General Studies GK Compilation From JKPSC Exam 2013

General Studies GK Compilation From JKPSC Exam 2013:

1. Which were the earliest cereals grown?
(A) Wheat and Barley
(B) Rice and Millets
(C) Millets and Maize
(D) None of the above

Ans: Wheat and Barley (A)

2. Which is the port town of Indus Valley Civilization?
(A) Lothal
(B) Kalibangan
(C) Ropar
(D) Mohenjo-Daro

Ans: Lothal (A)

3. Upanishads are books on :
(A) Religion
(B) Yoga
(C) Philosophy
(D) Law

Ans: Philosophy (C)

4. The village community got a lot of power during the reign of :
(A) Cholas
(B) Mughals
(C) British
(D) Palas

Ans: Cholas (A)

5. Mahabalipuram was established by :
(A) Pallavas
(B) Pandyas
(C) Cholas
(D) Chalukyas

Ans: Pallavas (A)

6. Which of the following is credited with the construction of the first rock-cut temples in South India?
(A) Pandyas
(B) Cheras
(C) Cholas
(D) Pallavas

Ans: Pallavas (D)

7. Which South Indian dynasty played an important role in the TRIPARTITE struggle?
(A) Cholas
(B) Rashtrakutas
(C) Yadarvas
(D) Pallavas

Ans: Rashtrakutas (B)

8. Samudragupta’s achievements are mentioned in the:
(A) Kalinga Edict
(B) Hathigumpha edict
(C) Indica
(D) Allahabad Prasasti

Ans: Allahabad Prasasti (D)

9. Who of the following is known for devising a method of locating geographical positions by means of latitude and longitude?
(A) Hipparchus
(B) Aristarchus
(C) Hippocrates
(D) Eratosthenes

Ans: Hipparchus (A)

10. The remains of Vijay Nagar Empire can be found in :
(A) Bijapur
(B) Golconda
(C) Hampi
(D) Baroda

Ans: Hampi (C)

11. The IQTADARI system was introduced by:
(A) Balban
(B) Qutb-ud-din Aibak
(C) Iltutmish
(D) Alauddin Khilji

Ans: Iltutmish (C)

12. Muslim scholar who accompanied Mohammad of Ghazani was :
(A) Ibn Batuta
(B) Alberuni
(C) Amir-Khusro
(D) Firishta

Ans: Alberuni (B)

13. Whose work is Bijak?
(A) Sardar
(B) Tulsidas
(C) Ravidas
(D) Kabir Das

Ans: Kabir Das (D)

14. Firoz Shah founded many cities. Which one of the following was not built by him?
(A) Jaunpur
(B) Fatehpur Sikri
(C) Hissar
(D) Fatehabad

Ans: Fatehpur Sikri (A)

15. Krishna Deva Raya was contemporary of :
(A) Akbar
(B) Firoz Tughlaq
(C) Babur
(D) Allauddin Khilji

Ans: Babur (C)

16. Which ruler of Magadha was a contemporary of Buddha?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Ajat Shatru
(C) Bimbisara
(D) Mahapedura Nande

Ans: Bimbisara (C)

17. Who was the advocate of the famous INA Trial?
(A) Bhulabhai Desai
(B) Asaf Ali
(C) Subhash Chandra Bose
(D) C. Rajagopalachari

Ans: Bhulabhai Desai (A)

18. What was the chief programme of the Swaraj Party?
(A) Council Entry
(B) Satyagraha
(C) Self Reliance
(D) Quit India Movement

Ans: Council Entry (A)

19. Who is remembered as a pioneer of economic nationalism?
(A) Bipin Chandra Pal
(B) Gokhale
(C) R.C. Dutt
(D) Madan Mohan Malviya

Ans: R.C. Dutt (C)

20. Who was the Congress President when India became free?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) J.B. Kriplani
(D) Sardar Patel

Ans: J.B. Kriplani (C)

21. Formation of Interim government set up on September 2, 1946, was first envisaged by:
(A) Cripps Mission
(B) Wavell Plan
(C) Cabinet Mission Plan
(D) None of the above

Ans: Cabinet Mission Plan (C)

22. In the context of Indian Wild Life, the FLYING FOX is:
(A) Bat
(B) Kite
(C) Stark
(D) Vulture

Ans: Bat (A)

23. Right Means and Right Ends as a twin policy of Ram Rajya was laid down by:
(A) B.R. Ambedkar
(B) M.M. Malviya
(C) M.K. Gandhi
(D) Swami Vivekanand

Ans: M.K. Gandhi (C)

24. Hunter Commission was appointed by the British Government to probe into:
(A) Bardoli Satyagrah
(B) Khilafat Agitation
(C) Jalianwala Bagh Tragedy
(D) Chauri Chaura incident

Ans: Jalianwala Bagh Tragedy (C)

25. When did Muslim League adopt self Government as one of its objectives?
(A) 1919
(B) 1911
(C) 1912
(D) 1920

Ans: 1912 (C)

26. King George V visited India during the Vice-Royalty of:
(A) Lord Ripon
(B) Lord Curzon
(C) Lord Hardinge
(D) Lord Hastings

Ans: Lord Hardinge (C)

27. The minimum distance between the sun and the earth occurs on:
(A) December 22
(B) June 21
(C) September 22
(D) January 3

Ans: January 3 (D)

28. On the day the sun is farthest to the earth, the earth is said to be in:
(A) Aphelion
(B) Perihelion
(C) Apogee
(D) Perigee

Ans: Aphelion (A)

29. One Astronomical unit is the average distance between:
(A) Earth and Sun
(B) Jupiter and Sun
(C) Earth and Moon
(D) Pluto and Sun

Ans: Earth and Sun (A)

30. On the surface of the moon, the:
(A) mass and weight become lesser
(B) mass remains constant and only weight is lesser
(C) only mass is lesser
(D) mass and weight both remain unchanged

Ans: mass remains constant and only weight is lesser (B)

31. A tide in which the high water is lower and low water is higher than normal is:
(A) spring tide
(B) neap tide
(C) moon tide
(D) none of the above

Ans: neap tide (B)

32. Which of the following will never get the vertical rays of the sun?
(A) Srinagar
(B) Mumba
(C) Chennai
(D) Thiruvananthapuram

Ans: Srinagar (A)

33. Where is the doldrum belt located?
(A) near equator
(B) near-polar areas
(C) on the Tropic of Cancer
(D) on the Tropic of Capricorn

Ans: near equator (A)

34. Horse latitude is the term applied for:
(A) 0-5 degree N & S Latitude
(B) Polar circle
(C) 30-40 degree N & S Latitude
(D) 40-60 degree N & S Latitude

Ans: 30-40 degree N & S Latitude (C)

35. What is meant by the term “nimbus” regarding clouds?
(A) a low cloud
(B) rain imminent
(C) drizzle expected
(D) a hail bearing cloud

Ans: rain imminent (B)

36. What is Fog?
(A) a cumulonimbus cloud
(B) a low stratus cloud
(C) a cirro stratus cloud
(D) an altocumulus cloud

Ans: a low stratus cloud (B)

37. Plain formed due to filling up of lakes are called:
(A) Delta plains
(B) Flood plains
(C) Till plains
(D) Lacustrine plains

Ans: Lacustrine plains (D)

38. Isochrones are lines joining places with equal:
(A) Longitude
(B) Travelling time from a point
(C) Rainfall
(D) Frost

Ans: Travelling time from a point (B)

39. The other name for contour lines is:
(A) Isopotential
(B) Isopleths
(C) Isohyets
(D) Isohypse

Ans: Isopleths (B)

40. Ritchie Archipelago, a collection of small islands is a part of:
(A) Andaman & Nicobar
(B) Lakshadweep
(C) Maldives
(D) Pondicherry

Ans: Andaman & Nicobar (A)

41. The Pacific Ring of fire is associated with:
(A) Forest fire
(B) Volcano & Earthquake
(C) Oil well fire
(D) Thermal Power Station

Ans: Volcano & Earthquake (B)

42. Which of the following has the oldest rocks in the country?
(A) Himalayas
(B) Peninsular India
(C) Indo Gangetic plain
(D) Shivalik

Ans: Himalayas (A)

43. The Rocks in the Himalayan system are mainly :
(A) Sedimentary
(B) Igneous
(C) Plutonic
(D) Dyke

Ans: Sedimentary (A)

44. Which of the following rivers flows through the rift valley?
(A) Ganga
(B) Narmada
(C) Brahmaputra
(D) Krishna

Ans: Narmada (B)

45. Which place receives maximum solar energy in December?
(A) Kolkata
(B) Delhi
(C) Amritsar
(D) Chennai

Ans: Chennai (D)

46. Of which major River System, Teesta forms a part?
(A) Ganga
(B) Brahmaputra
(C) Indus
(D) Godavari

Ans: Brahmaputra (B)

47. The disease called “black arm” affects:
(A) Bajra
(B) Sugarcane
(C) Cotton
(D) Rice

Ans: Cotton (C)

48. Where is sandalwood commonly found?
(A) Tropical Evergreen forest
(B) Tropical Scrubland areas
(C) Alpine
(D) Tropical Deciduous forest

Ans: Tropical Deciduous forest (D)

49. Where is Wild Ass Sanctuary?
(A) Assam
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan

Ans: Gujarat (B)

50. Which of the following sanctuaries is known for Water Buffaloes?
(A) Manas Sanctuary in Assam
(B) Periyar Wild Life Sanctuary
(C) Kanha National Park
(D) Corbett National Park

Ans: Manas Sanctuary in Assam (A)

51. What kind of soil is ideal for rice cultivation?
(A) clayey
(B) sandy
(C) clayey loamy of deltas
(D) rich regur

Ans: clayey loamy of deltas (C)

52. ‘Jaya’ is the name for high yielding variety for :
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Bajra
(D) Cotton

Ans: Rice (B)

53. India borrowed the idea of a Federal System with a strong Central System from:
(A) U.S.A
(B) Canada
(C) Australia
(D) New Zealand

Ans: Canada (B)

54. The power to form new State or change boundaries of the existing State rests with:
(A) President
(B) Parliament
(C) Election Commission
(D) None of the above

Ans: Parliament (B)

55. In which of the following years, a separate National Commission for SCs came into existence?
(A) 2000
(B) 2004
(C) 2002
(D) 2006

Ans: 2004 (B)

56. Which Article of the Constitution permits the Supreme Court to review its own judgment or order?
(A) Article 139
(B) Article 137
(C) Article 138
(D) Article 142

Ans: Article 137 (B)

57. The Supreme Court pronounced the theory of “Basic Structure” of Constitution in:
(A) A.K. Gopalan v. State of Madaras
(B) Golaknath’s case
(C) Keshavananda Bharti case
(D) Minerva Mill case

Ans: Keshavananda Bharti case (C)

58. The maximum strength of elected members in a State Legislative Assembly can be:
(A) 250
(B) 300
(C) 450
(D) 500

Ans: 500 (D)

59. On what ground can the Judge of a High Court be removed?
(A) proved misbehavior or incapacity
(B) insolvency
(C) insanity
(D) all the above

Ans: proved misbehavior or incapacity (A)

60. Which of the following Constitutional Amendments has been described as a “Mini Revision of Constitution”?
(A) 42nd
(B) 44th
(C) 52nd
(D) 39th

Ans: 42nd (A)

61. The term “Fourth Estate” refers to:
(A) Parliament
(B) Press
(C) Judiciary
(D) People

Ans: Press (B)

62. Which of the following is not provided under our Constitution?
(A) Election Commission
(B) Public Service Commission
(C) Finance Commission
(D) Planning Commission

Ans: Planning Commission (D)

63. National Integration Council is chaired by:
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Home Minister
(D) Deputy Chairman Planning Commission

Ans: Prime Minister (B)

64. At the apex of Sub-Ordinate Criminal Courts stands the:
(A) Court of Session Judge
(B) Court of District Judge
(C) High Court Judge
(D) None of the above

Ans: Court of Session Judge (A)

65. The purpose for which the Deepak Parekh Committee was constituted:
(A) to study current socio-economic conditions of certain minority community
(B) to suggest measures for financing the development of infrastructure
(C) to frame a policy on the production of genetically modified organism
(D) to suggest measures to reduce the fiscal deficit in the Union Budget

Ans: to suggest measures for financing the development of infrastructure (B)

66. Participatory notes are associated with which of the following?
(A) Consolidated Fund of India
(B) Foreign Institutional Investors
(C) UNDP
(D) Kyoto Protocol

Ans: Foreign Institutional Investors (B)

67. The Dinesh Goswami Committee was concerned with :
(A) De-nationalisation of Banker
(B) Electoral Reforms
(C) Problem of Chakmar
(D) Steps to put down insurgency in North-East

Ans: Electoral Reforms (B)

68. The first SEZ policy was announced by the Government of India in the year:
(A) 2000
(B) 2001
(C) 2002
(D) 2004

Ans: 2000 (A)

69. Reserve Bank of India was set up on the basis of:
(A) Govt. of India Act 1935
(B) Imperial Commission
(C) Hilton Young Commission
(D) Khandelwal Committee

Ans: Hilton Young Commission (C)

70. ECO MARK is given to Indian products that are:
(A) Pure and Unadulterated
(B) Rich in Protein
(C) Environment Friendly
(D) Economically Viable

Ans: Environment Friendly (C)

71. In India, the first Bank of Limited Liability managed by Indians and founded in 1881 was:
(A) Hindustan Commercial Bank
(B) Oudh Commercial Bank
(C) Punjab National Bank
(D) Punjab and Sind Bank

Ans: Oudh Commercial Bank (B)

72. Debenture holders of a company are its:
(A) Shareholders
(B) Creditors
(C) Debtors
(D) Directors

Ans: Creditors (B)

73. The seat of a Member of Parliament who absents himself from sessions without permission for __ days can be declared vacant.
(A) 30 days
(B) 60 days
(C) 45 days
(D) 90 days

Ans: 60 days (B)

74. Which of the following has highest energy?
(A) Blue Light
(B) Green Light
(C) Red Light
(D) Yellow Light

Ans: Blue Light (A)

75. Which of the following types of waves are used in a night vision equipment?
(A) Radio Waves
(B) Micro Waves
(C) Infra Red Waves
(D) None of these

Ans: Infra Red Waves (C)

76. Which of the following is a non metal that exists as a liquid at room temperature?
(A) Mercury
(B) Bromine
(C) Gallium
(D) Rubidium

Ans: Bromine (B)

78. The release of which one of the following into ponds and wells helps in controlling Mosquitoes?
(A) Crab
(B) Dogfish
(C) Gambusia Fish
(D) Snail

Ans: Gambusia Fish (C)

79. Which one of the following types of glass can cut off the UV rays?
(A) Soda Glass
(B) Pyrex Glass
(C) Jena Glass
(D) Crookes Glass

Ans: Crookes Glass (D)

80. Wi-Max is related to:
(A) Bio-Technology
(B) Space Technology
(C) Missile Technology
(D) Communication Technology

Ans: Communication Technology (D)

81. Who discovered HEAVY WATER:
(A) Heinrich Hertz
(B) H.C. Urey
(C) G. Mendel
(D) Joseph Priestly

Ans: H.C. Urey (B)

82. Which one of the following does not contain silver?
(A) Horn Silver
(B) German Silver
(C) Ruby Silver
(D) Lunar Caustic

Ans: German Silver (B)

83. Which one of the following non-metals is not a poor conductor of electricity?
(A) Sulphur
(B) Selenium
(C) Bromine
(D) Phosphorous

Ans: Selenium (B)

84. Which one of the following parts of the pitcher Plant becomes modified into pitcher?
(A) Stem
(B) Leaf
(C) Stipule
(D) Petiole

Ans: Leaf (B)

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *