History GK From IAS Exam 2006 and 2007

History GK From IAS Exam 2006 and 2007:

1. The initial design and construction of which massive temple took place during the reign of Suryavarman II?
(A) Sri Mariamman Temple
(B) Angkor Vat Temple
(C) Batu Caves Temple
(D) Kamakhya Temple

Ans: Angkor Vat Temple (B)

2. When Raja Wodeyar founded the kingdom of Mysore, who was the ruler of the Vijayanagar Empire?
(A) Sadasiva
(B) Tirumala
(C) Ranga II
(D) Venkata II

Ans: Venkata II (D)

3. In the year 1613, where was the English East India Company given permission to set up a factory (trading post)?
(A) Bangalore
(B) Madras
(C) Masulipattam
(D) Surat

Ans: Surat (D)

4. Which one of the following is the correct chronological order of the Afghan rulers to the throne of Delhi?
(A) Sikander Shah- Ibrahim Lodi- Bahlol Khan Lodi
(B) Sikandar Shah- Bahlol Khan Lodi- Ibrahim Lodi
(C) Bahlol Khan Lodi- Sikander Shah- Ibrahim Lodi
(D) Bahlol Khan Lodi- Ibrahim Lodi- Sikander Shah

Ans: Bahlol Khan Lodi- Sikander Shah- Ibrahim Lodi (C)

5. Bhakta Tukaram was a contemporary of which Mughal emperor?
(A) Babur
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Aurangzeb

Ans: Jahangir (C)

6. In Indian history, who was Abdul Hamid Lahori?
(A) An Important military commander during Akbar reign
(B) An official historian of the reign of Shahjahan
(C) An important noble and confident of Aurangzeb
(D) A chronical and poet during the reign of Muhammad Shah

Ans: An official historian of the reign of Shahjahan (B)

7. With reference to the ‘revolt of the year’ who of the following was betrayed by ‘friend’ captured and put to death by the British?
(A) Nana Sahib
(B) Kunwar Singh
(C) Khan Bahadur Khan
(D) Tantya Tope

Ans: Tantya Tope (D)

8. Who was the Governor-General of India during the Sepoy Mutiny?
(A) Lord Canning
(B) Lord Dalhousie
(C) Lord Hardinge
(D) Lord Lytton

Ans: Lord Canning (A)

9. Consider the following statements:

(1) Warren Hastings was the first Governor-General who established a regular police force in India on the British pattern.

(2) A supreme Court was established at Calcutta by the Regulating Act, 1773

(3) The Indian Penal Code came into efffect in the year 1860.

Which of the statements given above are correct?
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) 1, 2 and 3

Ans: 1, 2 and 3 (D)

10. Which one of the following revolts was made famous by Bankim Chandra Chatterjee in his novel ‘Anand Math’?
(A) Bhil Uprising
(B) Rangpur and Dinajpur Uprising
(C) Bishnapur and Birbhum Rebellion
(D) Sanyasi Rebellion

Ans: Sanyasi Rebellion (D)

11. Consider the following statements:

(1) Madam Cama unfurled the National Flag at the International Socialist Conference in Paris in the year 1907.

(2) Madam Cama served as private secretary to Dadabhai Naoroji.

(3) Madam Cama was born to a Parsi.

Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1, 2 and 3
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 2 only
(D) 3 only

Ans: 2 and 3 only (B)

12. Under whose presidency was the Lahore session of the Indian Congress held in the year 1929, wherein a resolution was adopted to gain complete independence from the British?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Motilal Nehru

Ans: Jawaharlal Nehru (C)

13. Which Portfolio was held by Dr. Rajendra Prasad in the Interim Government formed in the year 1946?
(A) Defence
(B) External Affairs and Commonwealth Relations
(C) Food and Agriculture
(D) None of the above

Ans: Food and Agriculture (C)

14. The Allahabad Pillar Inscription is associated with which one of the following?
(A) Mahapadma Nanda
(B) Chandragupta Maurya
(C) Ashoka
(D) Samudragupta

Ans: Samudragupta (D)

15. Between which of the following was the ancient town of Takshasila located?
(A) Indus and Jhelum
(B) Jhelum and Chenab
(C) Chenab and Ravi
(D) Ravi and Beas

Ans: Indus and Jhelum (A)

16. Who among the following laid the foundation of the Rashtrakuta Empire?
(A) Amoghavarsha I
(B) Dantidurga
(C) Dhruva
(D) Krishna I

Ans: Dantidurga (B)

17. With reference to the invaders in ancient India, which one of the following is the correct chronological order?
(A) Greeks-Sakas-Kushanas
(B) Greeks-Kushanas-Sakas
(C) Sakas-Greeks-Kushanas
(D) Sakas-Kushanas-Greeks

Ans: Greeks-Sakas-Kushanas (A)

18. Consider the following statements:

(1) The Ikshvaku rulers of Southern India were antagonistic towards Buddhism.

(2) The Pala rulers of Eastern India were patrons of Buddhism.

Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Ans: 2 only (B)

19. Where is the famous Vijaya Vittala temple having its 56 carved pillars emitting musical notes located?
(A) Belur
(B) Bhadrachalam
(C) Hampi
(D) Srirangam

Ans: Hampi (C)

20. The song ‘Amar Sonar Bangla’ written during the Swadeshi Movement ‘of India inspired the liberation struggle of Bangladesh and was adopted as the National Anthem of Bangladesh. Who wrote this Song?
(A) Rajni Kant Sen
(B) Dwijendra Lal Roy
(C) Mukunda Das
(D) Rabindranath Tagore

Ans: Rabindranath Tagore (D)

21. At which one of the following places did Mahatma Gandhi first start his Satyagraha in India?
(A) Ahmedabad
(B) Bardoli
(C) Champaran
(D) Kheda

Ans: Champaran (C)

22. Which one of the following aroused a wave of popular indignation that led to the massacre by the British at Jalluianwala Bagh?
(A) The Arms Act
(B) The Public Safety Act
(C) The Rowlatt Act
(D) The Vernacular Press Act

Ans: The Rowlatt Act (C)

23. The First Factory Act restricting the working hours of women and children and authorizing the local government to make necessary rules was adopted during whose time?
(A) Lord Lytton
(B) Lord Bentinck
(C) Lord Ripon
(D) Lord Canning

Ans: Lord Ripon (C)

24. Who among the following Europeans were the last to come to pre-independence India as traders?
(A) Dutch
(B) English
(C) French
(D) Portuguese

Ans: French (C)

25. Who among the following wrote the book Bahubivah?
(A) Raja Ram Mohan Roy
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) Pandita Rambai
(D) Rabindranath Tagore

Ans: Ishwar Chandra Vidyasagar (B)

26. Who among the following started the newspaper Shome Prakash?
(A) Dayanand Saraswati
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) Raja Rammohan Roy
(D) Surendranath Banerjee

Ans: Ishwar Chandra Vidyasagar (B)

27. Which one of the following was the first fort constructed by the British in India?
(A) Fort William
(B) Fort St George
(C) Fort St David
(D) Fort St Angelo

Ans: Fort St George (B)

28. Consider the following statements:

(1) Robert Clive was the first Governor-General of Bengal.

(2) William Bentinck was the first Governor-General of India.

Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Ans: 2 only (B)

29. The ruler of which one of the following States was removed from power by the British on the pretext of misgovernance?
(A) Awadh
(B) Jhansi
(C) Nagpur
(D) Satara

Ans: Awadh (A)

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *