GK From CDS II EXAM 2019

GK From CDS II EXAM 2019:

1. Which one of the following is the motto of NCC?
(A) Unity and Discipline
(B) Unity and Integrity
(C) Unity and Command
(D) Unity and Service

Ans: Unity and Discipline (A)

2. Which one of the following departments is not under the Ministry of Home Affairs?
(A) Department of Official Languages
(B) Department of Border Management
(C) Department of Jammu and Kashmir Affairs
(D) Department of Legal Affairs

Ans: Department of Legal Affairs (D)

3. Under which one of the following Articles of the Constitution of India, a statement of estimated receipts and expenditure of the Government of India has to be laid before the Parliament in respect of every financial year?
(A) Article 110
(B) Article 111
(C) Article 112
(D) Article 113

Ans: Article 112 (C)

4. The South Asian Association for Regional Cooperation was founded in
(A) Colombo
(B) Islamabad
(C) Kathmandu
(D) Dhaka

Ans: Dhaka (D)

5. The South Asian Association for Regional Cooperation was founded in
(A) Colombo
(B) Islamabad
(C) Kathmandu
(D) Dhaka

Ans: Dhaka (D)

6. Article 371A of the constitution of India provides special privileges to
(A) Nagaland
(B) Mizoram
(C) Sikkim
(D) Manipur

Ans: Nagaland (A)

7. How many Zonal Councils were set up vide Part-III of the States Re-organisation Act, 1956?
(A) Eight
(B) Seven
(C) Six
(D) Five

Ans: Five (D)

8. Which provision of the Constitution of India Provides that the President shall not be answerable to any Court in India for the exercise of powers of his office?
(A) Article 53
(B) Article 74
(C) Article 361
(D) Article 363

Ans: Article 361 (C)

9. Which law prescribes that all proceedings in the Supreme Court shall be in the English language?
(A) Article 145 of the Constitution of India
(B) Article 348 of the Constitution of India
(C) The Supreme Court Rules, 1966
(D) An Act passed by the Parliament

Ans: Article 348 of the Constitution of India (B)

10. Which one of the following is the most noticeable characteristic of the Mediterranean climate?
(A) Limited geographical extent
(B) Dry summer
(C) Dry winter
(D) Moderate temperature

Ans: Dry summer (B)

11. Which one of the following rivers takes a “U” turn at Namcha Barwa and enters India?
(A) Ganga
(B) Tista
(C) Barak
(D) Brahmaputra

Ans: Brahmaputra (D)

12. The khuntkatti tenure was prevalent in which one of the following regions of India during the British Colonial Rule?
(A) Bundelkhand
(B) Karnataka
(C) Chota Nagpur
(D) Madras Presidency

Ans: Chota Nagpur (C)

13. Who was the author of the book ‘Plagues and Peoples’?
(A) William H. McNeill
(B) W.I. Thomas
(C) Rachel Carson
(D) David Cannadine

Ans: William H. McNeill (A)

14. Who among the following started the Indian Agriculture Service?
(A) Lord Curzon
(B) William Bentinck
(C) Lord Minto
(D) Lord Rippon

Ans: Lord Curzon (A)

15. ‘Chandimangala’ was composed in which one of the following languages during the 16th century CE?
(A) Sanskrit
(B) Tamil
(C) Bengali
(D) Oriya

Ans: Bengali (C)

16. In December 1962, which Soviet leader declared that China was responsible for the Sino-Indian War of 1962?
(A) Khrushchev
(B) Bulganin
(C) Suslov
(D) Malenkov

Ans: Suslov (C)

17. What is SWAYAM?
(A) Study Webs of Active-Learning for Young Aspiring Minds
(B) Study Webs of Active-Learning for Youth Aspiring Minds
(C) Study Webs of Active-Learning for Young Aspiration Minds
(D) Study Webs of Active-Learning for Youth Aspiration Minds

Ans: Study Webs of Active-Learning for Young Aspiring Minds (A)

18. Which one of the following is not enumerated in the Constitution of India as a fundamental duty of citizens of India?
(A) To safeguard public property
(B) To protect and improve the natural environment
(C) To develop the scientific temper and spirit of inquiry
(D) To promote international peace and security

Ans: To promote international peace and security (D)

19. Which one of the following conditions laid down in the Constitution of India for the issue of a writ of Quo-Warranto is not correct?
(A) The office must be public and it must be created by a Statute
(B) The office must be a substantive one
(C) There has been a contravention of the Constitution or a Statute in appointing such person to that office
(D) The appointment is in tone with a statutory provision

Ans: The appointment is in tone with a statutory provision (D)

20. Which one of the following equals Personal Disposable Income?
(A) Personal Income – Direct taxes paid by households and miscellaneous fees, fines, etc.
(B) Private Income – Saving of Private Corporate Sectors – Corporation Tax
(C) Private Income – Taxes
(D) Total expenditure of Households – Income Tax – Gifts received

Ans: Personal Income – Direct taxes paid by households and miscellaneous fees, fines, etc. (A)

21. The working of the price mechanism in a free-market economy refers to which one of the following?
(A) The interplay of the forces of demand and supply
(B) Determination of the inflation rate in the economy
(C) Determination of the economy’s propensity to consume
(D) Determination of the economy’s full employment output

Ans: The interplay of the forces of demand and supply (A)

22. Indexation is a method whose use can be associated with which one of the following?
(A) Controlling inflation
(B) Nominal GDP estimation
(C) Measurement of savings rate
(D) Fixing of wage compensation

Ans: Fixing of wage compensation (D)

23. A car undergoes a uniform circular motion. The acceleration of the car is
(A) zero
(B) a non-zero constant
(C) a non-zero but not a constant
(D) None of the above

Ans: a non-zero constant (B)

24. Which one of the following forms of the Constitution contains the features of both the Unitary and Federal Constitution?
(A) Unitary
(B) Federal
(C) Quasi-Federal
(D) Quasi Unitary

Ans: Quasi-Federal (C)

25. Which one of the following Indian States has no international boundary?
(A) Bihar
(B) Chhattisgarh
(C) Uttarakhand
(D) Meghalaya

Ans: Chhattisgarh (B)

26. Which one of the following Indian States has no international boundary?
(A) Bihar
(B) Chhattisgarh
(C) Uttarakhand
(D) Meghalaya

Ans: Chhattisgarh (B)

27. Which one of the following Indian cities is not located on a river bank?
(A) Agra
(B) Bhagalpur
(C) Bhopal
(D) Kanpur

Ans: Bhopal (C)

28. Which one of the following is not correct regarding South India?
(A) Diurnal range of temperature is less
(B) Annual range of temperature is less
(C) Temperature is high throughout the year
(D) Extreme climatic conditions are found

Ans: Extreme climatic conditions are found (D)

29. Who among the following has given the concept of Human Development?
(A) Amartya Sen
(B) Mahbub-ul-Haq
(C) Sukhamoy Chakravarty
(D) G.S. Chaddha

Ans: Mahbub-ul-Haq (B)

30. Which one of the following regions is an important supplier of citrus fruits?
(A) Equatorial region
(B) Mediterranean region
(C) Desert region
(D) Sub-humid region

Ans: Mediterranean region (B)

31. Who were the Nayanars?
(A) Those who were immersed in devotion to Vishnu
(B) Those who were devotees of Buddha
(C) Leaders who were devotees of Shiva
(D) Leaders who were devotees of Basveshwara

Ans: Leaders who were devotees of Shiva (C)

32. Who among the following Mughal emperors was a follower of the Naqshbandiyya leader, Khwaja Ubaydullah Ahrar?
(A) Babur
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Jahangir

Ans: Babur (A)

33. Which one of the following statements about the Government of India Act, 1919 is not correct?
(A) It extended the practice of communal representation.
(B) It made the Central Executive responsible to the Legislature.
(C) It is also known as the Montague-Chelmsford Reforms.
(D) It paved the way for federalism by clearly separating the responsibilities of the Centre

Ans: It made the Central Executive responsible to the Legislature (B)

34. The concept of “Four Pillar State”, free from district magistracy for India was suggested by
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Ram Manohar Lohia
(C) Raja Ram Mohan Roy
(D) Subash Chandra Bose

Ans: Ram Manohar Lohia (B)

35. Which one among the following is not a part of the Fundamental Rights (Part III) of the Constitution of India?
(A) Prohibition of traffic in human beings and forced labour
(B) Prohibition of employment of children in factories
(C) Participation of workers in management of industries
(D) Practice any profession, or to carry on any occupation, trade or business

Ans: articipation of workers in management of industries (C)

36. Which one of the following is not a geographical requirement for the cultivation of cotton?
(A) Temperature reaching 25°C or more in summer
(B) Moderate to light rainfall
(C) Medium loam soil with good drainage
(D) A growing period of at least 100 frost free days

Ans: A growing period of at least 100 frost free days (D)

37. Which one of the following statements regarding temperate coniferous forest biome is not correct?
(A) They are characterized by very little undergrowth.
(B) They have a growing period of 50 to 100 days in a year.
(C) There is low variation in annual temperature.
(D) There is high range in spatial distribution of annual precipitation.

Ans: There is low variation in annual temperature (C)

38. Coral reefs are not found in which one of the following regions?
(A) Lakshadweep Islands
(B) Gulf of Kachchh
(C) Gulf of Mannar
(D) Gulf of Cambay

Ans: Gulf of Cambay (D)

39. Name the site that gives us valuable information about India’s maritime links on the Coromandel Coast
(A) Bharukachchha
(B) Karur
(C) Arikamedu
(D) Anuradhapura

Ans: Arikamedu (C)

40. Where are the largest quantity of cichlids found in India?
(A) Backwaters of Kerala
(B) Sundarbans
(C) Narmada
(D) Godavari

Ans: Backwaters of Kerala (A)

41. Which Greek philosopher coined the term “Geography” in the 3rd century B.C.E.?
(A) Euclid
(B) Plato
(C) Eratosthenes
(D) Clio

Ans: Eratosthenes (C)

42. Who is the author of the 16th century Sanskrit text, the Vraja Bhakti Vilasa which focuses on the Braj region in North India?
(A) Todar Mal
(B) Narayana Bhatta
(C) Chaitanya
(D) Rupa Goswami

Ans: Narayana Bhatta (B)

43. Bose-Einstein Condensate is
(A) solid state of matter
(B) fifth state of matter
(C) plasma
(D) state of condensed matter

Ans: fifth state of matter (B)

44. The rate of evaporation of liquid does not depend upon:
(A) temperature
(B) its surface area exposed to the atmosphere
(C) its mass
(D) humidity

Ans: its mass (C)

45. Rutherford’s alpha particle scattering experiment on thin gold foil was responsible for the discovery of
(A) electron
(B) proton
(C) atomic nucleus
(D) neutron

Ans: atomic nucleus (C)

46. Food chain is
(A) relationship between autotrophic organisms
(B) exchange of genetic material between two organisms
(C) passage of food (and thus energy) from one organism to another
(D) modern entrepreneur establishment providing food outlets

Ans: passage of food (and thus energy) from one organism to another (C)

47. Which one of the following is active transport?
(A) It is the movement of a substance against a diffusion gradient with the use of energy from respiration.
(B) It is the movement of a substance against a diffusion gradient without the use of energy.
(C) It is the movement of a substance against a diffusion gradient with the use of energy from photosynthesis.
(D) It is the movement of a substance along a diffusion gradient with the use of energy from respiration.

Ans: It is the movement of a substance against a diffusion gradient with the use of energy from respiration (A)

48. Chlorophyll in photosynthetic prokaryotic bacteria is associated with
(A) plastids
(B) membranous vesicles
(C) nucleoids
(D) chromosomes

Ans: membranous vesicles (B)

49. What do you mean by ‘Demographic Dividend’?
(A) A rise in the rate of economic growth due to a higher share of working age people in a population
(B) A rise in the rate of literacy due to development of educational institutions in different parts of the country
(C) A rise in the standard of living of the people due to the growth of alternative livelihood practices
(D) A rise in the gross employment ratio of a country due to government policies

Ans: A rise in the rate of economic growth due to a higher share of working age people in a population (A)

50. Which one of the following organisms responsible for sleeping sickness?
(A) Leishmania
(B) Trypanosoma
(C) Ascaris
(D) Helicobacter

Ans: Trypanosoma (B)

51. Which one of the following body parts/organs of the human body does not have smooth muscles?
(A) Ureters
(B) Iris of eye
(C) Bronchi of lungs
(D) Biceps

Ans: Biceps (D)

52. What is Inter-cropping?
(A) It is the time period between two cropping seasons.
(B) It is growing of two or more crops in random mixture.
(C) It is growing of two or more crops in definite row patterns.
(D) It is growing of different crops on a piece of land in a pre-planned succession.

Ans: It is growing of two or more crops in definite row patterns (C)

53. Magnification is
(A) actual size of specimen / observed size
(B) observed size of specimen / actual size
(C) actual size of specimen observed size
(D) actual size of specimen × observed size

Ans: observed size of specimen / actual size (B)

54. Which one of the following cell organelles is known as ‘suicide bags’ of a cell?
(A) Lysosomes
(B) Plastids
(C) Endoplasmic reticulum
(D) Mitochondria

Ans: Lysosomes (A)

55. Which one of the following statements with regard to economic models is not correct?
(A) They involve simplification of complex processes.
(B) They represent the whole or a part of a theory.
(C) They can be expressed only through equations.
(D) They help in gaining an insight into cause and effect.

Ans: They can be expressed only through equations (C)

56. The value of the slope of a normal demand curve is
(A) positive
(B) negative
(C) zero
(D) infinity

Ans: negative (B)

57. Which one of the following is an example of a price floor?
(A) Minimum Support Price (MSP) for Jowar in India
(B) Subsidy given to farmers to buy fertilizers
(C) Price paid by people to buy goods from ration shops
(D) Maximum Retail Price (MRP) printed on the covers/packets of goods sold in India

Ans: Minimum Support Price (MSP) for Jowar in India (A)

58. Which one of the following factors is not considered in determining the Minimum Support Price (MSP) in India?
(A) Cost of production
(B) Price trends in international and domestic markets
(C) Cost of living index
(D) Inter-crop price parity

Ans: Cost of living index (C)

59. Which one of the following is not a dimension of the Human Development Index?
(A) A long and healthy life
(B) Knowledge
(C) Access to banking and other financial provisions
(D) A decent standard of living

Ans: Access to banking and other financial provisions (C)

60. Gini Coefficient or Gini Ratio can be associated with which one of the following measurements in an economy?
(A) Rate of inflation
(B) Poverty index
(C) Income inequality
(D) Personal income

Ans: Income inequality (C)

61. Rate of evaporation increases with
(A) an increase of surface area
(B) an increase in humidity
(C) a decrease in wind speed
(D) a decrease in temperature

Ans: an increase of surface area (A)

62. If the speed of a moving magnet inside a coil increases, the electric current in the coil
(A) increases
(B) decreases
(C) reverses
(D) remains the same

Ans: increases (A)

63. The frequency (in Hz) of a note that is one octave higher than 500 Hz is
(A) 375
(B) 750
(C) 1000
(D) 2000

Ans: 1000 (C)

64. Which one of the following is the correct sequential phase in the successional development of vegetation community in a habitat?
(A) Migration, Reaction, Stabilization and Nudation
(B) Migration, Stabilization, Reaction and Nudation
(C) Nudation, Migration, Reaction and Stabilization
(D) Reaction, Migration, Stabilization and Nudation

Ans: Nudation, Migration, Reaction and Stabilization (C)

65. Rajya Sabha has exclusive jurisdiction in
(A) creation of new States
(B) declaring a war
(C) financial emergency
(D) authorizing Parliament to legislate on a subject in the State List

Ans: authorizing Parliament to legislate on a subject in the State List (D)

66. The term soil impoverishment relates to which one of the following?
(A) Soil erosion
(B) Soil deposition
(C) Soil getting very deficient in plant nutrients
(D) Soil getting enriched with plant nutrients

Ans: Soil getting very deficient in plant nutrients (C)

67. Which one of the following mountains separates the Black Sea and the Caspian Sea?
(A) Urals
(B) Caucasus
(C) Carpathians
(D) Balkan mountains

Ans: Caucasus (B)

68. Rains caused by thunderstorms during the hot weather season (mid-March to mid-June) in Karnataka are called
(A) Kalbaisakhi
(B) Mango showers
(C) Loo
(D) Cherry blossoms

Ans: Cherry blossoms (D)

69. Which one of the following is the largest freshwater lake in India?
(A) Chilika
(B) Loktak
(C) Dal
(D) Wular

Ans: Wular (D)

70. Who were Alvars?
(A) Those who immersed in devotion to Vishnu
(B) Devotees of Shiva
(C) Those who worshipped the abstract form of God
(D) Devotees of Shakti

Ans: Those who immersed in devotion to Vishnu (A)

71. Which one of the following is monatomic?
(A) Hydrogen
(B) Sulphur
(C) Phosphorous
(D) Helium

Ans: Helium (D)

72. In Graphite, each carbon atom is bonded to three other carbon atoms
(A) forming a three-dimensional structure
(B) in the same plane giving a hexagonal array
(C) in the same plane giving a square array
(D) in the same plane giving a pentagonal array

Ans: in the same plane giving a hexagonal array (B)

73. Soap solution used for cleaning purpose appears cloudy. This is due to the fact that soap micelles can
(A) refract light
(B) scatter light
(C) diffract light
(D) polarize light

Ans: scatter light (B)

74. People prefer to wear cotton clothes in the summer season. This is due to the fact that cotton clothes are
(A) good absorbers of water
(B) good conveyors of heat
(C) good radiators of heat
(D) good absorbers of heat

Ans: good absorbers of water (A)

75. Employing Chromatography, one cannot separate
(A) radio-isotopes
(B) colours from a dye
(C) pigments from a natural colour
(D) drugs from blood

Ans: radio-isotopes (A)

76. Which one of the following acids is also known as Vitamin C?
(A) Methanoic acid
(B) Ascorbic acid
(C) Lactic acid
(D) Tartaric acid

Ans: Ascorbic acid (B)

77. Which one of the following is not found in animal cells?
(A) Free ribosomes
(B) Mitochondria
(C) Nucleolus
(D) Cell wall

Ans: Cell wall (D)

78. Marsilea, Fern and Horse-tail are examples of which one of the following plant groups?
(A) Pteridophyta
(B) Bryophyta
(C) Gymnosperms
(D) Angiosperms

Ans: Pteridophyta (A)

79. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (Soil Type)List II (Major Characteristic)
(A) Oxisols(1) Very rich in organic matter
(B) Vertisols(2) Soil lacking horizons
(C) Histosols(3) Very old and highly weathered
(D) Entisols(4) Rich in clay content and highly basic

Codes:
(A) A-3; B-1; C-4; D-2
(B) A-3; B-4; C-1; D-2
(C) A-2; B-1; C-4; D-3
(D) A-2; B-4; C-1; D-3

Ans: A-3; B-4; C-1; D-2 (B)

80. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (Peak)List II (Name of Hill)
(A) Anaimudi(1) Nilgiri
(B) Doddabetta(2) Satpura
(C) Dhupgarh(3) Aravali
(D) Guru Shikhar(4) Annamalai

Codes:
(A) A-3; B-2; C-1; D-4
(B) A-3; B-1; C-2; D-4
(C) A-4; B-1; C-2; D-3
(D) A-4; B-2; C-1; D-3

Ans: A-4; B-1; C-2; D-3 (C)

81. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists

List-I (Ethnic Territorial Segment)List-II (Related Occupational Pattern)
(A) Maruta Makkal(1) Pastoralists
(B) Kuravan Makkal(2) Fishing People
(C) Mullai Makkal(3) Ploughmen
(D) Neytal Makkal(4) Hill people

Codes:
(A) A-3; B-1; C-4; D-2
(B) A-2; B-1; C-4; D-3
(C) A-3; B-4; C-1; D-2
(D) A-2; B-4; C-1; D-3

Ans: A-3; B-4; C-1; D-2 (C)

Early Indian NationalismJallianwala Bagh Massacre [April 13, 1919]
The Morley-Minto Reform or the Indian Council Act 1909The Khilafat Movement, 1919-1920
The Home Rule League, 1916The Non-Cooperation Movement (1920-22)
Montagu Declaration or August Declaration [1917]The Nehru Report (1928)
Montagu-Chelmsford Reforms or the Government of India Act 1919Civil Disobedience Movement (March 12, 1930 – March 5, 1931)
Rowlatt Act, 1919Legacy of 19th Century– NIOS
Download CDS Exam Old PaperDownload CAPF Exam Old Paper

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *