GK From CDS II Exam 2019

GK From CDS II Exam 2019:

1. Under which one of the following Articles of the Constitution of India, a statement of estimated receipts and expenditure of the Government of India has to be laid before the Parliament in respect of every financial year?
(A) Article 110
(B) Article 111
(C) Article 112
(D) Article 113

Ans: Article 112 (C)

2. The South Asian Association for Regional Cooperation was founded in
(A) Colombo
(B) Islamabad
(C) Kathmandu
(D) Dhaka

Ans: Dhaka (D)

3. In India, May 21 is observed as
(A) NRI Day
(B) National Youth Day
(C) National Technology Day
(D) National Anti-Terrorism Day

Ans: National Anti-Terrorism Day (D)

4. Arrange the following in the chronological order of their implementation

(1) The Indian Factory Act (First)

(2) The Vernacular Press Act

(3) The Morley-Minto Reforms

(4) The Cornwallis Code

Select the correct answer using the code given below:
(A) 4, 2, 1, 3
(B) 2, 4, 1, 3
(C) 3, 4, 1, 2
(D) 2, 1, 3, 4

Ans: 4, 2, 1, 3 (A)

5. Article 371 A of the constitution of India provides special privileges to
(A) Nagaland
(B) Mizoram
(C) Sikkim
(D) Manipur

Ans: Nagaland (A)

6. How many zonal councils were set up vide Part-III of the States Re-organization Act, 1956?
(A) Eight
(B) Seven
(C) Six
(D) Five

Ans: Five (D)

7. Which provision of the Constitution of India provides that the President shall not be answerable to any court in India for the exercise of powers of his office?
(A) Article 53
(B) Article 74
(C) Article 361
(D) Article 363

Ans: Article 361 (C)

8. Which law prescribes that all proceedings in the Supreme Court shall be in the English Language?
(A) Article 145 of the Constitution of India
(B) Article 348 of the Constitution of India
(C) The Supreme Court Rules, 1966
(D) An Act passed by the Parliament

Ans: Article 348 of the Constitution of India (B)

9. The total number of members in the Union Council of Ministers in India shall not exceed
(A) 10% of the total number of members of the Parliament
(B) 15% of the total number of members of the Parliament
(C) 10% of the total number of members of the Lok Sabha
(D) 15% of the total number of members of the Lok Sabha

Ans: 15% of the total number of members of the Lok Sabha (D)

10. Which one of the following is the most noticeable characteristic of the Meditteranean climate?
(A) Limited geographical extent
(B) Dry summer
(C) Dry winter
(D) Moderate temperature

Ans: Dry summer (B)

11. Which one of the following rivers takes a ‘U’ turn at Namcha Barwa and enters India?
(A) Ganga
(B) Tista
(C) Barak
(D) Brahmaputra

Ans: Brahmaputra (D)

12. What was the Dutt-Bradley thesis?
(A) The working committee of the Indian National Congress decided that Congress should play a crucial role in realizing the independence of India
(B) The Socialist party decided to play the foremost part in the anti-imperialist struggle
(C) Revolutionary Socialist Batukeshwar Dutt put forth a ten-point to plan to work for the success of the anti-imperialist front
(D) It was a communist party document, according to which the National Congress could play a great part and a foremost part in realizing the anti-imperialist people’s front

Ans: It was a communist party document, according to which the National Congress could play a great part and a foremost part in realizing the anti-imperialist people’s front (D)

13. The khuntkatti tenure was prevalent in which one of the following regions of India during the British colonial rule?
(A) Bundelkhand
(B) Karnatka
(C) Chota Nagpur
(D) Madras Presidency

Ans: Chota Nagpur (C)

14. Who was the author of the book ‘Plagues and Peoples’?
(A) William H. McNeill
(B) W.I. Thomas
(C) Rachel Carson
(D) David Cannadine

Ans: William H. McNeill (A)

15. Who among the following started the Indian Agriculture Service?
(A) Lord Curzon
(B) William Bentinck
(C) Lord Minto
(D) Lord Rippon

Ans: Lord Curzon (A)

16. ‘Chandimangala’ was composed in which one of the following languages during the 16th century CE?
(A) Sanskrit
(B) Tamil
(C) Bengali
(D) Oriya

Ans: Bengali (C)

17. In December 1962, which Soviet leader declared that China was responsible for the Sino-India war of 1962?
(A) Khrushchev
(B) Bulganin
(C) Suslov
(D) Malenkov

Ans: Suslov (C)

18. Which one of the following is not enumerated in the Constitution of India as a fundamental duty of citizens of India?
(A) To safeguard public property
(B) To protect and improve the natural environment
(C) To develop the scientific temper and spirit of inquiry
(D) To promote international peace and security

Ans: To promote international peace and security (D)

19. Who among the following in his book ‘The Managerial Revolution’ argued that a managerial class dominated all industrial societies, both capitalist and communist, by virtue of its technical and scientific knowledge and its administrative skills?
(A) James Burnham
(B) Robert Michels
(C) Gaetano Mosca
(D) Vilfredo Pareto

Ans: James Burnham (A)

20. Which one of the following conditions laid down in the Constitution of India for the issue of a writ of Quo-Warranto is not correct?
(A) The office must be public and it must be created by a Statue
(B) The office must be a substantive one
(C) There has been a contravention of the Constitution or a Statue in appointing such person to that office
(D) The appointment is in tune with a statutory provision

Ans: The appointment is in tune with a statutory provision (D)

21. Which one of the following equals Personal Disposable Income?
(A) Personal Income – Direct Taxes paid by households and miscellaneous fees, fines, etc.
(B) Private Income – Saving of Private Corporate Sectors – Corporation Tax
(C) Private Income – Taxes
(D) Total Expenditure of Households – Income Tax – Gifts received

Ans: Personal Income – Direct Taxes paid by households and miscellaneous fees, fines, etc. (A)

22. The working of the price mechanism in a free-market economy refers to which one of the following?
(A) The interplay of the forces of demand and supply
(B) Determination of the inflation rate in the economy
(C) Determination of the economy’s propensity to consume
(D) Determination of the economy’s full employment output

Ans: The interplay of the forces of demand and supply (A)

23. Indexation is a method whose use can be associated with which one of the following?
(A) Controlling Inflation
(B) Nominal GDP estimation
(C) Measurement of savings rate
(D) Fixing of wage compensation

Ans: Fixing of wage compensation (D)

24. A car undergoes a uniform circular motion. The acceleration of the car is
(A) zero
(B) a non-zero constant
(C) a non-zero but not a constant
(D) None of the above

Ans: a non-zero constant (B)

25. Which of the following statements relating to the Fifth Schedule of the Constitution of India is not correct?
(A) It relates to the special provision for the administration of certain areas in the states other than Assam, Meghalaya, Tripura, and Mizoram
(B) Tribal advisory councils are to be constituted to give advice under the Fifth schedule
(C) The Governor is not authorized to make regulations to prohibit or to restrict the transfer of land by, or among members of the Scheduled Tribes
(D) The Governors of the States in which there are scheduled areas have to submit a report to the President regarding the administration of such areas

Ans: The Governor is not authorized to make regulations to prohibit or to restrict the transfer of land by, or among members of the Scheduled Tribes (C)

26. Consider the following statements with regard to the formation of new states and alteration of boundaries of existing states

(1) Parliament may increase the area of any State

(2) Parliament may diminish the area of any State

(3) Parliament cannot alter the boundary of any state

(4) Parliament cannot alter the name of any state

Which of the statements given above is/are not correct?
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 4 only

Ans: 3 and 4 (C)

27. Consider the following statements

(1) The Advocate General of a State in India is appointed by the President of India upon the recommendations of the Governor of the concerned state

(2) As provided in the Code of Civil Procedure, the High Court has original appellate advisory jurisdiction at the State level

Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Ans: Neither 1 nor 2 (D)

28. Which one of the following forms of Constitution contains the features of both the Unitary and Federal Constitution?
(A) Unitary
(B) Federal
(C) Quasi-Federal
(D) Quasi-Unitary

Ans: Quasi-Federal (C)

29. Which one of the following Indian States has no international boundary?
(A) Bihar
(B) Chhattisgarh
(C) Uttarakhand
(D) Meghalaya

Ans: Chhattisgarh (B)

30. Which one of the following Indian cities is not located on a river bank?
(A) Agra
(B) Bhagalpur
(C) Bhopal
(D) Kanpur

Ans: Bhopal (C)

31. Which one of the following is not correct regarding South India?
(A) Diurnal range of temperature is less
(B) Annual range of temperature is less
(C) Temperature is high throughout the year
(D) Extreme climatic conditions are found

Ans: Extreme climatic conditions are found (D)

32. Who among the following has given the concept of Human Development?
(A) Amartya Sen
(B) Mahbub-ul-Haq
(C) Sukhamoy Chakravarty
(D) G.S.Chaddha

Ans: Mahbub-ul-Haq (B)

33. Which one of the following regions is an important supplier of citrus fruits?
(A) Equatorial region
(B) Mediterranean region
(C) Desert region
(D) Sub-humid region

Ans: Mediterranean region (B)

34. Who were the Nayanars?
(A) Those who were immersed in devotion to Vishnu
(B) Those who were devotees of Buddha
(C) Leaders who were devotees of Shiva
(D) Leaders who were devotees of Basveshwara

Ans: Leaders who were devotees of Shiva (C)

35. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists

List-I (Ethnic Territorial Segment)List-II (Related Occupational Pattern)
(A) Maruta Makkal(1) Pastoralists
(B) Kuravan Makkal(2) Fishing People
(C) Mullai Makkal(3) Ploughmen
(D) Neytal Makkal(4) Hill people

Codes:
(A) A-3; B-1; C-4; D-2
(B) A-2; B-1; C-4; D-3
(C) A-3; B-4; C-1; D-2
(D) A-2; B-4; C-1; D-3

Ans: A-3; B-4; C-1; D-2 (C)

36. Who among the following Mughal emperors was a follower of the Naqshbandiya leader, Khwaja Ubaydullah Ahrar?
(A) Babur
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Jahangir

Ans: Babur (A)

37. Which one of the following statements about the Government of India Act, 1919 is not correct?
(A) It extended the practice of communal representation
(B) It made the central Executive responsible to the Legislature
(C) It is also known as Montague-Chelmsford Reforms
(D) It paved the way for federalism by clearly separating the responsibilities of the Centre and the Provinces

Ans: It made the central Executive responsible to the Legislature (B)

38. Which one of the following statements regarding temperate coniferous forest biome is not correct?
(A) They are characterized by very little undergrowth
(B) They have a growing period of 50 to 100 days in a year
(C) There is low variation in annual temperature
(D) There is a high range in the spatial distribution of annual precipitation

Ans: There is low variation in annual temperature (C)

39. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists

List-I (Peak)List-II (Name of Hill)
(A) Anaimudi(1) Nilgiri
(B) Doddabeta(2) Satpura
(C) Dhupgarh(3) Aravali
(D) Guru Shikhar(4) Annamalai

Codes:
(A) A-3; B-2; C-1; D-4
(B) A-3; B-1; C-2; D-4
(C) A-4; B-1; C-2; D-3
(D) A-4; B-2; C-1; D-3

Ans: A-4; B-1; C-2; D-3 (C)

40. Coral reefs are not found in which one of the following regions?
(A) Lakshadweep Islands
(B) Gulf of Kachchh
(C) Gulf of Mannar
(D) Gulf of Cambay

Ans: Gulf of Cambay (D)

41. Consider the following statements

(1) According to Mahavamsa, Ashoka turned to the Buddha’s dhamma when his nephew Nigrodha preached the doctrine to him

(2) Divyavadana ascribes Ashoka being drawn to the Buddha’s teaching to the influence of Samudra, a merchant-turned monk

(3) Dipavamsa speaks of Samudra, the 12-year-old son of a merchant, as the key figure in Ashoka’s coming under the influence of the Buddhist Dhamma

Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) 1 and 2
(D) 1 and 3

Ans: 1 and 2 (C)

42. Name the site that gives us valuable information about India’s maritime links on the coromandel coast
(A) Bharukachchha
(B) Karur
(C) Arikamedu
(D) Anuradhapura

Ans: Arikamedu (C)

43. Where are the largest quantity of cichlids found in India?
(A) Backwaters of Kerala
(B) Sunderbans
(C) Narmada
(D) Godavari

Ans: Backwaters of Kerala (A)

44. Which Greek philosopher coined the term “Geography” in the 3rd century B.C.E?
(A) Euclid
(B) Plato
(C) Eratosthenes
(D) Clio

Ans: Eratosthenes (C)

45. Who is the author of the 16th century Sanskrit text, the Vraja Bhakti Vilasa which focuses on the Braj region in North India?
(A) Todar Mal
(B) Narayana Bhatta
(C) Chaitanya
(D) Rupa Goswami

Ans: Narayana Bhatta (B)

46. Bose-Einstein Condensate is
(A) a solid-state of matter
(B) the fifth state of matter
(C) plasma
(D) state of condensed matter

Ans: the fifth state of matter (B)

47. The rate of evaporation of liquid does not depend upon
(A) temperature
(B) its surface area exposed to the atmosphere
(C) it’s mass
(D) humidity

Ans: it’s mass (C)

48. Rutherford alpha particle scattering experiment on thin gold foil was responsible for the discovery of
(A) electron
(B) proton
(C) atomic nucleus
(D) neutron

Ans: atomic nucleus (C)

49. Food chain is
(A) relationship between autotrophic organisms
(B) exchange of genetic material between two organisms
(C) passage of food (and thus energy) from one organism to another
(D) modern entrepreneur establishment providing food outlets

Ans: passage of food (and thus energy) from one organism to another (C)

50. Which one of the following is active Transport?
(A) It is the movement of a substance against a diffusion gradient with the use of energy from respiration
(B) It is the movement of a substance against a diffusion gradient without the use of energy
(C) It is the movement of a substance against a diffusion gradient with the use of energy from photosynthesis
(D) It is the movement of a substance along a diffusion gradient with the use of energy from respiration

Ans: It is the movement of a substance against a diffusion gradient with the use of energy from respiration (A)

51. Chlorophyll in photosynthetic prokaryotic bacteria is associated with
(A) plastids
(B) membranous vesicles
(C) nucleoids
(D) chromosomes

Ans: membranous vesicles (B)

52. What do you mean by ‘Demographic Dividend’?
(A) A rise in the rate of economic growth due to a higher share of working-age people in a population
(B) A rise in the rate of literacy due to the development of educational institutions in different parts of the country
(C) A rise in the standard of living of the people due to the growth of alternative livelihood practices
(D) A rise in the gross employment ratio of a country due to government policies

Ans: A rise in the rate of economic growth due to a higher share of working-age people in a population (A)

53. Which one of the following organisms is responsible for sleeping sickness?
(A)  Leishmania
(B) Trypanosoma
(C) Ascaris
(D) Helicobacter

Ans: Trypanosoma (B)

54. Which one of the following body parts/organs of the human body does not have smooth muscles?
(A) Ureters
(B) Iris of eye
(C) Bronchi of lungs
(D) Biceps

Ans: Biceps (D)

55. What is Inter-cropping?
(A) It is the time period between two cropping seasons
(B) It is the growing of two or more crops in a random mixture
(C) It is the growing of two or more crops in definite row patterns
(D) It is growing of different crops on a piece of land in a preplanned succession

Ans: It is the growing of two or more crops in definite row patterns (C)

56. Which one of the following cell organelles is known as ‘suicide bags’ of a cell?
(A) Lysosomes
(B) Plastids
(C) Endoplasmic reticulum
(D) Mitochondria

Ans: Lysosomes (A)

57. The value of the slope of a normal demand curve is
(A) positive
(B) negative
(C) zero
(D) infinity

Ans: negative (B)

58. Which one of the following is not a dimension of the Human Development Index?
(A) A long and healthy life
(B) Knowledge
(C) Access to banking and other financial provisions
(D) A decent standard of living

Ans: Access to banking and other financial provisions (C)

59. Gini Coefficient or Gini Ratio can be associated with which one of the following measurements in an economy?
(A) Rate of inflation
(B) Poverty index
(C) Income inequality
(D) Personal income

Ans: Income inequality (C)

60. The term soil impoverishment relates to which one of the following?
(A) Soil erosion
(B) Soil deposition
(C) Soil getting very deficient in plant nutrients
(D) Soil getting enriched with plant nutrients

Ans: Soil getting very deficient in plant nutrients (C)

61. Which one of the following mountains separates the Black Sea and the Caspian Sea?
(A) Urals
(B) Caucasus
(C) Carpathians
(D) Balkan mountains

Ans: Caucasus (B)

62. Rains caused by thunderstorms during the hot weather season (mid-March to mid-June) in Karnataka are called
(A) Kalbaisakhi
(B) Mango Showers
(C) Loo
(D) Cherry blossoms

Ans: Cherry blossoms (D)

63. Which one of the following is the largest freshwater lake in India?
(A) Chilika
(B) Loktak
(C) Dal
(D) Wular

Ans: Wular (D)

64. Who were Alvars?
(A) Those who immersed in devotion to Vishnu
(B) Devotees of Shiva
(C) Those who worshipped the abstract form of God
(D) Devotees of Shakti

Ans: Those who immersed in devotion to Vishnu (A)

65. Which one of the following is monatomic?
(A) Hydrogen
(B) Sulphur
(C) Phosphorous
(D) Helium

Ans: Helium (D)

66. Employing Chromatography, one cannot separate
(A) radio-isotopes
(B) colours from a dye
(C) pigments from a natural colour
(D) drugs from blood

Ans: radio-isotopes (A)

67. Which one of the following acids is also known as Vitamin C?
(A) Methanoic acid
(B) Ascorbic acid
(C) Lactic acid
(D) Tartaric acid

Ans: Ascorbic acid (B)

68. Which one of the following is not found in animal cells?
(A) Free ribosomes
(B) Mitochondria
(C) Nucleolus
(D) Cell wall

Ans: Cell wall (D)

69. Marsilea, Fern, and Horse-tail are examples of which one of the following plant groups?
(A) Pteridophyta
(B) Bryophyta
(C) Gymnosperms
(D) Angiosperms

Ans: Pteridophyta (A)

70. Soap solution used for cleaning purpose appears cloudy. This is due to the fact that soap micelles can-
(A) refract light
(B) scatter light
(C) diffract light
(D) polarize light

Ans: scatter light (B)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *