History GK From IAS Exam 1995

History GK From IAS Exam 1995:

1. According to Mimamsa system of philosophy, liberation is possible by means of
(A) Jnana
(B) Bhakti
(C) Yoga
(D) Karma

Ans: Karma (D)

2. The concept of Anuvrata was advocated by
(A) Mahayana Buddhism
(B) Hinayana Buddhism
(C) Jainism
(D) The Lokayata School

Ans: Jainism (C)

3. In Sanskrit plays written during the Gupta Period Women and Sudras speak
(A) Sanskrit
(B) Prakrit
(C) Pali
(D) Sauraseni

Ans: Prakrit (B)

4. The name by which Ashoka is generally referred to his inscription is
(A) Chakravarti
(B) Dharmadeva
(C) Dharmakirti
(D) Priyadarsi

Ans: Priyadarsi (D)

5. The term ‘Yavanapriya’ mentioned in ancient Sanskrit texts denoted
(A) a fine variety of Indian Muslim
(B) ivory
(C) damsels sent to the Greek court for a dance performance
(D) pepper

Ans: pepper (D)

6. Bronze icons of Nataraja cast during the Chola period invariably show the deity with
(A) Eight hands
(B) Six hands
(C) Four hands
(D) Two hands

Ans: Four hands (C)

7. The word ‘Hindu’ as a reference to the people of Hind (India) was first used by
(A) the Greeks
(B) the Romans
(C) the Chinese
(D) the Arabs

Ans: the Arabs (D)

8. Who among the following was a Brahmavadini who composed some hymns of the Vedas?
(A) Lopamudra
(B) Gargi
(C) Leelavati
(D) Savitri

Ans: Lopamudra (A)

9. Match List-I with List-II and select the correct answer (using codes given below the lists)

List-I (Eras)List-II (Reckoned From)
(A) Vikrama era(1) 3102 B.C.
(B) Saka era(2) 320 A.D.
(C) Gupta era(3) 78 A.D.
(D) Kali era(4) 58 B.C.
(5) 248 A.D.

Codes:
(A) A-2; B-4; C-5; D-1
(B) A-1; B-3; C-2; D-4
(C) A-4; B-5; C-2; D-3
(D) A-4; B-3; C-2; D-1

Ans: A-4; B-3; C-2; D-1 (D)

10. Which one of the following monuments has a dome which is said to be one of the largest in the world?
(A) Tomb of Sher Shah, Sasaram
(B) Jama Masjid, Delhi
(C) Tomb of Ghiyas-ud-din Tughlaq, Delhi
(D) Gol Gumbaz, Bijapur

Ans: Gol Gumbaz, Bijapur (D)

11. Ashtapradhan was a council of ministers
(A) in the Gupta administration
(B) in the Chola administration
(C) in the Vijayanagar administration
(D) in the Maratha Administration

Ans: in the Maratha Administration (D)

12. The Mughal school of painting formed the spinal column of different schools of Indian miniature art. Which one of the following painting styles was not affected by Mughal painting?
(A) Pahari
(B) Rajasthani
(C) Kangra
(D) Kalighata

Ans: Kalighata (D)

13. Who among the following were famous jurists of medieval India?
(1) Vijnanesvara
(2) Hemadri
(3) Rajasekhara
(4) Jimutavahana

Select the correct answer using the codes given below:

(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) 1 and 4

Ans: 1, 2 and 4 (C)

14. The word Adivasi was used for the first time to refer to the tribal people by
(A) Mahatma Gandhi
(B) Thakkar Bappa
(C) Jyotiba Phule
(D) B.R.Ambedkar

Ans: Thakkar Bappa (B)

15. In the interim government formed in 1946, the Vice-President of the Executive Council was
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Dr. S.Radhakrishnan
(C) C. Rajagopalachari
(D) Dr. Rajendra Prasad

Ans: Jawaharlal Nehru (A)

16. Hooghly was used as a base for piracy in the Bay of Bengal by
(A) the British
(B) the French
(C) the Danish
(D) the Portuguese

Ans: the Portuguese (D)

17. The ‘Modi Script’ was employed in the documents of the
(A) Marathas
(B) Hoysalas
(C) Zamorins
(D) Wodeyars

Ans: Marathas (A)

18. Which one of the following was an emigre communist journal of M.N.ROY?
(A) Kisan Sabha
(B) The Worker
(C) Vanguard
(D) Anushilan

Ans: Vanguard (C)

19. The Barrah dacoity was the first major venture of the revolutionary terrorists of the freedom movement in
(A) Bombay-Karnataka
(B) Punjab
(C) East Bengal
(D) The Madras Presidency

Ans: East Bengal (C)

20. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Battle of Wandiwash- French vs. East India Company
(B) Battle of Buxar- Mir Jafar vs. Clive
(C) Battle of Chilianwala- Dalhousie vs. Marathas
(D) Battle of Kharda- Nizam vs. East India Company

Ans: Battle of Wandiwash- French vs. East India Company (A)

21. In 1930, Mahatma Gandhi started the Civil Disobedience Movement from
(A) Sevagram
(B) Dandi
(C) Sabarmati
(D) Wardha

Ans: Sabarmati (C)

22. The radical wing of the Congress Party with Jawaharlal Nehru as one of its main leaders, founded the Independence for India League in opposition to
(A) the Finance Commission
(B) the National Development Council
(C) Nehru Report
(D) the Constitution of India

Ans: Nehru Report (C)

23. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Jamnlal Bajaj- Satyagraha Ashram at Wardha
(B) Dadabhai Naoroji- Bombay Association
(C) Lala Lajpat Rai- National School at Lahore
(D) Bal Gangadhar Tilak- Satya Shodhak Sabha

Ans: Bal Gangadhar Tilak- Satya Shodhak Sabha (D)

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *