GK Compilation From SSC CGL Exam 2014

GK Compilation From SSC CGL Exam 2014:

1. Cactus is referred to as
(A) Hydrophyte
(B) Mesophyte
(C) Xerophyte
(D) Epiphyte

Ans: Xerophyte (C)

2. Which of the following is not a renewable resource?
(A) Thorium
(B) Geothermal Heat
(C) Tidal Power
(D) Radiant Energy

Ans: Thorium (A)

3. Which of the following statements is correct?
(A) Mahadeo hills are in the west of Maikala hills.
(B) Mahadeo hills are part of Karanataka Plateau.
(C) Mahadeo hills are in the east of Chhotanagpur Plateau.
(D) Mahadeo hills are the part of Aravalli ranges.

Ans: Mahadeo hills are in the west of Maikala hills (A)

4. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Hevea Tree- Brazil
(B) Sumatra Storm- Malaysia
(C) Kajan River- Borneo
(D) Dekke Toba Fish- Brazil

Ans: Dekke Toba Fish- Brazil (D)

5. Which of the following resources is renewable one?
(A) Uranium
(B) Coal
(C) Timber
(D) Natural Gas

Ans: Timber (C)

6. How many neck canal cells are found in the archegonium of a fern?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four

Ans: One (A)

7. Which angiosperm is vesselless?
(A) Hydrilla
(B) Trochodendron
(C) Maize
(D) Wheat

Ans: Trochodendron (B)

8. Who was the first child born after the operative procedure?
(A) Caesar
(B) Huxley
(C) William
(D) Pasteur

Ans: Caesar (A)

9. Myrmecology is the study of
(A) Insects
(B) Ants
(C) Crustaceans
(D) Arthropods

Ans: Ants (B)

10. HIV often changes its shape due to the presence of an Enzyme called
(A) Reverse Transcriptase
(B) Enterokinase
(C) Nucleotidase
(D) Nucleoditase

Ans: Reverse Transcriptase (A)

11. Fleming’s right-hand rule is used to find the direction of the
(A) Alternate Current
(B) Direct Current
(C) Induced Current
(D) Actual Current

Ans: Induced Current (C)

12. The unit of electrical power is
(A) Volt
(B) Watt
(C) Kilowatt-hour
(D) Ampere

Ans: Watt (B)

13. The resistance of the human body (dry condition) is of the order of
(A) 101 Ohm
(B) 102 Ohm
(C) 103 Ohm
(D) 104 Ohm

Ans: 104 Ohm (D)

14. Certain substances lose their electrical resistance completely at super-low temperatures. Such substances are called
(A) Superconductors
(B) Semiconductors
(C) Dielectrics
(D) Perfect conductors

Ans: Superconductors (A)

15. The section of the CPU that selects, interprets, and monitors the execution of the program instructions is
(A) Memory
(B) Register Unit
(C) Control Unit
(D) ALU

Ans: Control Unit (C)

16. Who among the following introduced the world’s first laptop computer in the market?
(A) Hewlett-Packard
(B) Epson
(C) Laplink travelling software Inc
(D) Microsoft

Ans: Epson (B)

17. Brass Contains
(A) Copper and Zinc
(B) Copper and Tin
(C) Copper and Silver
(D) Copper and Nickel

Ans: Copper and Zinc (A)

18. Which is the purest commercial form of iron?
(A) Pig iron
(B) Steel
(C) Stainless steel
(D) Wrought Iron

Ans: Wrought Iron (D)

19. In galvanization, iron is coated with
(A) Copper
(B) Zinc
(C) Tin
(D) Nickel

Ans: Zinc (B)

20. Which one of the following is also known as a solution?
(A) A compound
(B) A homogeneous mixture
(C) A heterogeneous mixture
(D) A suspension

Ans: A homogeneous mixture (B)

21. The cells which are closely associated and interacting with guard cells are
(A) Transfusion tissue
(B) Complementary cells
(C) Subsidiary cells
(D) Hypodermal cells

Ans: Subsidiary cells (C)

22. Conversion of starch to sugar is essential for
(A) Stomatal opening
(B) Stomatal closing
(C) Stomatal formation
(D) Stomatal growth

Ans: Stomatal opening (A)

23. Soil Erosion can be prevented by
(A) Increasing bird population
(B) Afforestation
(C) Removal of Vegetation
(D) Overgrazing

Ans: Afforestation (B)

24. Natural sources of air pollution are
(A) Forest Fires
(B) Volcanic eruptions
(C) Dust Storm
(D) Smoke from burning dry leaves

Ans: Volcanic eruptions (B)

25. Pablo Picasso, the famous painter was
(A) French
(B) Italian
(C) Flemish
(D) Spanish

Ans: Spanish (D)

26. Which of the following is the Regulator of the credit rating agencies in India?
(A) RBI
(B) SBI
(C) SIDBI
(D) SEBI

Ans: SEBI (D)

27. The Monetary and Credit Policy is announced by which of the following?
(A) Ministry of Finance in Centre
(B) Reserve Bank Of India
(C) State Bank Of India
(D) Planning Commission of India

Ans: Reserve Bank Of India (B)

28. Which of the following method is not used in determining the National Income of a country?
(A) Income Method
(B) Output Method
(C) Input Method
(D) Investment Method

Ans: Investment Method (D)

29. What does the letter ‘e’ denotes in the term ‘e-banking’?
(A) Essential Banking
(B) Economic Banking
(C) Electronic Banking
(D) Expansion Banking

Ans: Electronic Banking (C)

30. Which of the following method is not a qualitative control of credit by the Central Bank of a country?
(A) Rationing of credit
(B) Regulation of consumer credit
(C) Variation of the reserve ratio
(D) Regulation of margin requirements

Ans: Variation of the reserve ratio (C)

31. The market in which loans of money can be obtained is called
(A) Reserve market
(B) Institutional market
(C) Money market
(D) Exchange market

Ans: Money market (C)

32. If the marginal return increases at a diminishing rate, the total return
(A) increases
(B) decreases
(C) remains constant
(D) becomes zero

Ans: increases (A)

33. The law of Increasing Returns means
(A) increasing cost
(B) decreasing cost
(C) increasing production
(D) increasing income

Ans: decreasing cost (B)

34. Direct legislation in Switzerland has
(A) a natural growth
(B) a haphazard growth
(C) an artificial growth
(D) None of the above

Ans: a natural growth (A)

35. Who gave the idea of “Cabinet Dictatorship”?
(A) Muir
(B) Lowell
(C) Marriot
(D) Laski

Ans: Muir (A)

36. In which of the following countries are the judges of the Federal Court are elected by the two Houses of the federal legislature?
(A) Switzerland
(B) Germany
(C) Canada
(D) Both (A) and (B)

Ans: Both (A) and (B) (D)

37. The President of the USA appoints Supreme Court Judges
(A) with Senate’s consent
(B) at his discretion
(C) with the consent of the House of Representatives
(D) None of these

Ans: with Senate’s consent (A)

38. Multan was named by the Arabs as
(A) City of beauty
(B) City of wealth
(C) City of gold
(D) Pink city

Ans: City of gold (C)

39. Which one of the following was the book written by Amoghvarsha, the Rashtrakuta King?
(A) Adipurana
(B) Ganitasara Samgraha
(C) Saktayana
(D) Kavirajamarga

Ans: Kavirajamarga (D)

40. Who built the Kailasanatha Temple at Ellora?
(A) Rajendra I
(B) Mahendra Varman I
(C) Krishna I
(D) Govinda I

Ans: Krishna I (C)

41. The land measures of the second Pandyan Empire was mentioned in
(A) Thalavaipuram Copper Plates
(B) Uttirameru Inscription
(C) Kudumiyammalai Inscription
(D) Kasakudi Copper Plates

Ans: Kasakudi Copper Plates (D)

42. Who was the greatest ruler of the Satavahanas?
(A) Satkarni I
(B) Gautamiputra Satkarni
(C) Simuka
(D) Hala

Ans: Gautamiputra Satkarni (B)

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *