Gk Compilation form MPPSC Exam 2018

Gk Compilation form MPPSC Exam 2018:

1. Name the State Bird of Madhya Pradesh.
(A) Peacock
(B) Moorhen
(C) Paradise flycatcher
(D) Parrot

Ans: Paradise flycatcher (C)

2. What is the full form of  NGT?
(A) National Green Tribunal
(B) National General Tribe
(0) New General Tribunal
(D) National Green Tribe

Ans: National Green Tribunal (A)

3. Name the first State of India which is dependent on organic fanning
(A) Madhya Pradesh
(B) Kerala
(C) Sikkim
(D) Arunachal Pradesh 

Ans: Sikkim (C)

4. The main air pollutant(s) in metropolitan cities is/are
(A) O3
(B) CO and SO2
(C) CO2 and NO2
(D) None of the above

Ans: CO and SO2 (B)

5. Which of the following is a medicinal crop?
(A) Sugarcane
(B) Aloe vera
(C) Cotton
(D) Mahua

Ans: Aloe vera (B)

6. The sunlight energy used by green plants in photosynthesis is transformed into
(A) chemical energy
(B) physical energy
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above 

Ans: chemical energy (A)

7. What is the audible range (hearing range) of humans?
(A) 20 Hz – 20000 Hz
(B) 80 Hz-100 Hz
(C). 2 lac Hz – 4 lac Hz
(D) 0 Hz-20 Hz

Ans: 20 Hz – 20000 Hz (A)

8. Which of the following is a desert region?
(A) Sindhu area
(B) Gangetic area
(C) Assam area
(D) Central India area

Ans: Sindhu area (A)

9. When is the International Earth Day’celebrated?
(A) 20th April
(B) 5th June
(C) 22nd April
(D) 3rd March

Ans: 22nd April (C)

10. Which of the following pairs is not correctly matched? 
Names of Books                                                     Authors
(A) The Burning Forest                                       Nandini Sunder
(B) One Indian Girl                                             Chetan Bhagat 
(C) Jinnah Often Came to Our House                Kiran Doshi
(D) Island of Lost Girls                                        Kunal Basu 

Ans: (D)

11. With which religion is Kalika Purana associated?
(A) Vaishnavism
(B) Shaktism
(C) Buddhism
(D) Jainism

Ans: Shaktism (B)

12. In ancient period, which Varna was also called as ‘Sarthavaha’?
(A) Brahmana
(B) Kshatriya
(C) Vaishya
(D) Shudra

Ans: Vaishya (C)

13. The ancestors of Shungas originated from
(A) Magadha
(B) Prayag
(C) Ujjain
(D) Saurashtra

Ans: Ujjain (C)

14. The successor of Sher Shah  was
(A) Shujaat Khan
(B) Islam Shah
(C) Feroz Shah
(D) Muhammad Shah Adil

Ans: Islam Shah (B)

15. Where was the Western Presidency situated in the early period of the East India Company?
(A) Surat
(B) Satara
(0) Bombay
(D) Panaji

Ans: Surat (A)

16. “The British empire is rotten to the core, corrupt in every direction and tyrannical and mean.” This statement was made by
(A) Sister Nivedita
(B) Savitribai Phule
(C) Annie Besant
(D) Bal Gangadhar Tilak

Ans: Sister Nivedita (A)

17. Who coined the slogan ‘Quit India’?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Pt. Jawaharlal Nehru
(C) Yusuf Meher Ali
(D) Aruna Asaf Ali

Ans: Yusuf Meher Ali (C)

18. Who authored the book, Planned Economy for India ?
(A) M. Visvesvaraya
(B) J. R. D. Tata
(C) G. D. Birla
(D) Pattabhi Sitaramayya

Ans: M. Visvesvaraya (A)

19. Which massacre is known as Jallianwala Bagh Tragedy of Madhya Pradesh?
(A) Charan Paduka Massacre
(B) Jhabua Massacre
(C) Mandla Massacre
(D) Amjhera Massacre

Ans: Charan Paduka Massacre (A)

20. The longest river in India is
(A) Brahmaputra
(B) Ganga
(C) Godavari
(D) Indus

Ans: Ganga (B)

21. The southernmost range of India is
(A) Nilgiri
(B) Annamalai
(C) Cardamom
(D) Nallamalai

Ans: Cardamom (C)
 
22. Which State of India touches maximum State boundaries?
(A) Madhya Pradesh
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Uttar Pradesh

Ans: Uttar Pradesh (D)

23. The second largest river basin of India is
(A) Mahanadi Basin
(B) Narmada Basin
(C) Godaviri Basin
(D) Kaveri Basin

Ans: Godaviri Basin (C)

24. Palk Strait is located between
(A) India and Pakistan
(B) India and Bangladesh
(C) India and Sri Lanka
(D) India and Maldives

Ans: India and Sri Lanka (C)

25. Intertropical Convergence Zone (ITCZ),a low-pressure zone, is located
(A) between trade winds and westerlies belt
(B) between westerlies and polar winds belt
(C) nearby the poles
(D) at the equator

Ans: at the equator (D)

26. Kanha National Park is famous for
(A) lions
(B) cows
(C) elephants
(D) tigers

Ans: tigers (D)

27. Nepanagar is related to which of the following industries?
(A) Fertilizer
(B) Newsprint paper
(C) Sugar
(D) Woolen textile

Ans: Newsprint paper (B)
 
28. Which one of the following places of Madhya  Pradesh is on or nearest to 80° east longitude?
(A) Jabalpur
(B) Rewa
(C) Panna
(D) Katni

Ans: Jabalpur (A)

29. Border Security Force (BSF) is responsible  for guarding on borders, of which countries?
(A) Pakistan and Nepal
(B) Pakistan and Bhutan
(C) Pakistan and Bangladesh
(D) Pakistan and China

Ans: Pakistan and Bangladesh (C)

30. Under which Article of the Constitution of India, the Governor has the power to promulgate ordinances during recess of Legislature?
(A) 155
(B) 156
(C) 212
(D) 213

Ans: 213 (D)

31. In which year was the Office of the Parliamentary Secretary created first time in Independent India?
(A) 1951
(B) 1952
(C) 1957
(D) 1962

Ans: 1952 (B)

32. Which one of the following is not correctly matched?
Article of the               Related State
Indian Constitution
         
(A) 371 A                       Nagaland
(B) 371 B                       Assam
(C) 371 C                       Meghalaya
(D) 371 D                       Andhra Pradesh

Ans: (C)

33. How many seats are reserved for Scheduled Castes in  the Lok Sabha?
(A) 59
(B) 69
(C) 79
(D) 84

Ans: 84 (D)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *