History GK From IAS Exam 1998

History GK From IAS Exam 1998:

1. The Ashoka major rock edicts which tell us about the Sangam Kingdom include rock edicts
(A) I and X
(B) I and XI
(C) II and XIII
(D) II and XIV

Ans: II and XIII (C)

2. Which of the following pairs are correctly matched?

(1) Lothal: Ancient dockyard

(2) Sarnath: First Sermon of Buddha

(3) Rajgir: Lion capital of Ashoka

(4) Nalanda: Great seat of Buddhist leraning

Select the correct answer using the code given below:
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) 1 and 2

Ans: 1, 2 and 4 (C)

3. The concept of Eightfold path forms the theme of
(A) Dipavamsa
(B) Divyavadana
(C) Mahaparinirvana Sutta
(D) Dharma Chakara Pravartana Sutta

Ans: Dharma Chakara Pravartana Sutta (D)

4. What is the correct chronological order in which the following appeared in India?

(1) Gold Coins

(2) Punch marked silver coins

(3) Iron plough

(4) Urban culture

Select the correct answer using the code given below:
(A) 3, 4, 1, 2
(B) 3, 4, 2, 1
(C) 4, 3, 1, 2
(D) 4, 3, 2, 1

Ans: 4, 3, 2, 1 (D)

5. Which one of the following ancient Indian records is the earliest royal order to preserve food-grains to be utilized during the crises in the country?
(A) Sohgaura Copper-plate
(B) Rummindei Pillar-edict of Ashoka
(C) Prayag-prasasti
(D) Mehrauli Pillar inscription of Chandra

Ans: Sohgaura Copper-plate (A)

6. Many of the Greeks, Kushanas, and Shakas embraced Buddhism rather than Hinduism because
(A) Buddhism was in the ascendant at that time
(B) they had renounced the policy of war and violence
(C) caste-ridden Hinduism did not attract them
(D) Buddhism provided easier access to Indian society

Ans: caste-ridden Hinduism did not attract them (C)

7. Which of the following pairs are correctly matched?

(1) Mrichchakatikam- Shudraka

(2) Buddhacharita- Vasuvandhu

(3) Mudrarakshasha- Vishakadatta

(4) Harshacharita- Banabhatta

Select the correct answer using the code given below:
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1, 3 and 4
(C) 1 and 4
(D) 2 and 3

Ans: 1, 3 and 4 (B)

8. The member of Shivaji’s Ashtapradhan who looked after foreign affairs was
(A) Peshwa
(B) Sachiv
(C) Pandit Rao
(D) Sumant

Ans: Sumant (D)

9. Fawazil in the Sultanate period meant
(A) extra payment to the nobles
(B) revenue assigned in lieu of salary
(C) excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars
(D) illegal exactions extracted from the peasants

Ans: excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars (C)

10. The loss of Qandhar was a big blow to the Mughal empire from the view point of
(A) natural resources
(B) buffer territory
(C) communication
(D) strategic stronghold

Ans: strategic stronghold (D)

11. Sultan of Delhi who is reputed to have built the biggest network of canals in India was
(A) Iltutmish
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Firoz Shah Tughlaq
(D) Sikander Lodi

Ans: Firoz Shah Tughlaq (C)

12. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists

List-IList-II
(A) 1556(1) Battle of Haldi Ghati
(B) 1600(2) Nadir Shah’s capture of Delhi
(C) 1686(3) Death of Shivaji
(D) 1739(4) Grant of Charter to East India Company
(5) Accession of Akbar

Codes:
(A) A-3; B-4; C-2; D-1
(B) A-5; B-4; C-3; D-2
(C) A-5; B-2; C-1; D-4
(D) A-1; B-5; C-3; D-2

Ans: A-5; B-4; C-3; D-2 (B)

13. Consider the following statements: Ahadis were those troopers who

(1) offered their services singly

(2) did not attach themselves to any chief

(3) had the emperor as their immediate colonel

(4) attached themselves to Mirzas

Of these statements:
(A) 1, 3 and 4 are correct
(B) 1, 2 and 3 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) 1 and 4 are correct

Ans: 1, 2 and 3 are correct (B)

14. Consider the following:

(1) Tughlaqabad fort

(2) Lodi Garden

(3) Qutab Minar

(4) Fatehpur Sikri

The correct chronological order in which they were built is:
(A) 3, 1, 4, 2
(B) 3, 1, 2, 4
(C) 1, 3, 2, 4
(D) 1, 3, 4, 2

Ans: 3, 1, 2, 4 (B)

15. “The Congress is tottering to its fall and one of my great ambitions while in India, is to assist it to a peaceful demise.” This statement is attributed to
(A) Lord Dufferin
(B) Lord Curzon
(C) Lord Lytton
(D) None of the above

Ans: Lord Curzon (B)

16. Who was the leader of the Ghadar Party?
(A) Bhagat Singh
(B) Lala Hardayal
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) V.D.Savarkar

Ans: Lala Hardayal (B)

17. Lord Mountbatten came to India as a Viceroy with specific instruction to
(A) balkanize the Indian sub-continent
(B) keep India united if possible
(C) accept Jinnah’s demand for Pakistan
(D) persuade the Congress to accept the partition

Ans: keep India united if possible (B)

18. The educated middle class in India:
(A) opposed the revolt of 1857
(B) supported the revolt of 1857
(C) remained neutral to the revolt of 1857
(D) fought against native rulers

Ans: remained neutral to the revolt of 1857 (C)

19. The Indian National Congress agreed in 1947 to the partition of the country mainly because
(A) the principle of two Nation theory was then acceptable to them
(B) it was imposed by the British Government and the Congress was helpless in this regard
(C) they wanted to avoid large-scale communal riots
(D) India would have otherwise lost the opportunity to attain freedom

Ans: they wanted to avoid large-scale communal riots (C)

20. At the time of India’s Independence, Mahatma Gandhi was
(A) a member of Congress working Committee
(B) not a member of the Congress
(C) the President of the Congress
(D) the General Secretary of the Congress

Ans: not a member of the Congress (B)

21. When the Indian Muslim League was inducted into the interim government in 1946, Liaquat Ali Khan was assigned the portfolio of
(A) foreign affairs
(B) home
(C) finance
(D) defence

Ans: finance (C)

22. Simon Commission of 1927 was boycotted because
(A) there was no Indian Member in the Commission
(B) it supported the Muslim League
(C) Congress felt that the people of India are entitled to Swaraj
(D) there were differences among the members

Ans: there was no Indian Member in the Commission (A)

23. The Indian Muslims, in general, were not attracted to the Extremist movement because of
(A) influence of the Sir Sayed Ahmed Khan
(B) anti-Muslim attitude of extremist leaders
(C) indifference shown to Muslim aspirations
(D) extremists policy of harping on Hindu past

Ans: extremists policy of harping on Hindu past (D)

24. Which one of the following events, was characterized by Montague as ‘Preventive Murder’?
(A) Killing of INA activists
(B) Massacre of Jallianwalla Bagh
(C) Shooting of the Mahatma
(D) Shooting of Curzon-Wythe

Ans: Massacre of Jallianwalla Bagh (B)

25. What is the correct sequence of the following events?

(1) Tilak’s Home Rule League

(2) Karnagatamaru Incident

(3) Mahatma’s Gandhi arrival in India

Select the correct answer using the code given below:
(A) 1, 2, 3
(B) 3, 2, 1
(C) 2, 1, 3
(D) 2, 3, 1

Ans: 2, 3, 1 (D)

26. What is the correct sequence of the following events?

(1) The August offer

(2) The INA trial

(3) The Quit India Movement

(4) The Royal Indian Naval Ratings Revolt

Select the correct answer using the code given below:
(A) 1, 3, 2, 4
(B) 3, 1, 2, 4
(C) 1, 3, 4, 2
(D) 3, 1, 4, 2

Ans: 1, 3, 2, 4 (A)

27. Which of the following pairs are correctly matched?

(1) Theodore Beck: Mohammedan Anglo Oriental College, Aligarh

(2) Ilbert Bill: Ripon

(3) Pherozshah Mehta: Indian National Congress

(4) Badruddin Tyabji: Muslim League

Select the correct answer using the code given below:
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 2 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2 and 3

Ans: 1, 2 and 3 (D)

28. Which one of the following defines extremist ideology during the early phase of Indian freedom movement?
(A) Stimulating the production of indigenous articles by giving them preference over imported commodities
(B) Obtaining self government by aggressive means in place of petitions and constitutional ways
(C) Providing national education according to the requirements of the country
(D) Organising coups against the British Empire through military revolt

Ans: Obtaining self government by aggressive means in place of petitions and constitutional ways (B)

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *