JKPSC Prelims 2021 Question Paper with Answer Keys (KAS Exam)

JKPSC Prelims 2021 Question Paper with Answer Keys:

(1) Ecological footprint is a method of gauging the
(A) Biodiversity of a region
(B) Human dependence on natural resources
(C) Volume of human migration
(D) Amount of carbon dioxide emitted

Ans: Human dependence on natural resources (B)

(2) A common problem of development models, is its heavy-dependency on
(A) Energy
(B) Human resources
(C) Financial capital
(D) Political power

Ans: Energy (A)

(3) What is the major cause of coral bleaching?
(A) Pollution in oceans
(B) Warm water
(C) Chemicals in ocean
(D) Oil spills

Ans: Warm water (B)

(4) In the freshwater of river Ganga, a variety of dolphins named__________are found.
(A) Dolma
(B) Susu
(C) Saka
(D) Doha

Ans: Susu (B)

(5) The non-native species successfully establish in the introduced environment and causes damage to the environment due to

  1. Better adaptation to the new environment
  2. All the niches are utilized by the native species
  3. Absence of natural enemies in the introduced region
  4. Low biotic potential
    Choose the correct option.
    (A) 1 and 2
    (B) 1 and 3
    (C) 1 and 4
    (D) 2 and 4

Ans: 1 and 3 (B)

(6) Liana density in tropical latitude is

  1. A negative relationship with mean annual precipitation.
  2. A negative relationship with the length of the dry season period.
  3. A positive relationship with mean annual precipitation
  4. A positive relationship with the length of the dry season period
    Choose the correct option.
    (A) 1 and 2
    (B) 1 and 3
    (C) 1 and 4
    (D) 2 and 3

Ans: 1 and 4 (C)

(7) Considering the following pairs

Name of the speciesMetal
Thlapsi caerulescensZn
Psychotria douarreiNi
Eichhornia crassipesCr
Astragalus preussiFe

Which of the above pairs are correctly matched based on the hyperaccumulation potential of specific metal?
(A) 1 and 2 only
(B) 1 and 3 only
(C) 2 and 3 only
(D) 2 and 4 only

Ans: 1 and 2 only (A)

(8) Match the following pairs correctly

ScientistContributions
(a) Charles Elton(i) Competition exclusion principle
(b) Darwin(ii) n-dimensional hypervolume
(c) Hutchinson(iii) Galapagos finches
(d) Gause(iv) Biodiversity resistance hypothesis

(A) a-i, b-ii, c-iii, d-iv
(B) a-ii, b-iii, c-i, d-iv
(C) a-iv, b-iii, c-ii, d-i
(D) a-iv, b-ii, c-iii, d-i

Ans: a-iv, b-iii, c-ii, d-i (C)

(9) The loss of genetic diversity in an isolated small population could be attributed to

  1. Mutation
  2. Inbreeding
  3. Speciation
  4. Genetic Drift

(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 2 and 4
(D) 1 and 4

Ans: 2 and 4 (C)

(10) The gradual change in the direction of the earth’s axis is called
(A) Wandering Polar
(B) Continental drift
(C) Precession
(D) Euler’s effect

Ans: Precession (c)

(11) Homeostasis means
(A) A tendency of an ecosystem to resist change and to remain in a state of equilibrium
(B) A property of an ecosystem to withstand all kinds of environmental changes
(C) A characteristic of an ecosystem to convert into changes of pollution
(D) An ecosystem never respond to environmental change

Ans: A tendency of an ecosystem to resist change and to remain in a state of equilibrium (A)

(12) Match the following:

(1) Auteecology(a) Study of life form and environment of post ages
(2) Synecology(b) Study of individual species in relation to its environment
(3) Palae ecology(c) Study of plant communities in relation to environment
(4)Genecology(d) Study of ecology in relation to genetics

(A) 1-b, 2-c, 3-a, 4-d
(B) 1-c, 2-b, 3-a, 4-d
(C) 1-d, 2-c, 3-a, 4-b
(D) 1-b, 2-a, 3-c, 4-d

Ans: 1-b, 2-c, 3-a, 4-d (A)

(13) Western ghats of India is known as
(A) Endemic Queen
(B) Endemic Crown
(C) Endemic Ghat
(D) Endemic Home

Ans: Endemic Crown (B)

(14) Find out the correct order of sequence of the vertical structure of the atmosphere from lower to higher altitudes
(A) Troposphere, Stratosphere, Mesosphere and Thermosphere
(B) Stratosphere, Troposphere, Mesosphere and Thermosphere
(C) Stratosphere, Troposphere, Thermosphere and Mesosphere
(D) Troposphere, Stratosphere, Thermosphere and Mesosphere

Ans: Troposphere, Stratosphere, Mesosphere and Thermosphere (a)

(15) Match List-I correctly with List-II and select your answer using codes given below:

(1) Horizon A(a) The Subsoil
(2) Horizon B(b) The Solid rock
(3) Horizon C(c) The topsoil
(4) Horizon D(d) The weathered parent rock
abcd
(A)3412
(B)4132
(C)3214
(D)3142

Ans: 3, 1, 4, 2 (D)

(16) Which quantum phenomenon was Albert Einstein referring to in his expression “spooky action at a distance”?
(A) Quantum tunnelling
(B) Uncertainty Principle
(C) Superposition
(D) Quantum entanglement

Ans: Quantum entanglement (D)

(17) In what cases can the three equations of motion be applied?

(i) In one dimensional motion

(ii) In circular motion

(iii) Simple harmonic motion

(iv) When acceleration is constant

(A) only i
(B) i and ii
(C) only iv
(D) ii, iii, and iv

Ans: only iv (C)

(18) Among the following theories which one is discuss about metal-free electrons?
(A) Werner’s theory
(B) Sidwick’s theory
(C) VB theory
(D) Drude-Lorentz theory

Ans: Drude-Lorentz theory (D)

(19) What is a white dwarf?
(A) It is a stellar core which remains after the star has used up all of its nuclear fuel.
(B) It is the explosion of a star.
(C) They are highly compact, magnetized, rotating stars.
(D) It is an extremely luminous active galactic nucleus, powered by a supermassive black hole.

Ans: It is a stellar core which remains after the star has used up all of its nuclear fuel (A)

(20) On which of the following planets does the sun rise in the West?
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Jupiter
(D) Mars

Ans: Venus (B)

(21) What does eutrophication refer to?
(A) Natural aging of a lake by nutrient enrichment of its water
(B) Natural aging of lake by nutrient deficit of its water
(C) Natural expansion of a lake with time
(D) Natural increasing of the depth of a lake with time

Ans: Natural aging of a lake by nutrient enrichment of its water (A)

(22) By what factor is the electromagnetic force stronger than the gravitational force?
(A) 102
(B) 1016
(C) 1028
(D) 1036

Ans: 1036 (D)

(23) Which one of the following is not true about the structure of DNA?
(A) DNA is a double stranded helix with sugar-phosphate as backbone.
(B) DNA is always a right handed helix.
(C) DNA strands run in opposite direction.
(D) DNA has both major and minor grooves.

Ans: DNA is always a right handed helix (B)

(24) German silver is an alloy of
(A) Copper and tin
(B) Zinc, silver and copper
(C) Copper and nickel
(D) Copper, zinc and nickel

Ans: Copper, zinc and nickel (D)

(25) The growth in response to touch stimulus is called as
(A) Gravitropism
(B) Phototropism
(C) Thigmotropism
(D) Chemotropism

Ans: Thigmotropism (C)

(26) What field of Science is the Bragg’s law related to?
(A) Thermodynamics
(B) Solid State Physics
(C) Biotechnology
(D) Astrophysics

Ans: Solid State Physics (B)

(27) What is India’s share of the global species diversity?
(A) 2%
(B) 4%
(C) 6%
(D) 8%

Ans: 8% (D)

(28) Plants that grow in water are called as Hydrophytes. What name is given to plants that grow in desert conditions?
(A) Halophytes
(B) Xerophytes
(C) Mesophytes
(D) Phaeophytes

Ans: Xerophytes (B)

(29) Who mobilised the villagers of pargana Barout in Uttar Pradesh to join the 1857 revolt?
(A) Gonoo
(B) Shah Mal
(C) Peshwa Baji Rao
(D) Nana Sahib

Ans: Shah Mal (B)

(30) Jai Singh and Jaswant Singh were presented the title- Mirza Raja by which Mughal Emperor?
(A) Akbar
(B) Babur
(C) Aurangzeb
(D) Bahadur Shah Zafar I

Ans: Aurangzeb (C)

(31) Who designed the famous bazaar of Chandni Chowk for Shah Jahan’s new capital, Shahjahanabad (Delhi)?
(A) Gulbadan Begum
(B) Roshan Ara
(C) Jehanara
(D) Nur Jahan

Ans: Jehanara (C)

(32) What is the name of the material with which the Harappan Seal is made of?
(A) Copper
(B) Bronze
(C) Steatite
(D) Iron

Ans: Steatite (C)

(33) Name the commander of the Ahom army who defeated the Mughal Army at the Battle of Saraighat in 1671 on the Bank of the Brahmaputra River.
(A) Rajaram Singh
(B) Suhungmung
(C) Tirot Singh
(D) Lachit Borphukan

Ans: Lachit Borphukan (D)

(34) In which place did the Gadkari uprising of 1844 take place?
(A) Kolhapur
(B) Poona
(C) Ahmad Nagar
(D) Nashik

Ans: Kolhapur (A)

(35) The Muslim League was founded in 1906 at-
(A) Lahore
(B) Karachi
(C) Aligarh
(D) Dacca

Ans: Dacca (D)

(36) Which of the following Chola Kings assumed the title “gangaikodaan”?
(A) Raja Raja Chola I
(B) Parantaka Cola II
(C) Rajendra Chola I
(D) Karikala Chola

Ans: Rajendra Chola I (C)

(37) The Vernacular Press Act of 1878, adopted by Lord Lytton was intended to-
(A) Promote newspapers in the vernacular
(B) Restrain vernacular newspapers
(C) Promote English newspapers
(D) Restrain English newspapers

Ans: Restrain vernacular newspapers (B)

(38) Vetti refers to:
(A) Tax in the form of cash
(B) Tax in the form of jewellery
(C) Tax in the form of food grains
(D) Tax in the form of forced labour

Ans: Tax in the form of forced labour (D)

(39) ‘A History of British India’ was written in 1817 by:
(A) GH Forbes
(B) Abul Kalam Azad
(C) James Mill
(D) Sucheta Mahajan

Ans: James Mill (C)

(40) Which among the following Vedas has two groups, Shukla and Krishna?
(A) Yajurveda
(B) Samaveda
(C) Rigveda
(D) Atharvaveda

Ans: Yajurveda (A)

(41) Which freedom fighter went to Pondicherry in 1910 to pursue his spiritual goals and remained there until his death, founding a famous Ashram?
(A) Aurobindo Gosh
(B) Ram Krishna Ghosh
(C) Mamta Ghosh
(D) Lalitha Ghosh

Ans: Aurobindo Gosh (A)

(42) Arrange the following rulers in chronological order?
(i) Razia
(ii) Iltutmish
(iii) Balban
(iv) Qutb-ub-din-Aibak

(A)i,ii,iii,iv
(B)i,iv,iii,ii
(C)iv,ii,i,iii
(D)ii,i,iii,iv

Ans: iv, ii, i, iii (C)

(43) Who authored the book “Poverty and un-British rule”
(A) R.C Dutt
(B) Dadbhai Naoroji
(C) Sumit Sarkar
(D) R.C. Majmudar

Ans: Dadbhai Naoroji (B)

(44) Consider the following sentences.

  1. Rubber production begun in the region of Travancore and Malabar.
  2. 8% if the world production of rubber is contributed by India.
    Which of the above statement/statements are NOT correct?
    (A) 1 only
    (B) 2 only
    (C) Both 1 and 2
    (D) Neither 1 nor 2

Ans: 2 only (B)

(45) What is ‘Biochar’?
(A) A form of pesticide
(B) A chemical based fertiliser
(C) A form of charcoal produced from heating organic matter
(D) A form of chemical found in the soil

Ans: A form of charcoal produced from heating organic matter (C)

(46) Which of the following is true about Kashmir?

  1. Vegetation and climate can broadly be categorized into sub-tropical, temperate and alpine zones.
  2. More than 50% of the plant species used in British pharmacopoeia are reported to gro in Jammu and Kashmir.
  3. The recorded forest area is 20240 Sq. kms.
    Choose the correct option given below.
    (A) Only 1
    (B) Only 1 and 2
    (C) Only 3
    (D) Only 1 and 3

Ans: Only 1 and 2 (B)

(47) Which of the following about the Baiga tribe is true?

  1. Baiga means sorcerers.
  2. Traditionally they lived semi-nomadic life and practiced slash and burn agriculture.
  3. They have in depth knowledge of folk crop production.
  4. Tatto is an integral part of baiga tradition.
    Choose the correct option given below.
    (A) Only 1, 2 and 4
    (B) Only 2, 3 and 4
    (C) Only 1, 3 and 4
    (D) Only 1, 2 and 3

Ans: Only 1, 2 and 4 (A)

(48) Consider the following sentences.

  1. India is the 2nd largest producer of the fruits and vegetables in the world.
  2. Totally 12% of the cropped area is oil seeds.
    Which of the above statement/statements are NOT correct?
    (A) 1 only
    (B) 2 only
    (C) Both 1 and 2
    (D) Neither 1 nor 2

Ans: 2 Only (B)

(49) Which one of the following is the example of radial drainage pattern
(A) Siwaliks
(B) Vindhya mountains
(C) Gir hills
(D) Aravalli mountains

Ans: Gir hills (C)

(50) Which among the following state has the Highest Percentage of canal irrigation used in India?
(A) Rajasthan
(B) Punjab
(C) Jammu and Kashmir
(D) Uttar Pradesh

Ans: Jammu and Kashmir (C)

(51) Consider the following statements around wet lands.

  1. Wet lands can be both aquatic and terrestrial at the same time depending on seasonal varibalitity.
  2. Wet lands are first Targets of human interference.
  3. The boundaries of wet lands are defined as per their geographical location.
    Which of the above statement are correct?
    (A) Only 1 and 3
    (B) Only 1 and 2
    (C) Only 3 and 2
    (D) Only 2

Ans: Only 1 and 2 (B)

(52) Consider the following statement

  1. When the earth, the moon and the sun are in a straight line, the sun enhances its gravitational pull of the moon, creating a condition of higher tides and lower low tides known as spring tides
  2. When the sun and the moon are at right angle to the earth, the sun partially counteracts the pull of the moon, producing lower high tides and higher low tides typical of a neap tide.
  3. A solar eclipse occurs when the sun passes between the eartgh and the moon.
  4. Lunar eclipse occurs when the earth passes between the sun and the moon.
    Which of the given statement above is/are correct
    (A) 1 and 2
    (B) 3 and 4
    (C) 3 only
    (D) 4 only

Ans: 1 and 2 (A)

(53) The UAE has sent a space probe mission to the Mars named
(A) ‘Hope’ or ‘Al-Amal’ in Arabic
(B) ‘Faith’ or ‘Al-Amal’ in Arabic
(C) ‘Belief’ or ‘Al-Amal’ in Arabic
(D) ‘Prayer’ or ‘Al-Amal’ in Arabic

Ans: ‘Hope’ or ‘Al-Amal’ in Arabic (A)

(54) Dolomite deposits have been found in:
(A) Odisha, Bengal, Bihar, Maharashtra
(B) Odisha, Bengal, Bihar, Tamil Nadu
(C) Odisha, Bengal, Bihar, Jharkhand
(D) Odisha, Bengal, Bihar, Chattisgarh

Ans: Odisha, Bengal, Bihar, Maharashtra (A)

(55) How many centimetres has been added to the revised height of Mount Everest after its re-measurement?
(A) 86 centimetres
(B) 96 centimetres
(C) 75 centimetres
(D) 101 centimetres

Ans: 86 centimetres (A)

(56) Optimal conditions for this crop to grow include cool to warm tropical climate, rich soils and few pests or diseases. Temperature above moderate accelerates fruit ripening which ruins harvest quality. Which crop is being referred to?
(A) Almonds
(B) Tea
(C) Coffee
(D) Walnuts

Ans: Coffee (C)

(57) Consider the following statements about the aims of the India Enterprise Architecture (IndEA).

  1. Making all Governement services digitally accessible in an integrated manner.
  2. Enhance Efficiency Delivery Services by defining and enforcing service levels of a very high order
  3. Maintaining the right balnce between security of data and privacy of persosnal infomation.
    Which of the following statement is correct
    (A) Only 1
    (B) 1, 2 and 3
    (C) 2 and 3
    (D) 1 and 2

Ans: 1, 2 and 3 (B)

(58) Who headed the States Committee (for negotiating with states) under the Constituent Assembly in the making of the Indian Constitution?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Sardar Patel
(C) Jawaharlal Nehru
(D) A V Thakkar

Ans: Jawaharlal Nehru (C)

(59) Consider the following statements about the Public Interest Litigation (PIL)

  1. The concept of PIL originated and developed in the United Kingdom
  2. Justice V.R Krishna Iyer and Justice P.N. Bhagwati were the pioneers of the PIL in India.
  3. PIL intends to bring justice within the reach of the poor masses.
  4. PIL is essentially a co-operative effort on the part of the petitioner to secure observance of the constitutional rights.
  5. PIL is considered as absolutely necessary for maintaining the rule of law and meaningful relaization of the fundamnetal rights.
    Which of the above statement given above is/are correct?
    (A) 1, 2, 3, 4 and 5
    (B) 2, 3 and 4
    (C) 2, 3, 4 and 5
    (D) 1, 3, 4 and 5

Ans: 2, 3, 4 and 5 (C)

(60) Consider the following statements about the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006.

  1. It does not recognize Individual rights like Rights of Self-cultivation.
  2. It recognizes the Community Rights as Grazing and Fishing.
  3. It ensures land tenure, livelihood and food security of the forest dwelling Scheduled Tribes abd other traditional forest dwellers.
  4. It protects the tribal population from eviction without rehabilitation and settlement.
    Which of the statements given above is/are not correct
    (A) 1 and 2
    (B) 4 only
    (C) 2 only
    (D) 1 only

Ans: 1 only (D)

(61) Read the following statements around article 243 H of the Indian constitution

  1. Authorise a Panchayat to levy, collect and appropriate such taxes, duties, tolls and fees in accordance with such procedure and subject to such limits.
  2. Assign to a Panchayat such taxes, duties, tolls and fees levied and collected by the State Government for such purposes, and subject to such conditions and limits.
  3. Provide for making such grants-in-aid to the Panchayat from the Consolidated Fund of the Centre.
    Which of these ststements is/are true?
    (A) Only 1 and 2
    (B) Only 2 and 3
    (C) Only 1 and 3
    (D) Only 2

Ans: Only 1 and 2 (A)

(62) Who said, “Rights are powers necessary for the fulfilment of man’s vocation as a moral being”?
(A) Beni Prasad
(B) T H Green
(C) Laski
(D) Hobbes

Ans: T H Green (B)

(63) Which of the following statements are true about Governor of a State

  1. The executive power of the stste is vested in him
  2. He must have attained 35 years of age
  3. He holds office during the pleasure of the President
  4. The grounds of his removal are laid down in the Constitution
    select the correct answer using the codes given below
    (A) 1, 2 and 4
    (B) 1, 2 and 3
    (C) 1, 3 and 4
    (D) all of the above

Ans: 1, 2 and 3 (B)

(64) Match the List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists.

Amendment of the Constitution of IndiaSubject
(a) 52nd Amendment(1) Reduction of voting age from 21 years to 18 years
(b) 73rd Amendment(2) Right to Education
(c) 61st Amendment(3) Panchayti Raj
(d) 86th Amendment(4) Disqualification on grounds of defection

Code

abcd
(A)4132
(B)2314
(C)4312
(D)2134

Ans: 4, 3, 1, 2 (C)

(65) Which of the following statement is not correct about the Pocket Veto of the President?
(A) The President can either give his/her assent to a money bill or withhold his assent to a money bill but cannot return it for reconsideration of the Parliament.
(B) The President neither ratifies or rejects nor returns the bill, but simply keeps the bill pending for an indefinite period.
(C) Power of the President not to take any action is Pocket Veto.
(D) In 1986 President Zail Singh exercised it with respect to the Indian Post Ofice (Amendment) Bill.

Ans: The President can either give his/her assent to a money bill or withhold his assent to a money bill but cannot return it for reconsideration of the Parliament (A)

(66) Ruth Manorama is an Indian woman activist. Mention her area of work
(A) Working for Dalit women
(B) Working for HIV infected women
(C) Working for tribal women
(D) Working for urban working women

Ans: Working for Dalit women (A)

(67) Consider the following pairs with respect to legislation against untouchability

(a) 1923(1) Bombay Presidency- accelerate the inclusion of untouchable children in educational institutions
(b) 1925(2) Madras Legislative Council- Bill introduced to throw open public roads and wells to all persons
(c) 1936(3) Government of Travancore- Temple Entry Proclamation
(d) 1955(4) Untouchability Offences Act

Which of the pairs given below is/are correctly matched?
(A) a-1, b-2, c-3, d-4
(B) a-3, b-2, c-1, d-4
(C) a-2, b-3, c-4, d-2
(D) a-2, b-1, c-4, d-3

Ans: a-1, b-2, c-3, d-4 (A)

(68) Match the following:

(a) Certiorari(1) Issued when a govt. official infringes rights of an individual by not doing legal duty
(b) Habeas Corpus(2) A higher court orders the lower court to transfer a pending matter to a higher authority or court
(c) Prohibition(3) Arrested person to be presented before district magistrate within 24hrs
(d) Mandamus(4) Higher court orders a lower court to transfer the case if the lower court seems to be overriding its jurisdiction area

(A) a-2, b-1, c-4, d-3
(B) a-4, b-3, c-1, d-2
(C) a-3, b-1, c-2, d-4
(D) a-2, b-3, c-4, d-1

Ans: a-2, b-3, c-4, d-1 (D)

(69) Which Indian President won unopposed?
(A) R. Venkataraman
(B) N Sanjeeva Reddy
(C) Giani Zail Singh
(D) V V Giri

Ans: N Sanjeeva Reddy (B)

(70) The Parliament exercises control over administration through the executive with
(A) General control over the policies and actions of the government through questions, discussions, motions and resolutions.
(B) Financial control through budget and audit.
(C) Detailed control over financial, administrative and legislative matters through committees.
(D) All the above

Ans: All the above (D)

(71) Naresh Chandra Committee, 2002 was appointed to:
(A) Examine the age limit for competitive examinations
(B) Examine the reservation issues
(C) Examine corporate governance issues
(D) Examine the domestic violence issues

Ans: Examine corporate governance issues (C)

(72) The Rangarajan panel submitted its report on poverty estimates in January 2014. Major changes were observed in estimation. What are those factors?

  1. Minimum calorie requirement for urban and rural areas.
  2. Behavioural determination of non-food expenses.
  3. Food expenses to include food and protein.
  4. Per capita expenditure from urabn and rural areas separately
    Choose the correct answer
    (A) 1, 2, & 3
    (B) 3 & 4
    (C) 2 & 4
    (D) All the above

Ans: All the above (D)

(73) Which of the following is related to environmental degradation?

  1. Extraction in Carrying Capacity
  2. Waste generated in Absorptive Capacity
  3. Conservation of renewable and non-renewable resources
  4. Opportunity cost of negative environment impact
    Select the correct codes:
    (A) 1 and 2
    (B) 4 only
    (C) 1, 2 and 3
    (D) 3 and 4

Ans: 4 only (B)

(74) Read the following statements.

  1. Balance of payments of a country is an aggregate record of domestic economic transactions of a country.
  2. These transactions include exports and imports of goods, services and financial assets, along with transfer payemnts (like foreign aid).
  3. The balance of payments is an important economic indicator for ‘open’ economies.
    Which of the given statements is/are true?
    (A) Only 1
    (B) Only 1 and 2
    (C) Only 1 and 3
    (D) Only 2 and 3

Ans: Only 2 and 3 (D)

(75) Read the following statements around FDI in India.

  1. During FY 2020-21 total FDI inflow of $58.37 bn, 22% higher as compared to the first 8 months of 2019-20.
  2. FDI inflows in India have consistently increased since FY 2014-15.
  3. FDI equity inflow grew by 120% in the first three months of the FY 2021-22.
    Which of the given statements is/are true.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 1 and 2
    (D) Only 3

Ans: Only 1 and 2 (C)

(76) Stand up India:

  1. Facilitates bank loans to SC or ST borrower.
  2. It facilitates a loan amountr of 10 lakh to 50 lakhs.
  3. The loan is provided for setting up a greenfield enterprise.
    Which of the above statements is/are true?
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 1 and 2
    (D) Only 1 and 3

Ans: Only 1 and 3 (D)

(77) Which of the following is not a step under Atma Nirbhar Bharat?
(A) Disallowing Global tender of up to 200 crores.
(B) Increasing in borrowing limits of Private banks accounts from RBI.
(C) Elimination of regulatory assets.
(D) One nation one card for migrant workers.

Ans: Increasing in borrowing limits of Private banks accounts from RBI (B)

(78) Theil Index, Gini Index and Palma ratio measures
(A) Social inequality
(B) Income Inequality
(C) Regional Disparity
(D) Spread of Biodiversity

Ans: Income Inequality (B)

(79) Which of the following is true in relation to ECOTAX?

  1. Tax imposed on private parties to feel the social burden of their action.
  2. Increased tax on p[etroleum.
  3. Are applied on business firms and commercial entities.
  4. Tax levied for creating positive externalities.

(A) 1&2
(B) 2&4
(C) 3&4
(D) 1&3

Ans: 1&2 (A)

(80) Which of the following is not true about The Essential Commodities Act 1955?

  1. The central government cannot add or remove commodities from the list mentioned in the act.
  2. The central government can provide for regulating or prohibiting the production, supply and distribution thereof and trade and commerce therein.
  3. The central government can order the produce of essential commodity to be brought in for inspection
    Choose the correct option.
    (A) Only 1
    (B) Only 3
    (C) Only 2 and 3
    (D) Only 1 and 2

Ans: Only 1 (A)

(81) The key aspects of major sustainable development views can be matched as:

(1) Economic development conflict with environmental protection(a) Liberal view
(2) Economic growth catalyses environmental growth(b) Structural view
(3) Structural inequalities between countries contribute to environmental degradation(c) Systemic view

(A) 1-c, 2-a, 3-b
(B) 1-a, 2-b, 3-c
(C) 1-b, 2-c, 3-a
(D) 1-a, 2-c, 3-b

Ans: 1-c, 2-a, 3-b (A)

(82) The 2030 agenda for sustainable development provides a global blueprint and stimulates action in the following areas:
(A) People, planning, prosperity, peace and partnership
(B) People, peace, prosperity, planet and partnership
(C) Peace, people, prosperity, plants and partnership
(D) Peace, people, planning, planet and partnership

Ans: People, peace, prosperity, planet and partnership (B)

(83) The Venture Capital Assistance scheme aims at providing assistance to agripreneurs in the form of:
(A) Low rate interest loans
(B) Subsidised tools and equipment
(C) Waiver of tax
(D) Interest free loans

Ans: Interest free loans (D)

(84) When did the Union Cabinet chaired by the Prime Minister approved the adoption of Jammu and Kashmir Panchayati Raj Act
(A) 21 October, 2019
(B) 21 August, 2020
(C) 5 August, 2020
(D) 21 October, 2020

Ans: 21 October, 2020 (D)

(85) According to the UNICEF First Child-focussed Climate Risk Index- the Children’s Climate Risk Index (CCRI), which of the following countries is at the lowest rank in South Asia.
(A) India
(B) Afghanistan
(C) Sri Lanka
(D) Pakistan

Ans: Pakistan (D)

(86) Under the bench of which of the following judges, the Supreme Court of India upheld Media’s freedom to report Court hearings in the case of Election Commission of India Vs. MR Vijaya Bhaskar?
(A) Justice D.Y Chandrachud, K.M. Joseph
(B) Justices UU Lalit and Vineet Saran
(C) Justices AM Khanwilkar, Indu Malhotra
(D) Justices D.Y Chandrachud, M.R Shah

Ans: Justices D.Y Chandrachud, M.R Shah (D)

(87) How many Indian students will be sponsored each year under the Quad fellowship to pursue masters and doctoral degrees at leading STEM graduate universities in the United States?
(A) 100
(B) 200
(C) 50
(D) 25

Ans: 25 (D)

(88) What is the theme of World Brain Day 2021?
(A) Stop Alzheimer’s
(B) Stop Parkinson’s
(C) Stop Multiple Sclerosis
(D) Stop Aphasia

Ans: Stop Multiple Sclerosis (C)

(89) What is the SACRED portal by the Government of India for?
(A) To legitimize religious workers’ job status
(B) To promote tourism based on religious activities
(C) To provide jobs to senior citizens
(D) To encourage students towards social work

Ans: To provide jobs to senior citizens (C)

(90) Who has coined the term ‘BRICS’, an association of five emerging national economies?
(A) Ester Doflo
(B) Amartya Sen
(C) Jim O’Neil
(D) Joseph E. Stiglitz

Ans: Jim O’Neil (C)

(91) The Indian Metrological Department has a Regional Metrological Centre in which of the following places?

(i) Chennai and Guwahati

(ii) Kolkata and Nagpur

(iii) Ranchi and Indore

(iv) Bengaluru and Lucknow

(A) (iii) and (iv) are correct
(B) (ii) and (iv) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (i) and (ii) are correct

Ans: (i) and (ii) are correct (D)

(92) Which one of the following does not come under the Jal Jeevan Mission (Urban)?
(A) Rejuvenation of water bodies as well as 20% of supply of reused water.
(B) Creation of green spaces.
(C) 2.64 crore sewer connections in the 500 cities.
(D) Free water supply to all households.

Ans: Free water supply to all households (D)

(93) ‘Symala Gopinath Committee’ relates to________________________
(A) Nationalised Banks
(B) Nidhi Companies
(C) Small Finance Banks
(D) Cooperative Banks

Ans: Small Finance Banks (C)

(94) Which country has passed the ‘Holocaust property bill?
(A) Denmark
(B) Germany
(C) Poland
(D) Slovenia

Ans: Poland (C)

(95) Megapode Sanctuary was in the news recently. Where is it located?
(A) Andaman and Nicobar Islands
(B) Uttar Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Rajasthan

Ans: Andaman and Nicobar Islands (A)

(96) Who is the author for the book ‘My Life in Full- Work, Family, and our Future’?
(A) Sudha Murty
(B) Indra Nooyi
(C) Kiran Mazumdar Shaw
(D) Parmeshwar Godrej

Ans: Indra Nooyi (B)

(97) FIFA World Cup (men) 2022 will be held in:
(A) Qatar
(B) Japan
(C) Spain
(D) England

Ans: Qatar (A)

(98) What is India’s rank on the Global Hunger Index, 2020?
(A) 94th rank
(B) 49th rank
(C) 54th rank
(D) 98th rank

Ans: 94th rank (A)

(99) Consider the following diagram.

central american countries with their capitals - JKPSC Prelims 2021 Question Paper with Answer Keys (KAS Exam)

Match the central American countries with their capitals.
(a) San Salvador
(b) Guatemala City
(c) Tegucigalpa
(d) Managua

1234
(A)bcda
(B)cbda
(C)bcad
(D)cbad

Ans: b, c, d, a (A)

(100) Consider the following Diagram.

match th following lakes - JKPSC Prelims 2021 Question Paper with Answer Keys (KAS Exam)

Match the following Lakes.
(a) Athabasca
(b) Reindeer
(c) Great slave
(d) Winnipegosis

1234
(A)bcda
(B)cbda
(C)bcad
(D)cbad

Ans: b, c, a, d (C)


UPSC IAS Prelims General Studies Paper-I Solved 2021UPSC IAS Prelims General Studies – Previous Year Papers
UPSC IAS Prelims General Studies Paper-I Solved 2020General Studies Booklist for UPSC IAS Prelims
UPSC IAS Prelims General Studies Paper-I Solved 2019General Studies Booklist for UPSC IAS Mains
UPSC IAS Prelims General Studies Paper-I Solved 2018Modern Indian History by Bipan Chandra

Leave a Reply

%d bloggers like this: