object gets doubled due to application of a force, then its kinetic energy will
(A) remain same
(B) increase by four times
(C) increase by two times
(D) increase by eight times

Ans: increase by four times (B)

68. If the distance between two objects is increased by two times, the gravitational force between them will
(A) remain same
(B) increase by two times
(C) decrease by two times
(D) decrease by four times

Ans: decrease by four times (D)

69. Which one of the following statement about the properties of neutrons is not correct?
(A) Neutron mass is almost equal to proton mass
(B) Neutrons possess zero charge
(C) Neutrons are located inside the atomic nuclei
(D) Neutrons revolve around the atomic nuclei

Ans: Neutrons revolve around the atomic nuclei (D)

70. Which one of the following statements with regard to the ultraviolet light is not correct?
(A) It is an electromagnetic wave
(B) It can travel through vacuum
(C) It is a longitudinal wave
(D) Its wavelength is shorter/smaller than that of visible light

Ans: It is a longitudinal wave (C)

71. Under the kingdom Plantae, which of the following individuals are predominantly aquatic?
(A) Bryophytes
(B) Algae
(C) Pteridophyta
(D) Gymnosperms

Ans: Algae (B)

72. All the individuals of a particular organism, such as rose plants, belong to a taxonomic category called
(A) species
(B) genus
(C) family
(D) order

Ans: genus (B)

73. Pearls are harvested from
(A) Prawn
(B) Pila
(C) Tuna
(D) Oyster

Ans: Oyster (D)

74. Wings of birds and bats are considered analogous structures because they have
(A) common origin and common function
(B) different origin and common function
(C) common origin and different function
(D) different origin and different function

Ans: different origin and common function (B)

75. Apart from hyper acid secretion, peptic ulcers are also developed due to bacterial infection. The causative agent is
(A) Helicobacter pylori
(B) E. coli
(C) Streptococcus pneumoniae
(D) Salmonèlla typhimurium

Ans: Helicobacter pylori (A)

76. A mixture of sodium chloride (salt) and ammonium chloride can be separated by
(A) sublimation
(B) filtration
(C) chromatography
(D) distillation

Ans: sublimation (A)

77. Symbol of an element was introduced by
(A) John Dalton
(B) Antoine Lavoisier
(C) Jons Jacob Berzelius
(D) Robert Boyle

Ans: John Dalton (A)

78. Identify the correct pair of elements among the following which are liquid at room temperature and standard pressure
(A) Bromine and fluorine
(B) Mercury and rubidium
(C) Bromine and thallium
(D) Bromine and mercury

Ans: Bromine and mercury (D)

79. Which one of the following oxides shows both acidic and basic behaviour?
(A) Zinc oxide
(B) Copper oxide
(C) Magnesium oxide
(D) Calcium oxide

Ans: Zinc oxide (A)

80. Silver articles turn black when kept in the open for a longer time due to the formation of
(A) H2S
(B) AgS
(C) AgSO4
(D) Ag2S

Ans: Ag2S (D)

81. Which one of the following phenomena verifies the fact that light travels much faster than sound?
(A) Twinkling of stars in the night sky
(B) Lighting of a matchstick
(C) Thunderstorm
(D) Mirage

Ans: Thunderstorm (C)

82. Which one among the following is a non-conventional source of energy?
(A) Petroleum
(B) Coal
(C) Radioactive elements
(D) Solar energy

Ans: Solar energy (D)

83. Which one of the following statements about phloem is correct?
(A) Phloem transports water and minerals
(B) Phloem transports photosynthetic products
(C) Phloem is a simple tissue
(D) Phloem gives support to the plant

Ans: Phloem transports photosynthetic products (B)

84. Mature sclerenchyma cells have
(A) cellulose wall and are living
(B) lignified wall and are living
(C) suberized wall and are dead
(D) lignified wall and are dead

Ans: lignified wall and are dead (D)

85. In human beings, the chromosomes that determine the birth of a normal female child are
(A) one X chromosome from mother and one X chromosome from father
(B) one X chromosome from mother and one Y chromosome from father
(C) two X chromosomes from mother and one X chromosome from father
(D) one X chromosome and one Y chromosome from father and one X chromosome from mother

Ans: one X chromosome from mother and one X chromosome from father (A)

86. Antibiotic such as penicillin blocks
(A) cell wall formation in bacteria
(B) RNA synthesis in bacteria
(C) DNA synthesis in bacteria
(D) division in bacteria

Ans: cell wall formation in bacteria (A)

87. The radioactive isotope of hydrogen is
(A) protium
(B) deuterium
(C) tritium
(D) hydronium

Ans: tritium (C)

88. Which one of the following is used for storing biological tissues?
(A) Liquid nitrogen
(B) Liquid helium
(C) Liquid argon
(D) Liquid bromine

Ans: Liquid nitrogen (A)

89. Which one of the following does not form an oxide on reaction with oxygen?
(A) Magnesium
(B) Lead
(C) Tin
(D) Silver

Ans: Silver (D)

90. Lead nitrate on heating gives
(A) PbO2 and NO2
(B) Pbo and NO2
(C) PbO and NO
(D) PbO2 and NO

Ans: Pbo and NO2 (B)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *