GK From NDA Exam 2020- Solved

GK From NDA Exam 2020:

1. New Zealand is considered part of which one of the following island groups?

(a) Micronesia
(b) Melanesia
(c) Polynesia
(d) Hawaii Island chain

Ans: Polynesia (c)

2. Which of the following statements with regard to Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) is/are correct?

  1. PMKSY was launched during 2015-16
  2. The basic aim of PMKSY is to enhance physical access of water on farm
  3. One of the main objectives of PMKSY is to achieve convergence of investments in irrigation at the field level

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: 1, 2 and 3 (d)

3. According to Article 79 of the Constitution of India, which of the following is/are described as a part of Parliament of India?

  1. The House of the People
  2. The Council of States
  3. The President of India

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: 1, 2 and 3 (d)

4. The Five Year Plan was first launched in

(a) China
(b) USSR
(c) India
(d) Bhutan

Ans: USSR (b)

5. The call for Garibi Hatao was incorporated in

(a) Fourth Five Year Plan
(b) Fifth Five Year Plan
(c) Sixth Five Year Plan
(d) Seventh Five Year Plan

Ans: Fifth Five Year Plan (b)

6. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists:

List I (Major Objective)

A. Faster and more inclusive growth
B. Faster, more inclusive and sustainable growth
C. Correction of disequilibrium caused by Second World War
D. Attaining self-reliance

List II (Five Year Plan)

1. First
2. Fifth
3. Eleventh
4. Twelfth

Code:
     A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 3 4 1 2
(c) 2 4 1 3
(d) 2 1 4 3

Ans: 3 4 1 2 (b)

7. Which one of the following Directive Principles was inserted by the Constitution (42nd Amendment) Act, 1976?

(a) The State shall minimise inequalities in income
(b) Equal justice and free legal aid
(c) Promotion of co-operative societies
(d) Provision for early childhood care

Ans: Equal justice and free legal aid (b)

8. A common High Court for two or more states can be established by

(a) a law passed by the Parliament
(b) an order of the Supreme Court of India
(c) an order of the President of India
(d) an amendment to the Constitution of India

Ans: a law passed by the Parliament (a)

9. In the year 1928, a committee of Congress leaders drafted a Constitution for India. The Committee was headed by

(a) Mahatma Gandhi
(b) T. B. Sapru
(c) Motilal Nehru
(d) Jawaharlal Nehru

Ans: Motilal Nehru (c)

10. Which one of the following statements about Jaipal Singh is NOT correct?

(a) He was a member of the Constituent Assembly
(b) He founded the Adivasi Maha Sabha
(c) He was the captain of the first Indian national hockey team
(d) He campaigned for a separate state of Chhattisgarh

Ans: He campaigned for a separate state of Chhattisgarh (d)

11. What is `Tikki Mausi’ in the context of Malnutrition?

(a) A specially packaged food item
(b) A mascot
(c) Name of a scheme
(d) Name given to the healthcare providers

Ans: A mascot (b)

12. Which one of the following was the theme of the World Tourism Day, 2019?

(a) Sustainable tourism
(b) Tourism and the digital transformation
(c) Tourism: responding to the challenge of climate change
(d) Tourism and jobs: a better future for all

Ans: Tourism and jobs: a better future for all (d)

13. Which one of the following countries has hosted the Army Exercise TSENTR, 2019?

(a) Russia
(b) China
(c) Kazakhstan
(d) Kyrgyzstan

Ans: Russia (a)

14. Which one of the following countries is called the ‘country of winds’?

(a) India
(b) China
(c) Denmark
(d) Germany

Ans: Denmark (c)

15. Which one of the following is the oldest scientific department of Government of India?

(a) Department of Biotechnology
(b) Survey of India
(c) India Meteorological Department
(d) DRDO

Ans: Survey of India (b)

16. ‘Naseem-Al-Bahr’ is a bilateral naval exercise between India and

(a) United Arab Emirates
(b) Iran
(c) Saudi Arabia
(d) Oman

Ans: Oman (d)

17. Koneru Humpy excels in which one of the following sports?

(a) Boxing
(b) Table Tennis
(c) Chess
(d) Billiards

Ans: Chess (c)

18. Which one of the following was the official mascot of Khelo India Youth Games, 2020?

(a) Vijaya
(b) Yaya
(c) Rongmon
(d) Ammu

Ans: Vijaya (A)

19. In January 2020, a passenger aircraft crashed in Iran soon after taking off from Tehran’s Imam Khomeini airport killing about 170 people onboard. The airplane belongs to

(a) Qatar Airways
(b) Ukraine International Airlines
(c) Singapore Airlines
(d) Cathay Pacific

Ans: Ukraine International Airlines (b)

20. Chalk and marble are different forms of

(a) Calcium hydrogen carbonate
(b) Calcium carbonate
(c) Calcium acetate
(d) Sodium carbonate

Ans: Calcium carbonate (b)

21. The number of maximum electrons in N Shell is

(a) 2
(b) 8
(c) 18
(d) 32

Ans: 32 (d)

22. Vinegar is also known as

(a) ethanoic acid
(b) nitric acid
(c) sulphuric acid
(d) tartaric acid

Ans: ethanoic acid (a)

23. A liquid is kept in a glass beaker. Which one of the following statements is correct regarding the pressure exerted by the liquid column at the base of the beaker?

(a) The pressure depends on the area of the base of the beaker
(b) The pressure depends on the height of liquid column
(c) The pressure does not depend on the density of the liquid
(d) The pressure neither depends on the area of the base of the beaker nor on the height of liquid column

Ans: The pressure depends on the height of liquid column (b)

24. Which of the following statements is NOT correct regarding the travel of sound waves?

(a) Sound waves can travel through water
(b) Sound waves can travel through air
(c) Sound waves can travel through steel
(d) Sound waves can travel through vacuum

Ans: Sound waves can travel through vacuum (d)

25. Deendayal Port is located at

(a) Kerala
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Goa

Ans: Gujarat (b)

26. Which one of the following cities is associated with Biosafety Protocol to the Convention on Biological Diversity (2000)?

(a) Geneva
(b) Nairobi
(c) Cartagena
(d) Rio de Janeiro

Ans: Cartagena (c)

27. Krishna Raja Sagara Dam/ Reservoir is developed on

(a) river Krishna
(b) river Tungabhadra
(c) river Godavari
(d) river Kavery

Ans: river Kavery (d)

28. Which one of the following Indian states does NOT share international border with two or more countries?

(a) Arunachal Pradesh
(b) Assam
(c) Mizoram
(d) Tripura

Ans: Tripura (d)

29. According to Census of India, 2011, which one among the following is the least populated state in India ?

(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Odisha
(d) Punjab

Ans: Punjab (d)

30. The speakers of major Indian languages belong to how many language families?

(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Six

Ans: Four (c)

31. Where did Gandhiji initially forge the techniques of Satyagraha?

(a) England
(b) South Africa
(c) North Africa
(d) India

Ans: South Africa (b)

32. Who was the Viceroy of India at the time of Gandhiji’s Dandi march?

(a) Lord Irwin
(b) Lord Linlithgow
(c) Lord Reading
(d) Lord Willingdon

Ans: Lord Irwin (a)

33. Which one among the following American news magazines was highly sceptical of Gandhiji’s Dandi march initially but within a week completely changed its opinion and saluted him as a Saint and Statesman?

(a) Saturday Evening Post
(b) Readers Digest
(c) Time
(d) Life

Ans: Time (c)

34. In which of the following years were passenger trains introduced in England?

(a) 1823
(b) 1825
(c) 1848
(d) 1861

Ans: 1825 (b)

35. The correct relation between the radius of curvature R and focal length f of a spherical mirror is

(a) R = f
(b) R = 2f
(c) R = 3f
(d) R = 4f

Ans: R = 2f (b)

36. A lemon kept in water in a glass tumbler appears to be larger than its actual size. It is because of

(a) reflection of light
(b) scattering of light
(c) refraction of light
(d) polarization of light

Ans: refraction of light (c)

37. Light enters the eye through a thin membrane called

(a) retina
(b) cornea
(c) pupil
(d) iris

Ans: cornea (b)

38. Name the scientist who first used a glass prism to obtain the spectrum of sunlight

(a) C. V. Raman
(b) Lord Rayleigh
(c) Isaac Newton
(d) S. Chandrasekhar

Ans: Isaac Newton (c)

39. The cost of energy to operate an industrial refrigerator that consumes 5 kW power working 10 hours per day for 30 days will be (Given that the charge per kW.h of energy = ₹4)

(a) ₹ 600
(b) ₹ 6,000
(c) ₹ 1,200
(d) ₹ 1,500

Ans: ₹ 6,000 (b)

40. Which one of the following statements regarding magnetic field is NOT correct?

(a) Magnetic field is a quantity that has direction and magnitude
(b) Magnetic field lines are closed curves
(c) Magnetic field lines are open curves
(d) No two magnetic field lines are found to cross each other

Ans: Magnetic field lines are open curves (c)

41. Which one of the following statements is NOT correct?

(a) Buckminsterfullerene is an allotrope of carbon
(b) Diamond is a good conductor of electricity
(c) Graphite is a good conductor of electricity
(d) In graphite, each carbon atom is linked to three other carbon atoms

Ans: Diamond is a good conductor of electricity (b)

42. How many covalent bonds are present in a Chloropropane molecule having molecular formula, C3H7Cl?

(a) 6
(b) 8
(c) 9
(d) 10

Ans: 10 (d)

43. Which one of the following is the most fundamental characteristic of an element?

(a) Melting point
(b) Atomic number
(c) Colour
(d) Atomic weight

Ans: Atomic number (b)

44. Neutrons were discovered by

(a) James Chadwick
(b) Ernest Rutherford
(c) J. J. Thomson
(d) John Dalton

Ans: James Chadwick (a)

45. Atomic mass of an element is equal to the sum of number of

(a) electrons and protons only
(b) protons and neutrons only
(c) electrons and neutrons only
(d) electrons, protons and neutrons

Ans: protons and neutrons only (b)

46. Which one of the following element’s isotope is used in the treatment of cancer?

(a) Uranium
(b) Cobalt
(c) Sodium
(d) Iodine

Ans: Cobalt (b)

47. Which one of the following cell organelles may play a role in expelling excess water and wastes in case of unicellular organisms?

(a) Lysosome
(b) Vacuole
(c) Golgi body
(d) Endoplasmic reticulum

Ans: Vacuole (b)

48. Which one of the following terms describes the practice of growing two or more crops simultaneously on the same piece of land?

(a) Crop rotation
(b) Mixed cropping
(c) Intercropping
(d) Mixed farming

Ans: Mixed cropping (b)

49. Which one of the following statements is correct about effects of antibiotics on viruses?

(a) Viruses are “non-living” entities but it can interact with antibiotics
(b) Taking antibiotics cures viral infections
(c) Viruses do not possess metabolic pathways on which antibiotics can function, whereas bacteria have such pathways
(d) Viruses are resistant to antibiotics

Ans: Viruses do not possess metabolic pathways on which antibiotics can function, whereas bacteria have such pathways (c)

50. The Panama Canal opened in 1914, links

(a) Red Sea and Mediterranean Sea
(b) Atlantic Ocean and Pacific Ocean
(c) Indian Ocean and Pacific Ocean
(d) Adriatic Sea and Black Sea

Ans: Atlantic Ocean and Pacific Ocean (b)

51. The United Nations Charter was signed by 51 original members of the United Nations in 1945 at the

(a) Hague Conference
(b) London Conference
(c) San Francisco Conference
(d) Berlin Conference

Ans: San Francisco Conference (c)

52. Land Revenue Records maintained in India have categorized land-use into

(a) 6 categories
(b) 9 categories
(c) 15 categories
(d) 21 categories

Ans: 9 categories (b)

53. Dry land farming in India is largely confined to areas with rainfall less than

(a) 100 cm
(b) 85 cm
(c) 80 cm
(d) 75 cm

Ans: 75 cm (d)

54. For an area to be excluded from the drought-prone category, what percentage of its gross cropped area should be under irrigation?

(a) 10 per cent or more
(b) 20 per cent or more
(c) 25 per cent or more
(d) 30 per cent or more

Ans: 30 per cent or more (d)

55. Which one of the following is NOT a current of Pacific Ocean?

(a) Oyashio current
(b) Alaska current
(c) Agulhas current
(d) California current

Ans: Agulhas current (c)

56. The duration of monsoon in India extends for an average period of

(a) 80 – 140 days
(b) 100 – 120 days
(c) 90 – 130 days
(d) 100 – 140 days

Ans: 100 – 120 days (b)

57. Which one of the following is the natural vegetation of South east China?

(a) Subtropical broadleaf evergreen forest
(b) Tropical broadleaf evergreen forest
(c) Tropical deciduous forest
(d) Temperate evergreen forest

Ans: Subtropical broadleaf evergreen forest (a)

58. Which one of the following is a cold local wind?

(a) Santa Ana
(b) Chinook
(c) Mistral
(d) Loo

Ans: Mistral (c)

59. What was the consequence of Permanent Settlement on rural society in Bengal?

(a) The zamindars invested capital and enterprise to improve agriculture along lines of British yeoman farmers
(b) A group of rich peasants known as jotedars succeeded in consolidating their position in the villages
(c) The ryots prospered as a result of fixed revenue levy imposed on them
(d) The system of Collectorate introduced by the Company for exercising supervisory control on zamindars failed to take off

Ans: A group of rich peasants known as jotedars succeeded in consolidating their position in the villages (b)

60. What was Damin-i Koh in Rajmahal area?

(a) A large area of land demarcated and declared to be the land of the Santhals
(b) The land of the Paharias cultivated exclusively for paddy
(c) The British territory marked for their military camp
(d) The land earmarked for locating settled agriculturists

Ans: A large area of land demarcated and declared to be the land of the Santhals (a)

61. Which one of the following statements about the Revolt of 1857 is correct?

(a) It was a Revolt carefully organised and planned by the Rajas, Nawabs and Taluqdars
(b) Rumours and prophecies did not play any role in its outbreak and spread
(c) The rebel proclamations in 1857 repeatedly appealed to all sections of the population irrespective of their caste and creed
(d) The British succeeded in quickly and easily controlling the rebels

Ans: The rebel proclamations in 1857 repeatedly appealed to all sections of the population irrespective of their caste and creed (c)

62. Which one among the following was NOT a Panch Sheel principle?

(a) Peaceful Co-existence
(b) Mutual respect for territorial integrity
(c) Nuclear deterrence
(d) Non-interference in internal affairs

Ans: Nuclear deterrence (c)

63. Who among the following had organised, in 1904, a secret society of revolutionaries named. Abhinav Bharat?

(a) Khudiram Bose
(b) Shyamji Krishna Verma
(c) Har Dayal
(d) V D Savarkar

Ans: V D Savarkar (d)

64. The principle that the framing of the new Constitution for independent India should be primarily (though not solely) the responsibility of Indians themselves, was for the first time conceded in the

(a) Government of India Act, 1935
(b) August Offer of Viceroy Linlithgow
(c) Cripps Proposals
(d) Cabinet Mission

Ans: August Offer of Viceroy Linlithgow (b)

65. Which one of the following is a major environmental issue in eastern Canada?

(a) Acid precipitation
(b) Groundwater depletion
(c) Land degradation
(d) Desertification

Ans: Acid precipitation (a)

66. Which one of the following mountains lies in between Caspian Sea and Black Sea?

(a) Caucasus
(b) Carpathians
(c) Apennine
(d) Elburz

Ans: Caucasus (a)

67. Bagalihar, Dulhasti and Salal hydro power projects have been developed on which of the following rivers?

(a) Chenab and Jhelum
(b) Chenab and Indus
(c) Ravi
(d) Chenab only

Ans: Chenab only (d)

68. Which of the following statements with regard to Biosphere Reserve is/are correct?

  1. The idea of Biosphere Reserve was initiated by UNESCO in 1973-74
  2. There are 18 designated Biosphere Reserves in India
  3. All Biosphere Reserves in India have been included in world network of Biosphere Reserves of UNESCO

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: 1 and 2 only (c)

69. Which one of the following countries does NOT have direct access to the sea/ocean?

(a) Syria
(b) Jordan
(c) Azerbaijan
(d) Armenia

Ans: Armenia (d)

70. In an incandescent electric bulb, the filament of the bulb is made up of which metal?

(a) Aluminium
(b) Copper
(c) Tungsten
(d) Silver

Ans: Tungsten (c)

71. Two equal resistors R are connected in parallel, and a battery of 12 V is connected across this combination. A dc current of 100 mA flows through the circuit as shown below:

nda2020 gat q122 - GK From NDA Exam 2020- Solved

The value of R is

(a) 120 Ω
(b) 240 Ω
(c) 60 Ω
(d) 100 Ω

Ans: 240 Ω (b)

72. Which one of the following is NOT the unit of energy?

(a) Joule
(b) Watt-hr
(c) Newton-metre
(d) kg-metre/sec2

Ans: kg-metre/sec2 (d)

73. Which one of the following statements is NOT correct?

(a) Biomass is a renewable source of energy 
(b) Gobar gas is produced when cow dung, crop residues, vegetable waste and sewage are allowed to decompose in the absence of oxygen
(c) Biogas generation reduces soil and water pollution
(d) Heating capacity of biogas is very low

Ans: Heating capacity of biogas is very low (d)

74. In prokaryotic organisms, nuclear region is not surrounded by a membrane. This undefined nuclear region is known as

(a) Nucleic acid
(b) Nucleoid
(c) Nucleolus
(d) Nucleosome

Ans: Nucleoid (b)

75. Which one of the following plant tissues has dead cells?

(a) Epidermis
(b) Parenchyma
(c) Collenchyma
(d) Sclerenchyma

Ans: Sclerenchyma (d)

76. Cartilage is NOT found in

(a) larynx
(b) nose
(c) ear
(d) urinary bladder

Ans: urinary bladder (d)

78. Two planets orbit the Sun in circular orbits, with their radius of orbit as R1 = R and R2 = 4R. Ratio of their periods (T1/T2) around the Sun will be

(a) 1/16
(b) 1/8
(c) 1/4
(d) 1/2

Ans: 1/8 (b)

79. A metallic wire having resistance of 20 Ω is cut into two equal parts in length. These parts are then connected in parallel. The resistance of this parallel combination is equal to

(a) 20 Ω
(b) 10 Ω
(c) 5 Ω
(d) 15 Ω

Ans: 5 Ω (c)

80. Light of uniform intensity impinges perpendicularly on a totally reflecting surface. If the area of the surface is halved, the radiation force on it will become

(a) double
(b) half
(c) four times
(d) one fourth

Ans: half (b)

81. The part of the human eye on which the image is formed is

(a) pupil
(b) cornea
(c) retina
(d) iris

Ans: retina (c)

82. Consider the following image:

nda2020 gat q132 - GK From NDA Exam 2020- Solved

A proton enters a magnetic field at right angles to it, as shown above. The direction of force acting on the proton will be

(a) to the right
(b) to the left
(c) out of the page
(d) into the page

Ans: into the page (d)

83. Which one of the following statements about sound is NOT correct?

(a) Sound travels at a speed slower than the speed of light
(b) Sound waves are transverse waves
(c) Sound waves are longitudinal waves
(d) Sound travels faster in moist air than in dry air

Ans: Sound waves are transverse waves (b)

84. When the short circuit condition occurs, the current in the circuit

(a) becomes zero
(b) remains constant
(c) increases substantially
(d) keeps on changing randomly

Ans: increases substantially (c)

85. Which one of the following is NOT a component of human male reproductive system?

(a) Cervix
(b) Urethra
(c) Seminal vesicle
(d) Vas deferens

Ans: Cervix (a)

86. Which one of the following is NOT a reason of decrease in biodiversity?

(a) Large scale deforestation
(b) Exploitation of forest produce
(c) Maintaining sacred groves
(d) Encroachment in forest areas

Ans: Maintaining sacred groves (c)

87. Which one of the following is NOT a cause of depletion in groundwater?

(a) Afforestation
(b) Loss of forests
(c) Excessive pumping of groundwater
(d) Construction of large scale concrete buildings

Ans: Afforestation (a)

88. Which one of the following types of radiations has the smallest wavelength?

(a) Microwaves
(b) Infra-red
(c) Visible light
(d) X-rays

Ans: X-rays (d)

89. The instrument used for detecting the presence of electric current in a circuit is

(a) Refractometer
(b) Galvanometer
(c) Viscometer
(d) Diffractometer

Ans: Galvanometer (b)

90. Which one of the following is the largest composition in biogas?

(a) Carbon dioxide
(b) Methane
(c) Hydrogen
(d) Hydrogen sulphide

Ans: Methane (b)

91. The Sun appears reddish during sunrise and sunset. The phenomenon in optics which is responsible for this appearance of the Sun is

(a) Reflection
(b) Total internal reflection
(c) Scattering
(d) Interference

Ans: Scattering (c)

92. A lens has a power of +2.0 Dioptre. Which one of the following statements about the lens is true?

(a) The lens is concave and has a focal length of 0.5 metre
(b) The lens is convex and has a focal length of 2.0 metre
(c) The lens is convex and has a focal length of 0.5 metre
(d) The lens is concave and has a focal length of 2.0 metre

Ans: The lens is convex and has a focal length of 0.5 metre (c)

93. At nearly 70°C, sodium bicarbonate shows the property of gradually decomposing, which makes it usable in bakery products. The product of decomposition responsible for this use of sodium bicarbonate is

(a) Carbon dioxide
(b) Hydrogen
(c) Water vapour
(d) Oxygen

Ans: Carbon dioxide (a)

94. Number of molecules of water of crystallization in copper sulphate, sodium carbonate and Gypsum are

(a) 5, 10 and 2 respectively
(b) 10, 2 and 5 respectively
(c) 5, 2 and 10 respectively
(d) 2, 5 and 10 respectively

Ans: 5, 10 and 2 respectively (a)

95. Which one of the following is the correct sequence of change in colours when a turmeric stain on white clothes is scrubbed by soap and then washed with water?

(a) Yellow – pink – blue
(b) Yellow – reddish brown – yellow
(c) Yellow – reddish brown – blue
(d) Yellow – blue – pink

Ans: Yellow – reddish brown – yellow (b)

96. Which one of the following statements regarding Bleaching powder and D.D.T. is correct?

(a) Both are inorganic compounds
(b) Both are organic compounds
(c) Both contain chlorine
(d) Both contain calcium

Ans: Both contain chlorine (c)

97. Which one of the following is the best example of desiccant?

(a) Silica gel
(b) Polystyrene
(c) Sodium chloride
(d) Sodium carbonate

Ans: Silica gel (a)

98. Which one of the following was the first mineral acid discovered?

(a) Sulphuric acid
(b) Hydrochloric acid
(c) Nitric acid
(d) Phosphoric acid

Ans: Nitric acid (c)

99. The refractive index of fused quartz is 1.46 and that of sapphire is 1.77. If vq is the speed of light in quartz and vs is the speed of light in sapphire, then which one of the following relations is correct?

(a) vq > vs
(b) vs > vq
(c) vs = vq
(d) vs = vq/2

Ans: vq > vs (a)

100. In case of a concave minor, if an object is kept between principal focus F and pole P of the mirror, then which one of the following statements about the image is NOT correct?

(a) The image will be virtual
(b) The image will be enlarged or magnified
(c) The image will be formed at infinity
(d) The image will be erect

Ans: The image will be formed at infinity (c)


GK From NDA Exam I 2019Important Warm and Cold Winds
Nuclear Fission and Nuclear FusionThe Nehru Report (1928)
Brownian Movement and Tyndall EffectAugust Offer 1940
Magnetic Field and Magnetic Lines of ForceList of Indian National Congress Sessions 1885-1950
Ionisation Energy and Magnetic Properties of Transition ElementsOccurrence and Extraction of Metals– NIOS

Leave a Reply

%d bloggers like this: