CDS Exam 2019, Solved (I)

Civil Defence Services, CDS Exam 2019 (I)

cds exam 2019

1: Henry T. Colebrooke was a Professor of Sanskrit in which one of the following institutions?
A. Fort William College
B. Serampore Mission
C. Kashi Vidyapith
D. Asiatic Society

Ans: Fort William College (A)

2: The Deccan Agriculturalists ‘Relief Act of 1879 was enacted with which one of the following objectives?
A. Restore lands to the dispossessed peasants
B. Ensure financial assistance to peasants during social and religious
occasions
C. Restrict the sale of land for indebtedness to outsiders
D. Give legal aid to insolvent peasants

Ans: Restrict the sale of land for indebtedness to outsiders (C)

3: The Damin-i-Koh was created by the British Government to settle which one of the following communities?
A. Santals
B. Mundas
C. Oraons
D. Saoras

Ans: Santals (A)

4: The Limitation Law, which passed by the British in 1859, addressed which one of the following issues?
A. Loan bonds would not have any legal validity
B. Loan bonds signed between money lender and Ryots would have validity
only for three years
C. Loan bonds could not be executed by moneylenders
D. Loan bonds would have validity for ten years

Ans: Loan bonds signed between money lender and Ryots would have validity only for three years (B)

5: Who among the following was known during the days of the Revolt of 1857 as ‘Danka Shah’?
A. Shah Mal
B. Maulavi Ahmadullah Shah
C. Nana Sahib
D. Tantia Tope

Ans: Maulavi Ahmadullah Shah (B)

6: The Summary Settlement of 1856 was based on which one of the following assumptions?
A. The Talukdars were the rightful owners of the land
B. The Talukdars were interlopers with no permanent stakes in the land.
C. The Talukdars could evict the peasants from the lands
D. The Talukdars would take a portion of the revenue which flowed to the State

Ans: The Talukdars were interlopers with no permanent stakes in the land (B)

7: The Inter-State Council was set up in 1990 on the recommendation of
A. Punchhi Commission
B. Sarkaria Commission
C. Rajamannar Commission
D. Mungerilal Commission

Ans: Sarkaria Commission (B)

8: Which among the following writs is issued to quash the order of a Court or Tribunal?
A. Mandamus
B. Prohibition
C. Quo Warranto
D. Certiorari

Ans: Certiorari (D)

9: Which among the following statements about the power to change the basic structure of the Constitution of India is/are correct?

  1. It falls outside the scope of the amending powers of the Parliament.
  2. It can be exercised by the people through representatives in a Constituent Assembly.
  3. It falls within the constituent powers of the Parliament.
    Select the correct answer using the code given below.
    A. 1 and 3
    B. 1 and 2
    C. 1 only
    D. 2 and 3

Ans: 1 and 2 (B)

10: When a Proclamation of Emergency is in operation, the right to move a Court for the enforcement of all Fundamental Rights remains suspended, except
A. Article 20 and Article 21
B. Article 21 and Article 22
C. Article 19 and Article 20
D. Article 15 and Article 16

Ans: Article 20 and Article 21 (A)

11: Which one of the following Articles of the Constitution of India lays down that no citizen can be denied the use of wells, tanks and bathing Ghats maintained out of State funds?
A. Article 14
B. Article 15
C. Article 16
D. Article 17

Ans: Article 15 (B)

12: Who amongst the following organized the All India Scheduled Castes
Federation?
A. Jyotiba Phule
B. Periyar
C. B.R. Ambedkar
D. M.K. Karunanidhi

Ans: B.R. Ambedkar (C)

13: Paul Allen, who died in October 2018, was the co-founder of
A. Oracle
B. IBM
C. Microsoft
D. SAP

Ans: Microsoft (C)

14: The mobile app ‘cVIGIL’ is helpful in
A. conducting free and fair e-tendering process in government offices
B. fighting against corruption in public services
C. removing garbage from the municipal areas
D. reporting violation of model code of conduct in election-bound States

Ans: reporting violation of model code of conduct in election-bound States (D)

15: Prahaar’ is
A. a battle tank
B. a surface-to-surface missile
C. an aircraft carrier
D. a submarine

Ans: a surface-to-surface missile (B)

16: Who among the following is/are the recipient/recipients of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award, 2018?
A. Virat Kohli
B. S.Mirabai Chanu and Virat Kohli
C. Neeraj Chopra
D. Hima Das and Neeraj Chopra

Ans: S.Mirabai Chanu and Virat Kohli (B)

17: Pakyong Airport is located in
A. Sikkim
B. Jammu and Kashmir
C. Arunachal Pradesh
D. Mizoram

Ans: Sikkim (A)

18: The United Nations has been observing International Day of Rural
Women on
A. 15th July
B. 15th August
C. 15th September
D. 15th October

Ans: 15th October (D)

19: Who among the following is the first Indian to win Pulitzer Prize?
A. Arundhati Roy
B. Gobind Behari Lal
C. Vijay Seshadri
D. Jhumpa Lahiri

Ans: Gobind Behari Lal (B)

20: Saurabh Chaudhary excels in which one of the following sports?
A. Archery
B. Shooting
C. Boxing
D. Judo

Ans: Shooting (b)

21: Which one of the following is not an assumption in the law of demand?
A. There are no changes in the taste and preferences of consumers
B. Income of consumers remains constant
C. Consumers are affected by demonstration effect
D. There are no changes in the price of substitute goods

Ans: Consumers are affected by demonstration effect (C)

22: Which one of the following statements is not correct?
A. When total utility is maximum, marginal utility is zero
B. When total utility is decreasing, marginal utility is negative
C. When total utility is increasing, marginal utility is positive
D. When total utility is maximum, marginal and average utility are equal to each other

Ans: When total utility is maximum, marginal and average utility are equal to each other (D)

23: Consider the following statements about indifference curves:
1. Indifference curves are convex to the origin
2. Higher indifference curve represents higher level of satisfaction.
3. Two indifference curves cut each other
Which of the statements given above is/are correct?
A. 1 only
B. 1 and 2
C. 2 and 3
D. 3 only

Ans: 1 and 2 (B)

24: Consider the following statements about a joint-stock company:
1. It has a legal existence.
2. There is limited liability of shareholders
3. It has a democratic management 4. It has collective ownership.
Which of the statements given above are correct?
A. 1 and 2 only
B. 1, 2 and 3 only
C. 3 and 4 only
D. 1, 2, 3 and 4

Ans: 1, 2, 3 and 4 (D)

25: When some goods or productive factors are completely fixed in amount,
regardless of price, the supply curve is
A. horizontal
B. downward sloping to the right
C. vertical
D. upward sloping to the right

Ans: vertical (C)

26: Who designed the Bombay Secretariat in the 1870s?
A. H. St. Clair Wilkins
B. Sir Cowasjee Jehangir Readymoney
C. Purushottamdas Thakurdas
D. Nusserwanji Tata

Ans: H. St. Clair Wilkins (A)

27: Who was the founder of Mahakali Pathshala in Calcutta?
A. Her Holiness Mataji Maharani Tapaswini
B. Sister Nivedita
C. Madame Blavatsky
D. Sarojini Naidu

Ans: Her Holiness Mataji Maharani Tapaswini (A)

28: Which European ruler had observed ‘Bear in mind that the commerce of
India is the commerce of the world …. he who can exclusively command it is the dictator of Europe?
A. Queen Victoria
B. Peter the Great of Russia
C. Napoleon Bonaparte
D. Gustav II Adolf

Ans: Peter the Great of Russia (B)

29: Which European traveller had observed, “A Hindu woman can go
anywhere alone, even in the most crowded places, and she need never fear
the impertinent looks and jokes of idle loungers”?
A. Francois Bernier
B. Jean-Baptiste Tavernier
C. Thomas Roe
D. Abbe J.A. Dubois

Ans: Abbe J.A. Dubois (D)

30: Who was the author of the book, Plagues and Peoples?
A. W.L. Thomas
B. Rachel Carson
C. David Cannadine
D. William H.McNeill

Ans: William H.McNeill (D)

31.Which Indian social theorist had argued that the idea of a homogenized
the ‘cultural arrogance of post-enlightenment Europe’?
A. Ashis Nandy
B. Partha Chatterjee
C. T.K.Oommen
D. Rajni Kothari

Ans: Ashis Nandy (A)

32: Sub-prime crisis’ is a term associated with which one of the following events?
A. Economic recession
B. Political instability
C. Structural adjustment programmes
D. Growing social inequality

Ans: Economic recession (A)

33: Which one of the following is not a change brought about by the Indian
Independence Act of 1947?
A. The Government of India Act, 1935 was amended to provide an interim
Constitution
B. India ceased to be a dependency
C. The Crown was the source of authority till new Constitution was
framed
D. The Governor-General was the constitutional head of Indian Dominion

Ans: The Crown was the source of authority till new Constitution was
framed (C)

34: Which one of the following is not a correct statement regarding the
provision of Legislative Council in the State Legislature?
A. The States of Bihar and Telangana have Legislative Councils B. The total number of members in the Legislative Council of a State shall not exceed one-third of the total number of members in the Legislative Assembly
C. One-twelfth of all members shall be elected by electorates consisting of local bodies and authorities
D. one-twelfth of all members shall be elected by graduates residing in the
State

Ans: One-twelfth of all members shall be elected by electorates consisting of local bodies and authorities (C)

35: Which one of the following is not correct about the Panchayats as laid
down in Part IX of the Constitution of India?
A. The Chairperson of a Panchayat needs to be directly elected by people in order to exercise the right to vote in the Panchayat meetings.
B. The State Legislature has the right to decide whether or not offices of the
Chairpersons in the Panchayats are reserved for SCs, STs, or women.
C. Unless dissolved earlier, every Panchayat continues for a period of five
years.
D. The State Legislature may by law make provisions for audit of accounts of the Panchayats.

Ans: The Chairperson of a Panchayat needs to be directly elected by people in order to exercise the right to vote in the Panchayat meetings (A)

36: Which one of the following is not correct about Administrative Tribunals?
A. The Parliament may by law constitute Administrative Tribunals both at the Union and State levels
B. Tribunals may look into disputes and complaints with respect to recruitment and conditions of service of persons appointed to public services.
C. Tribunals established by a law of the Parliament can exclude the jurisdiction of all Courts to allow for special leave to appeal.
D. The law establishing the Tribunals may provide for procedures including
rules of evidence to be followed.

Ans: Tribunals established by a law of the Parliament can exclude the jurisdiction of all Courts to allow for special leave to appeal (C)

37: A market situation when firms sell similar but not identical products is
termed as
A. perfect competition
B. imperfect competition
C. monopolistic competition
D. oligopoly

Ans: monopolistic competition (C)

38: Consider the following statements:

  1. Inflation in India continued to be moderate during 2017-18
  2. There was a significant reduction in food inflation, particularly pulses and vegetables during the period.

Which of the statements given above is/are correct?
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

Ans: Both 1 and 2 (C)

39: Which one of the following hypotheses postulates that individual’s
consumption in any time period depends upon resources available to the
individual, rate of return on his capital, and age of the individual?
A. Absolute Income Hypothesis
B. Relative Income Hypothesis
C. Life Cycle Hypothesis
D. Permanent Income Hypothesis

Ans: Life Cycle Hypothesis (C)

40: According to John Maynard Keynes, employment depends upon
A. aggregate demand
B. aggregate supply
C. effective demand
D. rate of interest

Ans: effective demand (C)

41: Which one of the following canons of taxation was not advocated by Adam Smith?
A. Canon of equity
B. Canon of certainty
C. Canon of convenience
D. Canon of fiscal adequacy

Ans: Canon of fiscal adequacy (D)

42: Which Arab scientist could be given the credit of christening the
mathematical discipline of algorithm?
A. Al-Khwarizmi
B. Ibn al – Haytham
C. Ibn Rushd
D. Ibn Sina

Ans: Al-Khwarizmi (A)

43: Which one of the following developments took place because of the Kansas Nebraska Act of 1854?
A. The Missouri Compromise was repealed and people of Kansas and
determine whether they should own slaves or not.
B. The Act did not permit the territories the right to voter over the question of slavery
C. The voice of the majority in regard to the issue of slavery was muzzled.
D. The Federal Government had the sole authority to decide on slavery

Ans: The Missouri Compromise was repealed and people of Kansas and
determine whether they should own slaves or not (A)

44: Which one of the following issues was included in the Indo-US Nuclear
Agreement of 2007?
A. India has ‘advance right to reprocess’ US-origin safeguarded spent fuel B. India did not have the right to build a strategic fuel reserve with the help of the other supplier countries
C. India should not test a nuclear device
D. The US will impede with the growth of India’s nuclear weapons programme

Ans: India has ‘advance right to reprocess’ US-origin safeguarded spent fuel (A)

45: Which of the following statements about Alladi Krishnaswami Ayyar, as a drafting member of the Constitution of India, are correct?

  1. He favored the role of the Supreme Court in taking important decisions related to the interpretation of the Constitution of India.
  2. He felt that the Supreme Court had to draw the line between liberty and social control.
  3. He believed in the dominance of the executive over the judiciary.
  4. He favored a dictatorial form of governance.

Select the correct answer using the code given below.
A. 1 and 2 only
B. 1, 2 and 3
C. 3 and 4
D. 1, 2 and 4

Ans: 1 and 2 only (A)

46: Which of the following are the core functions of the United Nations multidimensional peacekeeping operations?

  1. Stabilization
  2. Peace consolidation
  3. To extend support to a losing State in a war.

Select the correct answer using the code given below.
A. 1, 2 and 3
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 1 and 2 only

Ans: 1 and 2 only (D)

47: The South China Sea Dispute involves which of the following
countries?

  1. China
  2. Vietnam
  3. Malaysia
  4. Indonesia

Select the correct answer using the code given below.
A. 1 and 4 B. 1 and 2 only
C. 1, 2 and 3 D. 2, 3 and 4

Ans: 1, 2 and 3 (C)

48: The ‘Kyoto Protocol’ is an international treaty that commits State
parties to reduction in
A. poverty
B. greenhouse gases emission
C. nuclear armaments
D. agricultural subsidy

Ans: greenhouse gases emission (B)

49: The ‘Beijing Declaration’ is concerned with which one of the following issues?
A. Rights of children
B. Rights of women
C. Right to development
D. Reduction of tariffs

Ans: Rights of women (B)

50: The ‘Gujral Doctrine’ relates to which one of the following issues?
A. Build trust between India and its neighbours
B. Initiate dialogue with all insurgent groups in India
C. Undertake development activities in Naxal dominated areas
D. Ensure food security

Ans: Build trust between India and its neighbours (A)

51: Match List – I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List – I List-II
(Compound/Molecule) (Shape of Molecule)
A. CH3F 1. Trigonal planar
B. HCHO 2. Tetrahedral
C. HCN 3. Trigonal pyramidal
D. NH3 4. Linear
Code :
A B C D
A. 2 4 1 3
B. 2 1 4 3
C. 3 4 1 2
D. 3 1 4 2

Ans: 2 1 4 3 (B)

52: Very small insoluble particles in a liquid may be separated from it by using
A. crystallization
B. fractional distillation
C. centrifugation
D. decantation

Ans: centrifugation (C)

53: Which one of the following elements cannot be detected by “Lassaigne’s
test”?
A. I
B. Cl
C. S
D. F

Ans: F (D)

54: In which of the following, functional group isomerism is not possible?
A. Alcohols
B. Aldehydes
C. Alkyl halides
D. Cyanides

Ans: Alkyl halides (C)

55: Which one of the following statements is not correct?
A. Fischer projection represents the molecule in an eclipsed conformation
B. Newman projection can be represented in eclipsed, staggered and
skew conformations C. Fischer projection of the molecule is its most stable conformation
D. In Sawhorse projections, the lines are inclined at an angle of 120° to each
other

Ans: Fischer projection of the molecule is its most stable conformation (C)

56: The monomer/monomers used for the synthesis of Nylon 6 is /are
A. hexamethylenediamine and adipic acid
B. caprolactam
C. urea and formaldehyde
D. phenol and formaldehyde

Ans: caprolactam (B)

57: Which one among the following stars is nearest to the earth?
A. Sirius
B. Arcturus
C. Spica
D. Proxima Centauri

Ans: Proxima Centauri (D)

58: Which of the following planets of our solar system has least mass?
A. Neptune
B. Jupiter
C. Mars
D. Mercury

Ans: Mercury (D)

59: Two identical solid pieces, one of gold and other of silver, when immersed completely in water exhibit equal weights. When weighed in air (given that density of gold is greater than that of silver)
A. the gold piece will weigh more
B. the silver piece will weigh more
C. both silver and gold pieces weigh equal
D. weighing will depend on their masses

Ans: the silver piece will weigh more (B)

63: Which one of the following functions is not carried out by smooth
endoplasmic reticulum?
A. Transport of materials
B. Synthesis of lipid
C. Synthesis of protein
D. Synthesis of steroid hormone

Ans: Synthesis of protein (C)

64: Which one of the following cell organelles mainly functions as
storehouse of digestive enzymes?
A. Desmosome
B. Ribosome
C. Lysosome
D. Vacuoles

Ans: Lysosome (C)

65: Which one of the following tissues is responsible for increase of girth in the stem of a plant?
A. Tracheid
B. Pericycle
C. Intercalary meristem
D. Lateral meristem

Ans: Lateral meristem (D)

66: Which one of the following organisms is dependent on saprophytic
mode of nutrition?
A. Agaricus
B. Ulothrix
C. Riccia
D. Cladophora

Ans: Agaricus (A)

67: Which one of the following has a bilateral symmetry in its body organization?
A. Asterias
B. Sea anemone
C. Nereis
D. Euchinus

Ans: Nereis (C)

68: Which one of the following pairs of animals is warm-blooded?
A. Crocodile and Ostrich
B. Hagfish and Dogfish
C. Tortoise and Ostrich
D. Peacock and Camel

Ans: Peacock and Camel (D)

69: Which one of the following states of India is not covered by Food Forecasting Stations set up by the Central Water Commission?
A. Rajasthan
B. Jammu and Kashmir
C. Tripura
D. Himachal Pradesh

Ans: Himachal Pradesh (D)

70: The City of Cartagena, which is famous for Protocol on Biosafety, is located in
A. Colombia
B. Venezuela
C. Brazil
D. Guyana

Ans: Colombia (A)

71: Which one of the following is the most populated State in India as per Census 2011?
A. Goa
B. Mizoram
C. Meghalaya
D. Sikkim

Ans: Meghalaya (C)

72: Which among the following countries of South America does the Tropic of Capricorn not pass through?
A. Chile
B. Bolivia
C. Paraguay
D. Brazil

Ans: Bolivia (B)

73: Which one of the following is not correct about Sargasso Sea?
A. It is characterized with anticyclonic circulation of ocean currents
B. It records the highest salinity in Atlantic Ocean
C. It is located west of Gulf Stream and east of Canary Current
D. It confined in gyre of calm and motionless water

Ans: It is located west of Gulf Stream and east of Canary Current (C)

74.Match List – I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List – I List – II
(City) (Product)
A. Detroit 1. Motorcar
B. Antwerp 2. Diamond cutting
C. Tokyo 3. Steel
D. Harbin 4. Shipbuilding
Code :
A B C D
A. 3 4 2 1
B. 3 2 4 1
C. 1 4 2 3
D. 1 2 4 3

Ans: 1 2 4 3 (D)

75: Which one of the following is not situated on Varanasi – Kanyakumari
National Highway?
A. Satna
B. Rewa
C. Katni
D. Jabalpur

Ans: Satna (A)

76: Which one of the following methods is not suitable for urban rainwater
harvesting?
A. Rooftop recharge pit
B. Recharge wells
C. Gully plug
D. Recharge trench

Ans: Gully plug (C)

77: If one plots the tank irrigation in India and superimposes it with map of
well irrigation, one may find that the two are negatively related. Which of the following statements explain the phenomenon?

  1. Tank irrigation predates well irrigation.
  2. Tank irrigation is in the areas with impervious surface layers.
  3. Well irrigation requires sufficient ground water reserves.
  4. Other forms of irrigation are not available.

Select the correct answer using the code given below.
A. 1, 2 and 3
B. 2 and 3 only
C. 3 and 4
D. 1 and 4

Ans: 2 and 3 only (B)

78: When hot water is placed into an empty water bottle, the bottle keeps its
shape and does not soften. What type of plastic is the water bottle made from?
A. Thermoplastic
B. PVC
C. Polyurethane
D. Thermosetting

Ans: Thermosetting (D)

79: Which of the following is/are state function / functions?

  1. q + w
  2. q
  3. w
  4. H – TS

Select the correct answer using the code
given below.
A. 1 and 4 only
B. 1, 2 and 4
C. 2, 3 and 4
D. 1 only

Ans: 1 and 4 only (A)

83: For an ideal gas, which one of the following statements does not hold true?
A. The speed of all gas molecules is same
B. The kinetic energies of all gas molecules are not same
C. The potential energy of the gas molecules is zero
D. There is no interactive force between the molecules.

Ans: The speed of all gas molecules is same

84: What is constellation?
A. A particular pattern of equidistant stars from the earth in the sky
B. A particular pattern of stars that may not be equidistant from the earth in the sky
C. A particular pattern of planets of our solar system in the sky
D. A particular pattern and satellites in the sky due to their position in the space

Ans: A particular pattern of stars that may not be equidistant from the earth in the sky (B)

85: The Hooke’s law is valid for
A. only proportional region of the stress-strain curve
B. entire stress-strain curve
C. entire elastic region of the stress
strain curve
D. elastic as well as plastic region of the stress-strain curve

Ans: only proportional region of the stress-strain curve (A)

86: Which one of the following statements regarding histone proteins is
correct?
A. Histones are proteins that are present in mitochondrial membrane
B. Histones are proteins that are present in nucleus in association with DNA
C. Histones are proteins associated with lipids in the cytosol
D. Histones are proteins associated with carbohydrates in the cytosol

Ans: Histones are proteins that are present in nucleus in association with DNA (B)

87.Which one of the following statements regarding haemoglobin is
correct?
A. Haemoglobin present in RBC can carry only oxygen but not carbon dioxide
B. Haemoglobin of RBC can carry both oxygen and carbon dioxide
C. Haemoglobin of RBC can carry only carbon dioxide
D. Haemoglobin is only used for bloodclotting and not for carrying gases.

Ans: Haemoglobin of RBC can carry both oxygen and carbon dioxide (B)

88: Which one of the following is the correct sequence of passage of light in a compound microscope?
A. Condenser – Objective lens – Eyepiece – Body tube
B. Objective lens – Condenser – Body tube – Eyepiece
C. Condenser – Objective lens – Bodytube – Eyepiece
D. Eyepiece – Objective lens – Body tube- Mirror

Ans: Condenser – Objective lens – Bodytube – Eyepiece (C)

89: Which one of the following statements is correct?
A. Urea is produced in liver
B. Urea is produced in blood
C. Urea is produced from digestion of starch
D. Urea is produced in lung and kidney

Ans: Urea is produced in liver (A)

90: Which one of the following river valleys of India is under the influence of intensive gully erosion?
A. Kosi
B. Chambal
C. Damodar
D. Brahmaputra

Ans: Chambal (B)

91: Which one of the following may be the true characteristic of cyclones?
A. Temperate cyclones move from west to east with westerlies whereas tropical cyclones follow trade winds
B. The front side of cyclone is known as the ‘eye of cyclone’.
C. Cyclones possess a centre of high pressure surrounded by closed isobars
D. Hurricanes are well known tropical cyclones which develop over mid
latitudes.

Ans: Temperate cyclones move from west to east with westerlies whereas tropical cyclones follow trade winds (A)

92: The Headquarters of the International Tropical Timber Organization is located at
A. New Delhi
B. Yokohama
C. Madrid
D. Jakarta

Ans: Yokohama (B)

93: Atmospheric conditions are well governed by humidity. Which one among the following may best define humidity?
A. Form of suspended water droplets caused by condensation
B. Deposition if atmospheric moisture
C. Almost microscopically small drops of water condensed from and suspended in air
D. The moisture content of the atmosphere at a particular time and
place

Ans: The moisture content of the atmosphere at a particular time and
place

94: The Shompens are the vulnerable tribal group of
A. Jharkhand
B. Odisha
C. West Bengal
D. Andaman and Nicobar Islands

Ans: Andaman and Nicobar Islands (D)

95: Which one of the following cities was not included in the list of smart cities in India?
A. Silvassa
B. Jorhat
C. Itanagar
D. Kavaratti

Ans: Jorhat (B)

96: Find the correct arrangement of the following urban agglomerations in
descending order as per their population size according to Census 2011.
A. Delhi – Mumbai – Kolkata – Chennai
B. Mumbai – Delhi – Kolkata – Chennai
C. Mumbai – Kolkata – Delhi – Chennai
D. Kolkata – Chennai – Mumbai – Delhi

Ans: Mumbai – Delhi – Kolkata – Chennai (B)

97: Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List – I List – II
(Type of Lake) (Example)
A. Tectonic 1. Lonar Lake
B. Crater 2. Gangabal Lake
C. Glacial 3. Purbasthali Lake
D. Fluvial 4. Bhimtal Lake
Code :
A B C D
A. 4 1 2 3
B. 4 2 1 3
C. 3 1 2 4
D. 3 2 1 4

Ans: 4 1 2 3 (A)

98: The Andaman group of islands and the Nicobar group of islands are
separated by which one of the following latitudes?
A. 8° N latitude
B. 10° N latitude
C. 12° N latitude
D. 13° N latitude

Ans: 10° N latitude (B)

99: Damanganga Reservoir Project with about 115 km of minor canals and
distributaries is located in
A. NCT
B. Dadra and Nagar Haveli
C. Puducherry
D. Goa

Ans: Dadra and Nagar Haveli (B)

100: Consider the following statements relating to Coal India Limited:

  1. It is designated as a ‘Maha Ratna’ company under the Ministry of Coal.
  2. It is the single largest coal producing company in the world.
  3. The Headquarters of Coal India Limited is located at Ranchi Jharkhand.

Which of the statements given above is/are correct?
A. 1 only
B. 1 and 2 only
C. 2 and 3 only
D. 1, 2 and 3

Ans: 1 and 2 only (B)

101: Afro-Asian solidarity as a central element of India’s foreign policy was
initiated by which of the following Prime Ministers?
A. Narendra Modi
B. I.K. Gujral
C. J.L. Nehru
D. Manmohan Singh

Ans: J.L. Nehru (C)

102: The Prime Minister’s National Relief Fund is operated by which one of the following bodies?
A. The Prime Minister’s Office (PMO)
B. The National Disaster Management Authority
C. The Ministry of Finance
D. The National Development Council (NDC)

Ans: The Prime Minister’s Office (PMO) (A)

103: Which one of the following statements with regard to India’s
surgical strike mission inside Pakistan Occupied Kashmir is correct?
A. It is conducted in the year 2018
B. It was led by the Indian Air Force
C. It was not given any name
D. It was sanctioned by the United Nations

Ans: It was not given any name (C)

104: Which one of the following statements about the National Green
Tribunal is not correct?
A. It was set up in the year 2010
B. It is involved in effective and expeditious disposal of cases relating to
environmental protection and conservation of forests.
C. It may consider giving relief and compensation for damages to persons
and property
D. It is bound by the procedures laid down under the Code of Civil Procedure, 1908

Ans: It is bound by the procedures laid down under the Code of Civil Procedure, 1908 (D)

105: Which of the following statements about the provisions of the Constitution of India with regard to the State of Jammu and Kashmir is not correct?
A. The Directive Principles of State Policy do not apply
B. Article 35A gives some special rights to the permanent residents of the State with regard to employment, settlement and property
C. Article 19(1) (f) has been omitted D. Article 368 is not applicable for the

Ans: Article 19(1) (f) has been omitted (C)

106: In 1921, during which one of the following tours, Gandhiji shaved his head and began wearing loincloth in order to identify with the poor?
A. Ahmadabad
B. Champaran
C. Chauri Chaura
D. South India

Ans: South India (D)

107: Simla was founded as a hill station to use as strategic place for billeting
troops, guarding frontier and launching campaign during the course of
A. Anglo-Maratha War
B. Anglo-Burmese War
C. Anglo-Gurkha War
D. Anglo-Afghan War

Ans: Anglo-Gurkha War

108: Which politician in British India had opposed to a Pakistan that would mean “Muslim Raj here and Hindu Raj elsewhere”?
A. Khan Abdul Ghaffar Khan
B. Sikandar Hayat Khan
C. Maulana Abul Kalam Azad
D. Rafi Ahmed Kidwai

Ans: Sikandar Hayat Khan (B)

110: Eight States have achieved more than 99% household electrification prior to the launch of ‘Saubhagya Scheme’. Which one of the following is not among them?
A. Kerala
B. Punjab
C. Himachal Pradesh
D. Madhya Pradesh

Ans: Madhya Pradesh (D)

111: In October 2018, India was elected as a member to the United Nations
Human Rights Council for a period of
A. five years
B. four years
C. three years
D. two years

Ans: three years (C)

112: Consider the following statements about the Bureau of Pharma PSUs of
India (BPPI):

  1. It is the implementing agency of Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP).
  2. It has registered as an independent society under the Societies Registration Act, 1860.
    Which of the statements given above is/are correct?
    A. 1 only
    B. 2 only
    C. Both 1 and 2
    D. Neither 1 nor 2

Ans: Both 1 and 2 (C)

113: Consider the following statements about a scheme launched by the
Government of India:
It was launched to provide social security during old age and to protect
elderly persons aged 60 years and above against a future fall in their interest income due to uncertain market conditions. The scheme enables old age income security for senior citizens through provision of assured pension/return linked to the subscription amount based on government guarantee to Life Insurance Corporation of India (LICI).
Identify the scheme.
A. Pradhan Mantri Swasthya Suraksha
Yojana
B. Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana
C. Liveability Index Programme
D. Rashtriya Vayoshri Yojana

Ans: Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (B)

114: Who among the following won India’s first-ever gold medal in the
International Youth Olympic Games (2018) held in Argentina?
A. Neeraj Chopra
B. Praveen Chitravel
C. Jeremy Lalrinnunga
D. Suraj Panwar

Ans: Jeremy Lalrinnunga (C)

115: E.K. Janaki Ammal National Award on Taxonomy is administered by the
A. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
B. Ministry of New and Renewable Energy
C. Ministry of Health and Family Welfare
D. Ministry of Environment, Forest and Climate Change

Ans: Ministry of Environment, Forest and Climate Change (D)

116: Which one of the following pairs of military training institute of India and location is not correctly matched?
A. Army War College: Mhow
B. High Altitude Warfare School: Gulmarg
C. Army Air Defence College: Pune
D. Rashtriya Indian Military College: Dehradun

Ans: Army Air Defence College: Pune (C)

117: Which one of the following viruses is responsible for the recent death of lions in Gir National Park?
A. Canine Distemper Virus
B. Nipah Virus
C. Hendra Virus
D. Foot and Mouth Disease Virus

Ans: Canine Distemper Virus (A)

118: The 2018, which of the following countries have legalized the possession and use of recreational cannabis

  1. America
  2. Canada
  3. Nigeria
  4. Uruguay

Select the correct answer using the code
given below:
A. 1, 2 and 3
B. 2 and 4 only
C. 1 and 4 only
D. 1, 2 and 4

Ans: 2 and 4 only (B)

119: Which of the following are the benefits of the Pradhan Mantri Jan
Arogya Yojana (PMJAY)?

  1. Free treatment available at all public and empanelled private hospitals in times of need
  2. Cashless and paperless access to quality health care services
  3. Government provides health insurance cover of up to Rs.5,00,000 per
    family per year
  4. Pre-existing diseases are not covered
    Select the correct answer using the code given below.
    A. 1 and 3 only B. 1, 2 and 3
    C. 2 and 4 only D. 2, 3 and 4

Ans: 1, 2 and 3 (B)

120: The 11th BRICS in 2019 will be hosted by-
A. China
B. Russia
C. Brazil
D. India

Ans: Brazil (C)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *