CDS I 2020 General Knowledge Paper Solved

CDS I 2020 General Knowledge Paper Solved - CDS I 2020 General Knowledge Paper Solved

Combined Defence Services Exam, CDS I 2020 General Knowledge Paper Solved:

1. Scattering of α-particles by a thin gold foil suggests the presence of
A. Electron in an atom
B. Proton in an atom
C. Positively charged nucleus at the centre of an atom
D. Isotopes of gold

Ans: Positively charged nucleus at the centre of an atom (C)

pairs are isobars - CDS I 2020 General Knowledge Paper Solved

Ans: (d)

3. Which one of the following chemical reactions is not feasible?
A. Fe + CuSO4→ FeSO4 + Cu
B. Zn + CuSO4→ ZnSO4 + Cu
C. Cu + PbCl2→ CuCl2 + Pb
D. Mg + CuSO4→ MgSO4 + Cu

Ans: Cu + PbCl2→ CuCl2 + Pb (C)

4. A solution having pH equal to zero is known as
A. Highly alkaline solution
B. Highly acidic solution
C. Weakly acidic solution
D. Neutral solution

Ans: Highly acidic solution (B)

5. Which one of the following acids is produced in human stomach?
A. Formic acid
B. Sulphuric acid
C. Nitric acid
D. Hydrochloric acid

Ans: Hydrochloric acid (D)

6. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:

List-I (Compound)
A) Boric acid
B) Citric acid
C) Magnesium
D) Acetic acid

List-II (Use)
1) Antiseptic
2) Food preservative
3) Antacid Hydroxide
4) Pickle

A. A-1 B-2 C-3 D-4
B. A-1 B-3 C-2 D-4
C. A-4 B-3 C-1 D-2
D. A-4 B-2 C-3 D-1

Ans: A-1 B-2 C-3 D-4 (A)

7. The property of the sound waves that determines the pitch of the sound is its
A. Frequency
B. Amplitude
C. Wavelength
D. Intensity

Ans: Frequency (A)

8. Which one of the following is not a property of the X-rays?
A. They are deflected by electric fields.
B. They are not deflected by magnetic fields.
C. They have high penetration length in matter.
D. Their wavelength is much smaller than that of visible light.

Ans: They are deflected by electric fields (A)

9. Which one of the following is not true about the image formed by a plane mirror?
A. It is of the same size as the subject.
B. It is laterally inverted.
C. It is real image.
D. It is formed as far behind the mirror as the object is in front.

Ans: It is real image (C)

10. In a periscope, the two plane mirrors are kept
A. Parallel to each other
B. Perpendicular to each other
C. At an angle of 60° with each other
D. At an angle of 45° with each other

Ans: Parallel to each other (A)

11. If the speed of light in air is 3 x 108 m/s, then the speed of light in a medium of refractive index is
A. 2 x 108 m/s
B. 9/4 x 108 m/s
C. 3/2 x 108 m/s
D. 3 x 108m/s

Ans: 2 x 108 m/s (A)

12. Which one of the following types of radiation has the shortest wavelength?
A. Radio waves
B. Visible light
C. Infrared (IR)
D. Ultraviolet (UV)

Ans: Ultraviolet (UV) (D)

13. The unit of the force constant k of a spring is
A. N-m
B. N/m
C. N-m2
D. N/m2

Ans: N/m (B)

14. Which one of the following is not an epidemic disease?
A. Cholera
B. Malaria
C. Smallpox
D. Elephantiasis

Ans: Elephantiasis (D)

15. Which one of the following animals has a three-chambered heart?
A. Scoliodon
B. Salamander
C. Pigeon
D. Human being

Ans: Salamander (B).

16. Which one of the following is the correct sequence of events during sexual reproduction in plants?
A. Seeding, formation of embryo, pollination, fertilization, division of the zygote
B. Formation of embryo, seedling, pollination, fertilization, division of the zygote
C. Pollination, fertilization, division of the zygote, the formation of embryo, seedling
D. Seedling, the formation of the embryo, division of zygote, pollination, fertilization

Ans: Pollination, fertilization, division of the zygote, the formation of
embryo, seedling (C)

17. When air is blown from the mouth into a test tube containing limewater, the limewater turns milky. This is due to the presence of
A. Water vapour
B. Oxygen
C. Carbon dioxide
D. Carbon monoxide

Ans: Carbon dioxide (C)

18. Which one of the following is the ‘energy currency’ for cellular processes?
A. Glucose
B. ATP
C. ADP
D. Pyruvic acid

Ans: ATP (B)

19. Which one of the following is the first enzyme to mix with food in the digestive tract?
A. Trypsin
B. Cellulose
C. Pepsin
D. Amylase

Ans: Amylase (D)

20. Mahatma Gandhi’s Dandi March, a great event in India freedom struggle, was associated with
A. Iron
B. Sodium chloride
C. Sulphur
D. Aluminium

Ans: Sodium chloride (B)

21. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:

List-I (Name)
A)Bleaching Powder
B) Baking Soda
C) Washing Soda
D) Slaked Lime

List-II (Formula)
1) NaHCO3
2) Na2CO3.10H2O2
3) Ca(OH)2
4) CaOCl2

Code:

A. A-4 B-1 C-2 D-3
B. A-4 B-2 C-1 D-3
C. A-3 B-2 C-1 D-4
D. A-3 B-1 C-2 D-4

Ans: A-4 B-1 C-2 D-3 (A)

22. The number of water molecules associated with copper sulphate molecule to form crystals is
A. 2
B. 4
C. 5
D. 6

Ans: 5 (C)

23. Silver articles become black after some time when exposed to air because
A. Silver gets oxidized to silver oxide
B. Silver reacts with moist carbon dioxide in the air to form silver
carbonate
C. Silver reacts with sulphur in the air to form a coating of silver sulphide
D. Silver reacts with nitrogen oxides in the air to form silver nitrate

Ans: Silver reacts with sulphur in the air to form a coating of silver sulphide (C)

24. If x is the temperature of a system in Kelvin and y is the temperature of the system in °C, then the correct relation between them is
A. x = 273 – y
B. x = 273 + y
C. x = 173 + y
D. x = 173 – y

Ans: x = 273 + y (B)

25. The resistivity p of a material may be expressed in units of
A. ohm
B. ohm/cm
C. ohm-cm
D. ohm-cm2

Ans: ohm-cm (C)

26. The electromagnetic waves, which are used for satellite communication, are
A. infrared radiations
B. ultraviolet radiations
C. radio waves
D. visible lights

Ans: radio waves (C)

27. Which one of the following is the correct sequence of organs that occur in the path of urine flow in the human body?
A. Kidney, ureter, urinary bladder, urethra
B. Kidney, urinary bladder, ureter, urethra
C. Kidney, ureter, urethra, urinary bladder
D. Urinary bladder, kidney, urethra, ureter

Ans: Kidney, ureter, urinary bladder, urethra (A)

28. Which of the following endocrine glands is not found in pair in humans?
A. Adrenal
B. Pituitary
C. Testis
D. Ovary

Ans: Pituitary (B)

29. Which one of the following cell organelles contains DNA?
A. Golgi apparatus
B. Mitochondrion
C. Lysosome
D. Endoplasmic reticulum

Ans: Mitochondrion (B)

30. Who among the following scientists introduced the concept of immunization to the medical world?
A. Edward Jenner
B. Robert Koch
C. Robert Hooke
D. Carl Linnaeus

Ans: Edward Jenner (A)

31. On 31st December, 1929, in which one of the following Congress Sessions was the proclamation of Purna Swaraj made?
A. Ahmedabad
B. Calcutta
C. Lahore
D. Lucknow

Ans: Lahore (C)

32. Which one of the following Acts reserved seats for women in Legislatures in accordance with the allocation of seats for different communities?
A. The Government of India Act, 1858
B. The Indian Councils Act, 1909
C. The Government of India Act, 1919
D. The Government of India Act, 1935

Ans: The Government of India Act, 1919 (C)

33. Which one among the following was demanded by the All India Depressed classes Leaders’ Conference at Bombay in 1931?
A. Universal adult suffrage
B. Separate electorates for untouchables
C. Reserved seats for the minorities
D. A unitary State in India

Ans: Separate electorates for untouchables (B)

34. Who among the following was one of the founders of the Indian
Society of Oriental Art?
A. Rabindranath Tagore
B. Abanindranath Tagore
C. Dwarakanath Tagore
D. Bankim Chandra Chattopadhyaya

Ans: Abanindranath Tagore (B)

35. Who among the following Sultans succeeded in finally breaking and destroying the power of Turkan-i-Chihalgani?
A. Iltutmish
B. Balban
C. Alauddin Khalji
D. Muhammad bin Tughluq

Ans: Balban (B)

36. Who among the following Mongol leaders/commanders did not cross Indus to attack India?
A. Chenghiz Khan
B. Tair Bahadur
C. Abdullah
D. Qutlugh Khwaja

Ans: Chenghiz Khan (A)

37. In the region of the eastern shore of Adriatic Sea, a cold and dry wind blowing down from the mountain is known as
A. Mistral
B. Bora
C. Bise
D. Blizzard

Ans: Bora (B)

38. Nyishi tribe is found mainly in
A. Andaman and Nicobar
B. Arunachal Pradesh
C. Nilgiri-Kerala
D. Kashmir Valley

Ans: Arunachal Pradesh (B)

39. In the field of tourism, which one of the following Indian States is described as ‘One State Many Worlds’?
A. Assam
B. West Bengal
C. Karnataka
D. Rajasthan

Ans: Karnataka (C)

40. The number of people per unit area of arable land is termed as
A. Agricultural density
B. Arithmetic density
C. Physiological density
D. Economic density

Ans: Physiological density (C)

41. Which one of the following rivers joins Ganga directly?
A. Chambal
B. Son
C. Betwa
D. Ken

Ans: Son (B)

42. Which one of the following is not a type of commercial agriculture?
A. Dairy farming
B. Grain farming
C. Livestock ranching
D. Intensive subsistence agriculture

Ans: Intensive subsistence agriculture (D)

43. Which one of the following is not a land-use category?
A. Forestland
B. Pasture land
C. Marginal land
D. Barren and wasteland

Ans: Barren and wasteland (D)

44. Which one of the following is not an objective of the MGNREGA?
A. Providing up to 100 days of skilled labour in a financial year
B. Creation of productive assets
C. Enhancing livelihood security
D. Ensuring empowerment to women

Ans: Providing up to 100 days of skilled labour in a financial year (A)

45. Which of the following statements with regard to the functioning of the Panchayats is not correct?
A. Panchayats may levy, collect and appropriate taxes, duties, tolls, etc.
B. A person who has attained the age of 25 years will be eligible to be a
member of a Panchayat.
C. Every Panchayat shall ordinarily continue for five years from the date
of its first meeting.
D. A Panchayat reconstituted after premature dissolution shall continue
only for the remainder of the full period.

Ans: A person who has attained the age of 25 years will be eligible to be a member of a Panchayat (B)

46. Which one of the following is the earliest launched scheme of the Government of India?
A. Deendayal Antyodaya Yojana
B. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
C. Saansad Adarsh Gram Yojana
D. Deendayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana

Ans: Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (B)

47. Which of the following statements is not correct regarding the Members of Parliament Local Area Development Scheme (MPLADS)?
A. Members of the Parliament (MPs) sanction, execute and complete
works under the scheme.
B. Nominated Members of the Parliament can recommend works for
implementation anywhere in the country.
C. The scheme is fully funded by the Government of India.
D. The annual entitlement per MP is ₹ 5 crore.

Ans: Members of the Parliament (MPs) sanction, execute and complete
works under the scheme (A)

48. Saubhagya, a Government of India Scheme, relates to which of the following areas?
A. Achieving universal household electrification
B. Providing clean cooking fuel to poor households
C. Rationalizing subsidies on LPG
D. Stopping female foeticide

Ans: Achieving universal household electrification (A)

49. The “Basel Convention’ is aimed at protecting human health and
environment against the adverse effect of which of the following?
A. Hazardous wastes
B. Persistent Organic Pollutants (POPs)
C. Mercury
D. Chemicals and pesticides

Ans: Hazardous wastes (A)

50. Which one of the following is the biggest cause of the incidence of
migration of female persons in India?
A. Employment
B. Education
C. Marriage
D. Business

Ans: Marriage (C)

51. Which one of the following is not correct about Repo rate?
A. It is the interest rate charged by the Central Bank of overnight loan.
B. It is the interest rate paid by the commercial banks on overnight borrowing.
C. It is the interest rate agreed upon in the loan contract between a commercial bank and the Central Bank.
D. It is the cost of collateral security.

Ans: It is the interest rate agreed upon in the loan contract between a
commercial bank and the Central Bank (C)

52. The Cash Reserve Ratio refers to
A. The share of Net Demand and Time Liabilities that banks have to hold as liquid assets
B. The share of Net Demand and Time Liabilities that banks have to hold as balances with the RBI
C. The share of Net Demand and Time Liabilities that banks have to hold as part of their cash reserves
D. The ratio of cash holding to reserves of banks

Ans: The share of Net Demand and Time Liabilities that banks have to hold
as liquid assets (A)

53. In economics, if a diagram has a line passing through the origin and has 45° angle with either axis and it is asserted that along the line X = Y, what is tacitly assumed?
A. Both variables are pure numbers.
B. Both variables are in the same unit.
C. Both variables are in different units.
D. At least one variable is a pure number.

Ans: Both variables are in the same unit (B)

54. Who among the following won the Best Men’s Player Award of FIFA Football Awards, 2019?
A. Cristiano Ronaldo
B. Virgil van Dijk
C. Lionel Messi
D. Xavi

Ans: Lionel Messi (C)

55. In September 2019, which one of the following travel giants declared itself bankrupt?
A. Expedia
B. Cox & Kings
C. SOTC
D. Thomas Cook

Ans: Thomas Cook (D)

56. Greta Thunberg, a teenaged environment activist who was in the news recently, hails from
A. Sweden
B. Germany
C. USA
D. Canada

Ans: Sweden (A)

57. Recently the Reserve Bank of India has imposed limitations, initially for a period of six months, on the withdrawal of amount by account holders of which one of the following banks?
A. IndusInd Bank
B. Dhanlaxmi Bank
C. Punjab and Maharashtra Cooperative Bank
D. South Indian Bank

Ans: Punjab and Maharashtra Cooperative Bank (C)

58. Amitabh Bachchan was recently conferred with the prestigious Dada Saheb Phalke Award. Who among the following was the first recipient of
the award?
A. Prithviraj Kapoor
B. Devika Rani
C. Sohrab Modi
D. Naushad

Ans: Devika Rani (B)

59. The famous Mughal painting, depicting Jahangir embracing the Safavid king Shah Abbas, was painted by which one of the following Mughal painters?
A. Abd al-Samad
B. Abul Hassan
C. Dasavant
D. Bishandas

Ans: Abul Hassan (B)

60. Which of the following statements about ‘Mughal Mansab’ system are
correct?

  1. ‘Zat’ rank was an indicator of a Mansabdar’s position in the imperial hierarchy and the salary of the Mansabdar.
  2. ‘Sawar’ rank indicated the number of horsemen the Mansabdar was required to maintain.
  3. In the seventeenth century, Mansabdars holding 1000 or above ‘Sawar’ rank were designated as nobles (Umara).
    Select the correct answer using the code given below.
    A. 1 and 2 only
    B. 1 and 3 only
    C. 2 and 3 only
    D. 1, 2 and 3

Ans: 1 and 2 only (A)

61. Which one of the following pairs is not correctly matched?
A. Kuddapah-kar: Rocky Wastelands
B. Nancai: Wet fields
C. Puncai: Dry fields
D. Tottakal: Garden lands

Ans: Kuddapah-kar : Rocky Wastelands (A)

NoteKuddapah-kar: main seasons for Rice cultivation in Southern India.

62. Which of the following rulers were identified through matronymics (names derived from that of the mother)?
A. Mallas of Pava
B. Videhas of Mithila
C. Yaudheyas
D. Satavahanas

Ans: Satavahanas (D)

63. Which one of the following statements about the famous text of
Panchatantra is correct?
A. It is a philosophical text reflecting the debates of the time and refuting rival positions.
B. It is a text ushering in linguistics as a formal science.
C. It is a text discussing developments in various spheres of natural sciences.
D. It is a text showing through illustration what should and should not be done.

Ans: It is a text showing through illustration what should and should not be
done (D)

64. Geomorphic factors influencing plant and animal distributions are
A. Slope angle and relief only
B. Slope aspect and relative relief
C. Slope angle, slope aspect and relief
D. Slope angle, slope aspect and relative relief

Ans: Slope angle, slope aspect and relative relief (D)

65. Which one of the following groups of cities does not have Sclerophyll as its natural vegetation cover?
A. Valparaiso and Cape Town
B. Lisbon and Perth
C. Los Angeles and Adelaide
D. Las Vegas and Queensland

Ans: Las Vegas and Queensland (D)

66. Which of the following are warm ocean currents?
A. Kuroshio and California Current
B. North Atlantic Drift and Brazil Current
C. Canaries and Benguela Current
D. West Wind Drift and Falkland Current

Ans: North Atlantic Drift and Brazil Current (B)

67. In India, how many States/Union Territories have more than two international boundaries?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Ans: 4 (D)

68. In the Hadley cell thermal circulation, air rises up and finally descends
at
A. Intertropical convergence zone
B. Doldrums
C. Subtropical high-pressure cells
D. Equatorial troughs

Ans: Subtropical high-pressure cells (C)

69. Which one of the following soils is characterized by very high content of organic matter?
A. Vertisol
B. Histosol
C. Gelisol
D. Spodosol

Ans: Histosol (B)

70. Overseas Indians can exercise franchise in an election to the Lok Sabha under which of the following conditions?
I. They must be citizens of India.
II. Their names must figure in the electoral roll.
III. They must be present in India to vote.
Select the correct answer using the code given below.

A. 1, 2 and 3
B. 2 and 3 only
C. 1 and 2 only
D. 1 only

Ans: 1, 2 and 3 (A)

71. Which one of the following is not a feature of the Ayushman Bharat Scheme?
A. There is no cap on family size and age.
B. The scheme includes pre- and post-hospitalization expenses.
C. A defined transport allowance per hospitalization will also be paid to
the beneficiary.
D. The scheme provides a benefit cover of ₹ 10 lakh per family.

Ans: The scheme provides a benefit cover of ₹ 10 lakh per family (D)

72. Which of the following are considered to be the four pillars of human development?
A. Equity, inclusion, productivity and empowerment
B. Equity, productivity, empowerment and sustainability
C. Productivity, gender, inclusion and equity
D. Labour, productivity, inclusion and equity

Ans: Equity, productivity, empowerment and sustainability (B)

73. Which one of the following was added as a fundamental duty through the Constitution (86th Amendment) Act, 2002?
A. To strive towards excellence in individual and collective activity
B. To provide opportunities for education to one’s child between the age
of 6 and 14 years
C. To work for the welfare of women and children
D. To promote peace and harmony

Ans: To provide opportunities for education to one’s child between the age
of 6 and 14 years (B)

74. Which one of the following Articles of the Constitution of India protects a person against double jeopardy?
A. Article 20
B. Article 21
C. Article 22
D. Article 23

Ans: Article 20 (A)

75. Consider the following statements about Stone Age in India:
I. Different periods are identified on the basis of the type and technology of stone tools.
II. There are no regional variations in the type and technology of tools in different periods.
III. Stone Age cultures of different periods evolved uniformly in a neat unilinear fashion all over the subcontinent.
Which of the statements given above is/are correct?
A. 1 only
B. 1 and 2 only
C. 3 only
D. 1, 2 and 3

Ans: 1 only (A)

76. From which one of the following factory sites were limestone and chert blades mass produced and sent to various Harappan settlements in Sindh?
A. Sukkur and Rohri Hills
B. Khetri in Rajasthan
C. Chagai Hills
D. Hills of Baluchistan

Ans: Sukkur and Rohri Hills (A)

77. The work Siyar-ul-Mutakherin, which describes the Battle of Plassey, 1757, was written by
A. Salabat Jung
B. Qasim Khan
C. Ghulam Husain
D. Ram Mohan Roy

Ans: Ghulam Husain (C)

78. Who believed that the Russian designs were ‘an imminent peril to the security and tranquility’ of the Indian Empire in 1836?
A. Lord Auckland
B. Lord Palmerston
C. Lord Canning
D. Alexander Burnes

Ans: Lord Palmerston (B)

79. The ‘Tattvabodhini Sabha’ was established by
A. Devendranath Tagore in 1839
B. Keshab Chandra Sen in 1857
C. Akshay Kumar Datta in 1850
D. Dwarakanath Tagorer in 1840

Ans: Devendranath Tagore in 1839 (A)

80. What was the code name given to the first ever tri-service military exercise between India and USA?
A. Lion Triumph
B. Elephant Triumph
C. Tiger Triumph
D. Bison Triumph

Ans: Tiger Triumph (C)

81. ‘Naropa’ is an annual festival of
A. Sikkim
B. Ladakh
C. Arunachal Pradesh
D. Nagaland

Ans: Ladakh (B)

82. Which one of the following is India’s official entry for the Best International Feature Film category in the 92nd Academy Awards?
A. Bulbul Can Sing
B. Super Deluxe
C. Gully Boy
D. And The Oscar Goes To

Ans: Gully Boy (C)

83. .The Global Goalkeeper Award is given by
A. The Bill and Melinda Gates Foundation
B. The United Nations Environment Programme
C. The Kellogg School of Management
D. The World Meteorological Organization

Ans: The Bill and Melinda Gates Foundation (A)

84. ‘Gandhi Solar Park’ is located at
A. New York
B. Vladivostok
C. Thimphu
D. Houston

Ans: New York (A)

85. Who among the following was the first to arrive in Africa as traders that eventually led to European colonization of Africa?
A. French
B. Spanish
C. Portuguese
D. Dutch

Ans: Portuguese (C)

86. The College of Military Engineering affiliated to Jawaharlal Nehru University is situated at
A. New Delhi
B. Dehradun
C. Nainital
D. Pune

Ans: Pune (D)

87. Which of the following statements with regard to Coal India Limited (CIL) is/are true?
I. CIL has its headquarter at Kolkata.
II. CIL operates through 82 mining areas spread over twenty provincial States of India.
III. CIL is the single largest coal-producing company in the world.
Select the correct answer using the code given below.
A. 1 only
B. 1 and 3 only
C. 2 and 3 only
D. 1, 2 and 3

Ans: 1 and 3 only (B)

88. Which one of the following climatic types is found in Central Spain?
A. Subarctic
B. Mediterranean dry hot summer
C. Subtropical Steppe
D. Humid continental warm summer

Ans: Mediterranean dry hot summer (B)

89. Which one of the following is not among the principal languages of Jammu and Kashmir?
A. Urdu
B. Gujari
C. Koshur
D. Monpa

Ans: Monpa (D)

90. The major part of Central Asia is dominated by which one of the following language families?
A. Indo-European
B. Sino-Tibetan
C. Austric
D. Altaic

Ans: Altaic (D)

91. Which one of the following Articles were defended by Dr. B. R. Ambedkar on the plea that it would be used as ‘a matter of last resort’?
A. Article 352
B. Article 359
C. Article 356
D. Article 368

Ans: Article 356 (C)

92. What is the ground on which the Supreme Court can refuse relief under Article 32?
A. The aggrieved person can get remedy from another court
B. That disputed facts have to be investigated
C. That no fundamental right has been infringed
D. That the petitioner has not asked for the proper writ applicable to
his/her case

Ans: That no fundamental right has been infringed (C)

93. The Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises consists of
A. The Department of Heavy Industry and the Department for Promotion of Industry and Internal Trade
B. The Department of Public Enterprises and the Department for Promotion of Industry and Internal Trade
C. The Department of Scientific and Industrial Research and the Department of Heavy Industry
D. The Department of Heavy Industry and the Department of Public Enterprises

Ans: The Department of Heavy Industry and the Department of Public Enterprises (D)

94. The First Delimitation Commission in India was constituted in
A. 1949
B. 1950
C. 1951
D. 1952

Ans: 1952 (D)

95. Who among the following stated in the Constituent Assembly that on 26th January 1950, India was going to enter a life of contradictions?
A. Dr. B. R. Ambedkar
B. Jawaharlal Nehru
C. Mahatma Gandhi
D. S. P. Mukherjee

Ans: Dr. B. R. Ambedkar (A)

96. The power of the Supreme Court to decide in the case of a dispute between two or more States is called
A. Original jurisdiction
B. Inherent Jurisdiction
C. Plenary jurisdiction
D. Advisory jurisdiction

Ans: Original jurisdiction (A)

97. Who among the following is the Chairman of the Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM)?
A. Ratan P. Watal
B. Bibek Debroy
C. Ashima Goyal
D. Sajjad Chinoy

Ans: Bibek Debroy (B)

98. Hilsa is the national fish of
A. Pakistan
B. India
C. Bangladesh
D. Nepal

Ans: Bangladesh (c)

99. The Vijaynagar Advanced Landing Ground of the Indian Air Force, which was reopened recently, is located in
A. Jammu and Kashmir
B. Arunachal Pradesh
C. Karnataka
D. Himachal Pradesh

Ans: Arunachal Pradesh (B)

100. Rustom-2, which crashed in Karnataka recently, was a/an
A. Fighter aircraft
B. Helicopter
C. Transport aircraft
D. Unmanned aerial vehicle

Ans: Unmanned aerial vehicle (D)

101. The maiden trilateral naval exercise involving India, Singapore and Thailand was held at
A. Port Blair
B. Chennai
C. Panaji
D. Kochi

Ans: Port Blair (A)

102. The creation of a Federal Court in India was advocated by which of the following Acts/Commissions?
A. The Government of India Act, 1919
B. The Lee Commission, 1923
C. The Government of India act, 1935
D. The Indian Councils Act, 1909

Ans: The Government of India act, 1935 (C)

103. Who founded the ‘Seva Samiti’ at Allahabad in 1914?
A. Hridayanath Kunzru
B. G. K. Gokhale
C. Shri Ram Bajpai
D. T. B. Sapru

Ans: Hridayanath Kunzru (A)

104. The State of Hyderabad in the Deccan officially acceded to the Indian Union in the year
A. 1948
B. 1950
C. 1949
D. 1947

Ans: 1948 (A)

105. The Hunter Commission (1882) appointed to survey the state of education in India
A. Deprecated University education
B. Overruled the Despatch of 1854
C. Enclosed the Despatch of 1854 with greater emphasis on primary education
D. Criticized the grants-in-aid system of schooling

Ans: Enclosed the Despatch of 1854 with greater emphasis on primary education (C)

106. The power to legislate on all matters relating to elections of Panchayats lies with
A. The Parliament of India
B. The State Legislatures
C. The State Election Commission
D. The Election Commission of India

Ans: The State Legislatures (B)

107. The 11th Schedule of the Constitution of India distributes powers between
A. The Union and the State Legislatures
B. The State Legislatures and the Panchayat
C. The Municipal Corporation and the Panchayat
D. The Gram Sabha and the Panchayat

Ans: The State Legislatures and the Panchayat (B)

108. The provisions of the Constitution of India pertaining to the institution of Panchayat do not apply to which one of the following States?
A. Meghalaya
B. Tripura
C. Assam
D. Goa

Ans: Meghalaya (A)

109. Which one of the following rivers does not drain into the Black Sea?
A. Volga
B. Dnieper
C. Don
D. Danube

Ans: Volga (A)

110. The National Water Academy (NWA) is located at
A. Dehradun
B. Hyderabad
C. Bhopal
D. Khadakwasla

Ans: Khadakwasla (D)

111. Which one of the following is the correct sequence of formation of the Commissions starting from the earliest?
A. Finance Commission, Planning Commission, Investment Commission,
Election Commission
B. Election Commission, Planning Commission, Finance Commission,
Investment Commission
C. Planning Commission, Election Commission, Finance Commission,
Investment Commission
D. Investment Commission, Finance Commission, Planning Commission,
Election Commission

Ans: Election Commission, Planning Commission, Finance Commission,
Investment Commission (B)

112. The formulation of policy with respect to Intellectual Property Rights
(IPRs) is the responsibility of
A. The Ministry of Law and Justice
B. The Department of Science and Technology
C. The Department for Promotion of Industry and Internal Trade
D. The Ministry of Human Resource Development

Ans: The Department for Promotion of Industry and Internal Trade (C)

113. Which one of the following is the latest addition to the AYUSH group of health care systems?
A. Unani
B. Siddha
C. Sowa-Rigpa
D. Reiki

Ans: Sowa-Rigpa (C)

114. Which one of the following is the nodal agency in India for the United Nations Environment Programme?
A. The Ministry of Environment, Forest and Climate Change
B. The Ministry of Science and Technology
C. The Ministry of Earth Sciences
D. The Ministry of Home Affairs

Ans: The Ministry of Environment, Forest and Climate Change (A)

115. According to the Census 2011, in India, what is the percentage of people (approximately) considered to be migrants (internal), i.e., now settled in a place different from their previous residence?
A. 25%
B. 35%
C. 45%
D. 55%

Ans: 35% (B)

116. Suppose an agricultural laborer earns ₹ 400 per day in her village. She gets a job to work as a babysitter in a nearby town @ ₹ 700 per day. She chose to work as an agricultural laborer. Which one of the following is the opportunity cost of the agricultural laborer?
A. ₹1,100
B. ₹700
C. ₹400
D. ₹300

Ans: ₹1,100 (A)

117. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:

List-I
(Market structure)

A) Perfect
B) Monopoly
C) Monopolistic
D) Oligopoly

List-II
(Characteristic)

1) Only one competition producer selling one commodity
2) Few producers selling similar or almost similar products
3) Many producers Competition selling Differentiated products
4) Many producers selling similar products

Code:
A. A-4 B-3 C-1 D-2
B. A-4 B-1 C-3 D-2
C. A-2 B-1 C-3 D-4
D. A-2 B-3 C-1 D-4

Ans: A-4 B-1 C-3 D-2 (B)

118. Which one of the following was the host country for World Tourism Day, 2019?
A. USA
B. India
C. Russia
D. Canada

Ans: India (B)

119. BRICS Summit, 2020 will be hosted by
A. India
B. China
C. Russia
D. Brazil

Ans: Russia (C)

120. The Government of India has recently constituted a civilian award in the name of Sardar Vallabhbhai Patel in the field of contribution to
A. Unity and integrity of India
B. Art and culture
C. Social work
D. Entrepreneurship

Ans: Unity and integrity of India (A)

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *