GK Compilation From SSC CGL Exam 2016 and 2017

GK Compilation From SSC CGL Exam 2016 and 2017:

1. With which country, India has the longest international boundary?
(A) Nepal
(B) Pakistan
(C) China
(D) Bangladesh

Ans: Bangladesh (D)

2. Which State in India has the largest coastline?
(A) Tamil Nadu
(B) Andhra Pradesh
(C) Gujarat
(D) West Bengal

Ans: Gujarat (C)

3. Jog falls in Karnataka is located over which river?
(A) Kaveri
(B)Godavari
(C) Saraswati
(D) Krishna

Ans: Saraswati (C)

4. In which market form, a firm does not exercise control over price?
(A) Monopoly
(B) Perfect competition
(C) Oligopoly
(D) Monopolistic competition

Ans: Perfect competition (B)

5. Which one of the following areas of India is covered by tropical evergreen forest?
(A) Semiarid areas of Gujarat
(B) Eastern Ghats
(C) Western Ghats
(D) Madhya Pradesh

Ans: Western Ghats (C)

6. The phenomenon of change in direction of light when it passes from one medium to another is called ______
(A) Propagation
(B) Reflection
(C) Refraction
(D) Dispersion

Ans: Refraction (C)

7. Who has the right to decide whether a Bill is a money bill or not?
(A) Speaker of Lok Sabha
(B) Prime Minister
(C) President
(D) Finance Minister

Ans: Speaker of Lok Sabha (A)

8. Which of the following is not an operating system?
(A) Android
(B) Vista
(C) iOS
(D) Opera

Ans: Opera (D)

9. Which substance is predominantly found in urine?
(A) Blood proteins
(B) creatinine
(C) red blood cells
(D) white blood cells

Ans: creatinine (B)

10. The thymus gland produces a hormone called
(A) thyroxine
(B) thymosin
(C) thyronine
(D) calcitonin

Ans: thymosin (B)

11. Blood group AB has which kind of antibodies?
(A) No antigen
(B) No antibody is present in blood group AB
(C) Neither antigen nor antibody
(D) Both antigen and antibody

Ans: No antibody is present in blood group AB (B)

12. Which Vitamins are those if taken in excess can be dangerous as they are stored in the body?
(A) B Complex
(B) E and C
(C) B and C
(D) A and D

Ans: A and D (D)

13. Atomic explosion is triggered by which kind of reaction?
(A) thermo nuclear reaction
(B) chemical reaction
(C) controlled chain reaction
(D) uncontrolled chain reaction

Ans: uncontrolled chain reaction (D)

14. The discretionary powers of a Governor is limited in ______
(A) Appointment of Chief Minister
(B) Dismissal of the Ministry
(C) Dissolution of the Legislative Assembly
(D) Assent to Bills

Ans: Assent to Bills (D)

15. Who is the first law officer of the country?
(A) Chief Justice of India
(B) Attorney General
(C) Law Minister
(D) Solicitor Genera

Ans: Attorney General (B)

16. ‘Do or Die’ is associated with which of the movements in India’s freedom struggle
(A) Dandi March
(B) NonCooperation Movement
(C) Khilafat Movement
(D) Quit India Movement

Ans: Quit India Movement (D)

17. ‘Parsec’ is the unit measurement of _______
(A) Density of stars
(B) Astronomical distance
(C) Brightness of heavenly bodies
(D) Orbital velocity of giant stars

Ans: Astronomical distance (B)

18. A collective term used by the Jains for their sacred books is ________
(A) Prabandhas
(B) Angas
(C) Nibandhas
(D) Charits

Ans: Angas (B)

19. Which one of the following is not an instrument of Fiscal policy?
(A) Open Market Operations
(B) Taxation
(C) Public borrowing
(D) Public expenditure

Ans: Open Market Operations (A)

20. At room temperature, which metal remains liquid?
(A) Mercury
(B) Platinum
(C) Lead
(D) Zinc

Ans: Mercury (A)

21. Which is known as carbolic acid?
(A) Phenol
(B) Ethanol
(C) Acetic acid
(D) Oxalic acid

Ans: Phenol (A)

22. On which river is the Tehri dam built?
(A) Alakananda
(B) Bhagirathi
(C) Ganga
(D) Hooghly

Ans: Bhagirathi (B)

23. Edward Jenner discovered vaccine for which of the following disease?
(A) Polio
(B) Tuberculosis
(C) Small Pox
(D) Rabies

Ans: Small Pox (C)

24. Why do the Western Ghats and the Eastern Ghats both receive sufficient rainfall but Deccan Plateau receives scanty rainfall?
(A) It is a rain shadow area
(B) It is located parallel to wind direction
(C) It is away from the coast
(D) Rain bearing clouds are absent

Ans: It is a rain shadow area (A)

25. In which part of the cell does the pyruvic acid is broken down into carbon dioxide, water, and energy?
(A) Cytoplasm
(B) Nucleus
(C) Mitochondria
(D) Chloroplast

Ans: Mitochondria (C)

26. What is the plant cell wall mainly composed of?
(A) Lipids
(B) Vitamin
(C) Cellulose
(D) Protein

Ans: Cellulose (B)

27. What is the SI unit of Power?
(A) Boyle
(B) Watt
(C) Newton
(D) Pascal

Ans: Watt (B)

28. Which one of the following is not a type of coal?
(A) Anthracite
(B) Lignite
(C) Peat
(D) Siderite

Ans: Siderite (D)

29. What is the name of the first Super Computer of the world?
(A) CDC 6600
(B) USENET
(C) COMODOR VIC/20
(D) PARAM-10000

Ans: CDC 6600 (A)

30. Which one of the following is a component of the Food Security System?
(A) Buffer stock
(B) Minimum support price
(C) Fair price shops
(D) Mid day meals

Ans: Buffer stock (A)

31. What is the accepted average Calorie requirement for rural area in India?
(A) 2100
(B) 2200
(C) 2300
(D) 2400

Ans: 2400 (D)

32. Whose recommendation is mandatory to impeach the President of India from his office before the completion of his/her term?
(A) The Prime Minister
(B) The Speaker of the Lok Sabha
(C) The Chief Justice of India
(D) The two houses of the parliament

Ans: The two houses of the parliament (D)

33. How many types of writ are there in the Indian Constitution?
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 2

Ans: 5 (A)

34. Who raised the slogan “Swaraj is my birthright and I shall have it”?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Subhash Chandra Bose
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Lala Lajpat Rai

Ans: Bal Gangadhar Tilak (C)

35. Which Indian state is the largest in terms of the total area covered?
(A) Maharashtra
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Tamil Nadu

Ans: Rajasthan (C)

36. Fog, clouds, mist are examples of ______
(A) Aerosol
(B) Solid sol
(C) Foam
(D) Gel

Ans: Aerosol (A)

37. Which is the chemical formula of quicklime?
(A) Ca2O
(B) Ca2CO
(C) CaO2
(D) CaO

Ans: CaO (D)

38. Who was the pioneer of the Chipko movement of 1973?
(A) Sambaji
(B) Baba Amte
(C) Sunderlal Bahuguna
(D) Medha Patkar

Ans: Sunderlal Bahuguna (C)

Pratihara and RashtrakutasThe Khilji Dynasty (1290-1320)
Chola EmpireTughlaq Dynasty (1320-1414)
The Slave Dynasty (1206 – 1290)India Between AD 750-1200– NIOS

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *