GK From NDA Exam I 2019

GK From NDA Exam I 2019:

1. Which one of the following cell organelles does NOT possess nucleic acid?
(A) Nucleolus
(B) Chloroplast
(C) Ribosome
(D) Plasma Membrane

Ans: Plasma Membrane (D)

2. Which one of the following cell organelles does NOT possess its own genetic material encoding proteins?
(A) Ribosome
(B) Nucleus
(C) Mitochondria
(D) Chloroplast

Ans: Ribosome (A)

3. Which one of the following is NOT a component of conducting tissue in plants?
(A) Fibres
(B) Tracheids
(C) Pericycle
(D) Sieve tubes

Ans: Pericycle (C)

4. Which one of the following is NOT a component of conducting tissue in plants?
(A) Fibres
(B) Tracheids
(C) Pericycle
(D) Sieve tubes

Ans: Pericycle (C)

5. Which one of the following organisms has vascular tissues?
(A) Cladophora
(B) Penicillium
(C) Marsilea
(D) Anabaena

Ans: Marsilea (C)

6. Which one of the following organisms represents the primary consumer category in an ecosystem?
(A) Caterpillar
(B) Crabapple tree
(C) Frog
(D) Sparrowhawk

Ans: Caterpillar (A)

7. Spring tides refer to
(A) greatest difference in the sea level at high and low tides
(B) lowest difference in the sea level at high and low tides
(C) no difference in the sea level at high and low tides
(D) counteraction of gravitational pull of the sun to that of moon

Ans: greatest difference in the sea level at high and low tides (A)

8. Which one of the following energy is stored in the links between the atoms?
(A) Nuclear energy
(B) Chemical energy
(C) Potential energy
(D) Thermal energy

Ans: Chemical energy (B)

9. The light energy escaping from the sun can be spread by
(A) a shower of rain drops
(B) a plane mirror
(C) a convex lens
(D) a combination of a convex lens and a concave lens

Ans: a shower of rain drops (A)

10. Which one of the following minerals is used as a fuel in nuclear power stations?
(A) Bauxite
(B) Quartz
(C) Feldspar
(D) Pitchblende

Ans: Pitchblende (D)

11. Which one of the following is an example of a clean fuel?
(A) Coke
(B) Propane
(C) Petrol
(D) Wax

Ans: Propane (B)

12. Which one of the following metals does NOT react with cold water?
(A) Calcium (Ca)
(B) Potassium (K)
(C) Magnesium (Mg)
(D) Sodium (Na)

Ans: Magnesium (Mg) (C)

13. Which one of the following is used as a binder in paints?
(A) Titanium dioxide
(B) Novalac
(C) Phthalocyanine
(D) Silicones

Ans: Novalac (B)

14. Which one of the following is NOT true in reference to air mass?
(A) Air mass forms either in tropical or in polar region
(B) Air mass develops on continents as well as over ocean
(C) Air mass develops in a cyclonic condition
(D) Air mass changes the weather conditions

Ans: Air mass develops in a cyclonic condition (C)

15. “Campos” and “Llanos”, Tropical Savanna grasslands are generally found in
(A) Australia
(B) Central Africa
(C) South America
(D) East Asia

Ans: South America (C)

16. “Viticulture” is a common feature of which one of the following Australian cities?
(A) Adelaide
(B) Darwin
(C) Hobart
(D) Brisbane

Ans: Adelaide (A)

17. “Shamal” warm and dry wind is a “Local” wind found in
(A) East Asia
(B) West Coast of Africa
(C) Sahara of Africa
(D) Mesopotamia

Ans: Mesopotamia (D)

18. “Inversion of Rainfall” is associated with
(A) Orographic rainfall
(B) Conventional rainfall
(C) Cyclonic rainfall (Tropical)
(D) Cyclonic rainfall (Temperature)

Ans: Orographic rainfall (A)

19. Who was the author of the book ‘History of British India’?
(A) Charles Grant
(B) John Stuart Mill
(C) James Mill
(D) William Jones

Ans: James Mill (C)

20. The Azamgarh Proclamation of august 25 1857 stressed on which one of the following issues?
(A) Hindu-Muslim divide
(B) Support to the English Government
(C) The return of the Badshahi
(D) The imposition of heavy Jumas (revenue demand)

Ans: The return of the Badshahi (C)

21. Which Viceroy had made the observation, ”it’s a beautiful world if it wasn’t for Gandhi ….”?
(A) Lord Irwin
(B) Lord Wavell
(C) Lord Mountbatten
(D) Lord Willingdon

Ans: Lord Willingdon (D)

22. Which Indian businessman favoured ‘healthy capitalism’ in helping Gandhiji to work towards a ‘common object’?
(A) Ghanshyam Das Birla
(B) Ambalal Sarabhai
(C) Sir Biren Mookerjee
(D) T. T. K. Krishnamachari

Ans: Ghanshyam Das Birla (A)

23. The art piece “In Memoriam” was a creation of which one of the following European painters?
(A) Thomas Jones Barker
(B) Joseph Noel Paton
(C) Thomas Daniell
(D) Charles D’Oyly

Ans: Joseph Noel Paton (B)

24. Which one of the following can charge an insulator?
(A) Current electricity
(B) Static electricity
(C) Magnetic field
(D) Gravitational field

Ans: Static electricity (B)

25. Which one of the following could be the melting point of iron?
(A) 25°C
(B) 37°C
(C) 500°C
(D) 1500°C

Ans: 1500°C (D)

26. Basic scientific principle behind a nuclear reactor is
(A) Nuclear fusion
(B) Controlled nuclear fusion
(C) Uncontrolled nuclear fission
(D) Controlled nuclear fission

Ans: Controlled nuclear fission (D)

27. Which one of the following is an organic acid?
(A) Hydrochloric acid
(B) Nitric acid
(C) Acetic acid
(D) Sulphuric acid

Ans: Acetic acid (C)

28. Who among the following has explained the phenomenon of photoelectric effect?
(A) Max Planck
(B) Albert Einstein
(C) Neils Bohr
(D) Ernest Rutherford

Ans: Albert Einstein (B)

29. Which one of the following is NOT a west flowing river?
(A) Periyar
(B) Bharatpuzha
(C) Pamba
(D) Tamraparni

Ans: Tamraparni (D)

30. Which one of the following rivers was earlier known as “Vitasta”?
(A) Tista
(B) Jhelum
(C) Tungabhadra
(D) Bharatpuzha

Ans: Jhelum (B)

31. River Sarda drains in the Northern plains of Uttar Pradesh. Before entering in the plains, Sarda is known as
(A) Saraswati
(B) Bhagirathi
(C) Kali
(D) Pindar

Ans: Kali (C)

32. “Mission Indradhanush” is related to
(A) Bullet train project
(B) Agriculture development
(C) Women empowerment
(D) Full immunization

Ans: Full immunization (D)

33. Who among the following historians have described the Quit India movement as a ‘spontaneous revolution’?
(A) Gordon Johnson
(B) David Arnold
(C) F G Hutchins
(D) Peter Robb

Ans: F G Hutchins (C)

34. Light year is a unit of measurement of
(A) very large distances
(B) time interval in years
(C) amount of light received on earth in a year
(D) mass of atoms

Ans: very large distances (A)

35. Which one of the following forces is non-central and non-conservative?
(A) Frictional force
(B) Electric force
(C) Gravitational force
(D) Mechanical force

Ans: Frictional force (A)

36. On exposure to moist air, copper gains a green coat on its surface due to formation of which one of the following compounds?
(A) Copper carbonate
(B) Copper oxide
(C) Copper sulphate
(D) Copper Nitrate

Ans: Copper carbonate (A)

37. Which one of the following substances is NOT a mixture?
(A) Ice
(B) Ice-cream
(C) Air
(D) Honey

Ans: Ice (A)

38. Which one of the following is an example of salt-Crystal growth?
(A) Chemical weathering
(B) Physical weathering
(C) Biological weathering
(D) Bio-chemical weathering

Ans: Physical weathering (B)

39: Consider the following statements relating to Richer scale:

  1. It was devised in 1935 by Charles F. Richter
  2. It describes the quantity of energy released by a single earthquake
  3. Richer Scale has no upper limit

Which of the statements given above is/are correct?
A. 1 only
B. 1 and 2 only
C. 2 and 3 only
D. 1, 2 and 3

Ans: 1, 2 and 3 (D)

40. Which one of the following ocean currents is NOT a cold ocean current?
(A) Canary current
(B) California current
(C) Kuroshio Current
(D) Oyashio current

Ans: Kuroshio Current (C)

41. Tooth enamel is made up of which one of the following calcium compounds?
(A) Calcium carbonate
(B) Calcium sulphate
(C) Calcium hydroxide
(D) Calcium phosphate

Ans: Calcium phosphate (D)

42. The sun is seen before it rises and for a short while after it sets. This is because of
(A) total internal reflection
(B) atmospheric refraction
(C) apparent shift in the direction of Sun
(D) dispersion

Ans: atmospheric refraction (B)

43. Which one of the following statements regarding a thermos flask is NOT correct?
(A) The walls of flask are separated by vacuum and made of glass which is a poor conductor of heat
(B) The glass walls themselves have shiny surfaces
(C) The surface of inner wall radiates good amount of heat and the surface of outer wall absorbs some of the heat that is radiated from the inner wall
(D) The cork supports are poor conductors of heat

Ans: The surface of inner wall radiates good amount of heat and the surface of outer wall absorbs some of the heat that is radiated from the inner wall (C)

44. ‘Black hole’ is a
(A) huge black star which has zero acceleration due to gravity on its surface
(B) star which has moderate acceleration due to gravity on its surface
(C) star which has collapsed into itself and has large acceleration due to gravity on its surface
(D) star which has collapsed into itself and has zero acceleration due to gravity on its surface

Ans: star which has collapsed into itself and has large acceleration due to gravity on its surface (C)

45. When a beam of white light passes through a glass prism, the colour of light beam that deviates the least is
(A) Blue
(B) Red
(C) Green
(D) Violet

Ans: Red (B)

46. LIGO stands for
(A) Laser interferometer Gravitational wave observatory
(B) Light Interferometer Gravitational wave observatory
(C) Light Induced Gravity observatory
(D) Laser Induced Gaseous optics

Ans: Laser interferometer Gravitational wave observatory (A)

47. A fuse wire must be
(A) conducting and of low melting point
(B) conducting and of high melting point
(C) insulator and of high melting point
(D) insulator and of low melting point

Ans: conducting and of low melting point (A)

48. Which one of the following inion Territories of India is the smallest in terms of geographical area?
(A) Daman and Diu
(B) Chandigarh
(C) Dadra and Nagar Haveli
(D) Lakshadweep

Ans: Lakshadweep (D)

49. Which one of the following can be said to be essentially related to ‘Polar front Theory’?
(A) Anticyclone
(B) Tropical cyclone
(C) Temperate cyclone
(D) Inter Tropical Convergence

Ans: Temperate cyclone (C)

50. The treaty of Schonbrunn (1809) was signed after which one of the following battles?
(A) Battle of Austerlitz
(B) Battle of Tilsit
(C) Battle of Wagram
(D) Battle of Lisbon

Ans: Battle of Wagram (C)

51. The Truman Doctrine of 1947 was announced to achieve which one of the following?
(A) Containment of the USSR
(B) Increasing agricultural production in the USA
(C) Offering friendship to Europe
(D) Strengthening the UNO

Ans: Containment of the USSR (A)

52. Who among the following presented ‘The April Theses’ to the Russian people in 1917?
(A) Stalin
(B) Trotsky
(C) Bukharin
(D) Lenin

Ans: Lenin (D)

53. An election commissioner can be removed from office on the recommendation of
(A) The Chief Justice of India
(B) The Chief Election Commissioner
(C) The President of India
(D) The Parliament

Ans: The Chief Election Commissioner (B)

55. Which one of the following statements regarding the Rajya Sabha is NOT correct?
(A) Its members are elected by the elected members of the Legislative assembly of a state
(B) The election follows the system of proportional representation by means of a single transferable vote
(C) 1/3rd of its permanent body, but can be dissolved earlier by the President
(D) It is a permanent body, but can be dissolved earlier by the President

Ans: It is a permanent body, but can be dissolved earlier by the President (D)

56. Fundamental right guaranteed under which one of the following Articles of the Constitution of India is available only to the citizens of India?
(A) Article 19
(B) Article 20
(C) Article 21
(D) Article 22

Ans: Article 19 (A)

57. The treaty of Yandabo was signed in
(A) 1826
(B) 1825
(C) 1824
(D) 1823

Ans: 1826 (A)

58. In the Manusmriti which form of marriage results from the “Voluntary union of a maiden and her lover“?
(A) Eighth form
(B) Fifth form
(C) Seventh form
(D) Sixth form

Ans: Sixth form (D)

59. Which one of the following statements regarding Electrocardiogram is correct?
(A) Electrocardiogram is graphical representation of electrical activity of cornea
(B) Electrocardiogram is graphical representation of activity of kidney
(C) Electrocardiogram is graphical representation of activity of brain
(D) Electrocardiogram is graphical representation of electrical activity of heart

Ans: Electrocardiogram is graphical representation of electrical activity of heart (D)

60. Which one of the following statements regarding Penicillin is correct?
(A) Penicillin resistant bacteria can store this antibiotic in vacuole
(B) Penicillin resistant bacteria can degrade this antibiotic by an enzyme called β-lactamase
(C) Penicillin resistant bacteria can degrade this antibiotic by an enzyme called lactic acid dehydrogenase
(D) Penicillin is not absorbed by bacteria; so most bacteria are resistant

Ans: Penicillin resistant bacteria can degrade this antibiotic by an enzyme called β-lactamase (B)

61. Which one of the following organelles of mammalian cell is rich in hydrolytic enzymes?
(A) Mitochondria
(B) Ribosomes
(C) Lysosome
(D) Nucleus

Ans: Lysosome (C)

62. Which one of the following statements regarding cholera is correct?
(A) Cholera is a disease that causes loss of memory
(B) Cholera is a disease of muscles due to consumption of alcohol
(C) Cholera is a disease due to consumption of contaminated food or water
(D) Cholera is a genetic disease

Ans: Cholera is a disease due to consumption of contaminated food or water (C)

Human Heart Important FactsParthenogenesis: Types And Significance
General Science GK Part 1Pollination: Types and Its Importance
General Science GK Part 2 For NEET And AFMC ExamPlant Movements
General Science GK Part 3 For NEET And UPSC ExamHeterocrine Gland Pancreas
General Science GK Part 4 For UPSC And NEET ExamTissues and other Level of Organization– NIOS

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *