GK From CDS I EXAM 2021

GK From CDS I EXAM 2021:

1. Which one of the following statements is not correct?
(A) Real GDP is calculated by valuing outputs of different years at common prices.
(B) Potential GDP is the real GDP that the economy would produce if its resources were fully employed.
(C) Nominal GDP is calculated by valuing outputs of different years at constant prices.
(D) Real GDP per capita is the ratio of real GDP divided by population.

Ans: Nominal GDP is calculated by valuing outputs of different years at constant prices (C)

2. The mismatch in the regional or occupational pattern of job vacancies and the pattern of worker availability results in
(A) Structural unemployment
(B) Disguised unemployment
(C) Altered unemployment
(D) Cyclical unemployment

Ans: Structural unemployment (A)

3. The situation in an economy which is growing slowly along with rapid inflation (rising price level) is called
(A) Stagnation
(B) Deflation
(C) Stagflation
(D) Recession

Ans: Stagflation (C)

4. The increase in private investment spending induced by the increase in Government spending is known as
(A) Crowding in
(B) Deficit financing
(C) Crowding out
(D) Pumping out

Ans: Crowding in (A)

5. The asset or assets that a borrower pledges in order to guarantee repayment of a loan is called as
(A) Cheque
(B) Collateral
(C) Guarantee card
(D) Bond

Ans: Collateral (B)

6. The percentage by which the money the borrower pays back exceeds the money that was borrowed is called as
(A) Bank rate
(B) Nominal interest rate
(C) Real interest rate
(D) Terms of credit

Ans: Nominal interest rate (B)

7. Which one of the following statements about the Gandhi-Irwin Pact of 1931 is correct?
(A) The Government would not release those prisoners who had been non-violent.
(B) The Government would not release those prisoners who had indulged in the peaceful picketing of liquor and foreign cloth shops.
(C) The Congress did not agree to the suspension of the Civil Disobedience Movement.
(D) The Congress agreed to take part in the Second Round Table Conference.

Ans: The Congress agreed to take part in the Second Round Table Conference (D)

8. Who among the following founded the Bhil Seva Mandal in 1922?
(A) Dayaram Gidumal
(B) Gurusaday Dutt
(C) Dhondo Keshav Karve
(D) Amritlal Vithaldas Thakkar

Ans: Amritlal Vithaldas Thakkar (D)

9. In 1911, who among the following introduced a bill in the Imperial Legislative Council for introduction of compulsory and free primary education in India?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Sir Harcourt Butler
(D) Gopal Krishna Gokhale

Ans: Gopal Krishna Gokhale (D)

10. Which one of the following statements about the Act V of 1843 relating to Slavery in India is correct?
(A) It gave the masters the right to willfully keep their slaves ties to their estates.
(B) It denied the masters the use of Courts to assert their claims on slaves.
(C) The law Courts and masters worked jointly in resolving the cases of desertion.
(D) The slaves became the owners of the land.

Ans: It denied the masters the use of Courts to assert their claims on slaves (B)

11. Which Maratha statesman signed the Treaty of Bassein on December 31, 1802?
(A) Bajirao II
(B) Vithuji Holkar
(C) Daulat Rao Sindhia
(D) Madhava Rao Narayan

Ans: Bajirao II (A)

12. The Amara-Nayaka system was a major political innovation of which Indian imperial rulers?
(A) Cholas
(B) Chalukyas
(C) Guptas
(D) Vijayanagara

Ans: Vijayanagara (D)

13. Mission Indradhanush aims at
(A) reducing child deaths due to pneumonia.
(B) reducing the impact of rotavirus.
(C) elimination of maternal tetanus.
(D) full immunisation of children.

Ans: full immunisation of children (D)

14. India’s territorial limit extends towards the sea up to
(A) 10 nautical miles
(B) 12 nautical miles
(C) 14 nautical miles
(D) 15 nautical miles

Ans: 12 nautical miles (B)

15. Which one of the following is a cold ocean current?
(A) Brazilian Current
(B) Gulf Stream
(C) North Equatorial Current
(D) California Current

Ans: California Current (D)

16. Identify the type of soil on the basis of the given characteristics:

(1) They are rich in lime, iron, magnesia and alumina.

(2) They are generally clayey, deep and impermeable.

(3) They are mainly found in Maharashtra, Madhya Pradesh and Gujarat.

Select the correct answer from the given alternatives:
(A) Laterite soil
(B) Red and yellow soil
(C) Saline soil
(D) Black soil

Ans: Black soil (D)

17. Aluminum is manufactured from
(A) Copper ore
(B) Bauxite ore
(C) Mica ore
(D) Manganese ore

Ans: Bauxite ore (B)

18. Which one of the following is not a function of money?
(A) Acts as an intermediate in the exchange process
(B) Acts as a store of value
(C) Used as the unit of account
(D) Used for regulating consumption

Ans: Used for regulating consumption (D)

19. The situation where the equilibrium level of real GDP falls short of potential GDP is known as
(A) Recessionary gap
(B) Inflationary gap
(C) Demand-side inflation
(D) Supply-side inflation

Ans: Recessionary gap (A)

20. The excess of total expenditure of Government over its total receipts, excluding borrowings, is known as
(A) Primary deficit
(B) Fiscal deficit
(C) Current deficit
(D) Capital deficit

Ans: Fiscal deficit (B)

21. Exchange rates state the value of one currency in terms of other currencies. Which one of the following statements with respect to the exchange rate of currency is correct?
(A) Floating exchange rates are rates in which the Governments interfere by buying or selling their currencies.
(B) Fixed exchange rates are rates set by Government decisions and maintained by Government actions.
(C) Under the Bretton Woods System, the exchange rates are floated in terms of rise or fall in price of gold.
(D) Under the classical gold standard, the exchange rates are fixed in terms of price of dollar.

Ans: Fixed exchange rates are rates set by Government decisions and maintained by Government actions (B)

22. Francois Bernier was physician to
(A) Prince Murad
(B) Princess Jahanara
(C) Emperor Shah Jahan
(D) Prince Dara Shikoh

Ans: Prince Dara Shikoh (D)

23. Which one of the following British firms was taken over by Soorajmull-Nagarmull group?
(A) McLeod
(B) Octavius Steel
(C) Davenport
(D) Andrew Yule

Ans: McLeod (A)

24. Which one of the following statements with regard to ryotwari settlement is not correct?
(A) In southern and western India, the ryotwari settlement was adopted.
(B) Ryotwari was in principle a direct contract between the ryot and the state.
(C) It means a tax contract valid for usually 30 years.
(D) In principle, it strengthened the former elite, the zamindars and weakened the peasantry.

Ans: In principle, it strengthened the former elite, the zamindars and weakened the peasantry (D)

25. Which one of the following statements about the British Indian Medical Service (IMS) is not correct?
(A) IMS began in 1764.
(B) It recruited health professionals by means of a competitive examination..
(C) Indians were never admitted to IMS.
(D) The IMS was at first meant to look after the troops.

Ans: Indians were never admitted to IMS (C)

26. When was the monopoly of China trade lost by East India Company?
(A) 1813
(B) 1833
(C) 1838
(D) 1860

Ans: 1833 (B)

27. National Disaster Management Authority is headed by
(A) the Prime Minister
(B) the Home Minister
(C) the President
(D) the Health Minister

Ans: the Prime Minister (A)

28. Equality before the law or equal protection of the laws within the territory of India is guaranteed under which one of the following Articles of the Constitution of India?
(A) Article 14
(B) Article 15
(C) Article 16
(D) Article 22

Ans: Article 14 (A)

29. ‘Legal Positivism’ theory was developed by
(A) T.H. Green
(B) Thomas Hobbes
(C) John Austin
(D) Patrick Devlin

Ans: John Austin (C)

30. Who among the following said that Democracy means a system of ‘Government by Consent’?
(A) John Locke
(B) J.S. Mill
(C) Jeremy Bentham
(D) J.J. Rousseau

Ans: John Locke (A)

31. Which of the following statements regarding the ‘casting vote’ in the Parliament is/are correct?

(1) It is cast by the speaker or a person acting as such.

(2) It is cast in addition to voting in the first instance.

(3) It is cast in the case of equality of votes.

(4) It is always cast to maintain the status quo.

Select the correct answer using the code given below:
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 1 and 3 only
(C) 2 and 4 only
(D) 3 only

Ans: 1 and 3 only (B)

32. Milpa and Ladang are different names for
(A) shifting cultivation
(B) mixed farming
(C) truck farming
(D) plantation agriculture

Ans: shifting cultivation (A)

33. Which one of the following approaches of human development was initially proposed by the International Labor Organisation (ILO) and emphasized on health, education, food, water supply, sanitation and housing?
(A) Welfare approach
(B) Basic needs approach
(C) Income approach
(D) Capability approach

Ans: Basic needs approach (B)

34. Which one of the following tributaries of river Indus feeds the canal system of the Bhakra Nangal Project?
(A) Chenab
(B) Satluj
(C) Ravi
(D) Jhelum

Ans: Satluj (B)

35. When the rivers discharge their waters from all directions into a lake or depression, the pattern is known as
(A) Trellis
(B) Dendritic
(C) Radial
(D) Centripetal

Ans: Centripetal (D)

36. Which one of the following statements about the Coriolis force is not correct?
(A) It is maximum at the Poles.
(B) It is absent at the Equator.
(C) It deflects the wind to the right direction in the southern hemisphere.
(D) It deflects the wind to the right direction in the northern hemisphere.

Ans: It deflects the wind to the right direction in the southern hemisphere (C)

37. Chronologically arrange the following treaties/conventions signed between the Marathas and the British (starting with the earliest):

(1) Treaty of Salbai

(2) Treaty of Purandar

(3) Convention of Wadgaon

(4) Treaty of Surat

Select the correct answer using the code given below:
(A) 4-2-3-1
(B) 4-3-2-1
(C) 1-3-2-4
(D) 1-2-3-4

Ans: 4-2-3-1 (A)

38. Which of the following statements about the Sanyasi and Faqir disturbances/rebellions are correct?

(1) Governor-General Warren Hastings faced the persistent Sanyasi and Faqir disturbances in Bengal and Bihar.

(2) There were a number of Shaivite Naga Sanyasis who formed into armed bands.

(3) Majnu Shah, who led bands into Bengal from 1771, was their prominent leader.

Select the correct answer using the code given below:
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 3
(C) 2 and 3 only
(D) 1 and 3 only

Ans: 1, 2 and 3 (B)

39. In 1943, young leaders in which one of the following districts of Maharashtra set up a parallel Government (pratisarhar) with volunteer corps (seva dals) and village units (tufan dals)?
(A) Pune
(B) Nasik
(C) Nagpur
(D) Satara

Ans: Satara (D)

40. Who founded the Central Hindu School at Benaras which was later developed into Benaras Hindu University?
(A) Madan Mohan Malaviya
(B) Annie Besant
(C) Ishwar Chandra Vidyasagar
(D) Madame H.P. Blavatsky

Ans: Annie Besant (B)

41. Which one among the following is not a feature of centralization?
(A) National unity
(B) Uniformity
(C) Prosperity
(D) Liberty

Ans: Liberty (D)

42. Which one of the following is not an objective of NITI Aayog?
(A) It provides a critical direction and strategic input for development process.
(B) It functions as a “think tank in providing key elements of policy
(C) It monitors and evaluates implementation of the programmes.
(D) It offers a platform for resolution of inter-state conflicts as provider of first and last resort’.

Ans: It offers a platform for resolution of inter-state conflicts as provider of first and last resort’ (D)

43. Article 231 of the Constitution of India grants power to establish a common High Court for two or more states to
(A) the Parliament
(B) the Supreme Court
(C) the President of India
(D) the Union Cabinet

Ans: the Parliament (A)

44. Which one among the following motions cannot be made while introducing an ordinary Bill in the Parliament?
(A) That the Bill be taken into consideration
(B) That the Bill be circulated for the purpose of eliciting public opinion
(C) That the Bill be referred to a Select Committee
(D) That the Bill be referred to a Joint Committee of the House without the concurrence of the other House

Ans: That the Bill be referred to a Joint Committee of the House without the concurrence of the other House (D)

45. Which one among the following was eliminated by the 44th Amendment Act of the Parliament?
(A) Right against Exploitation
(B) Right to Constitutional Remedies
(C) Right to Property
(D) Right to Education

Ans: Right to Property (C)

46. Identify the crop on the basis of the following characteristics:

(1) It is a kharif crop.

(2) Aus, Aman and Boro are its three different growing periods in an agricultural year.

(3) About one-fourth of the total cropped area of India is under its cultivation.

Select the correct answer using the code given below:
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Pulses
(D) Cotton

Ans: Rice (B)

47. Which one of the following is a type of igneous rock?
(A) Marble
(B) Halite
(C) Granite
(D) Shale

Ans: Granite (C)

48. Ozone layer, which absorbs the ultra-violet radiation, is found in which one of the following layers of the atmosphere?
(A) Ionosphere
(B) Troposphere
(C) Mesosphere
(D) Stratosphere

Ans: Stratosphere (D)

49. Which one of the following statements about primary waves of earthquakes is not correct?
(A) They are similar to sound waves.
(B) They can travel only through solid materials.
(C) They travel through gaseous, liquid and solid materials.
(D) They move faster and are the first to arrive at the surface.

Ans: They can travel only through solid materials (B)

50. Alluvial soils vary in nature from sandy loam to clay. They are generally
(A) poor in potash and rich in phosphorus.
(B) poor in both potash and phosphorus.
(C) rich in both potash and phosphorus.
(D) rich in potash and poor in phosphorus.

Ans: rich in potash and poor in phosphorus (D)

51. Who among the following was popularly known as ‘Lokahitwadi’?
(A) Gopal Hari Deshmukh
(B) Mahadev Govind Ranade
(C) Gopal Krishna Gokhale
(D) JyotibaPhule

Ans: Gopal Hari Deshmukh (A)

52. Who among the following socialist activists persuaded Gandhiji not to restrict the salt march protest to men alone?
(A) Kamaladevi Chattopadhyay
(B) Sarojini Naidu
(C) Matangini Hazra
(D) Mithuben Petit

Ans: Kamaladevi Chattopadhyay (A)

51. Which one of the following painters was not associated with Humayun?
(A) Mir Sayyid Ali
(B) Maulana Dost Musawir
(C) Maulana Yusuf
(D) Bihzad

Ans: Bihzad (D)

52. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (Author)List II (Poetical Work)
(A) Brindavan Das(1) Shivasankirttan
(B) Krishnadas Kaviraj(2) Chandimangal
(C) Mukundaram Chakravarti(3) Chaitanyacharitamrita
(D) Rameshwar Bhattacharya(4) Chaitanyamangal

Codes:
(A) A-4; B-2; C-3; D-1
(B) A-4; B-3; C-2; D-1
(C) A-1; B-3; C-2; D-4
(D) A-1; B-2; C-3; D-4

Ans: A-4; B-3; C-2; D-1 (B)

53. Which one of the following scholars of Akbar’s court translated Bhaskaracharya’s Lilavati into Persian?
(A) AbulFazl
(B) Faizi
(C) Fathullah Shirazi
(D) Ataullah Rashidi

Ans: Faizi (B)

54. Who among the following was the Chairman of the National Commission for Review of the Working of the Constitution (2000)?
(A) Justice M.N. Venkatachaliah
(B) Justice J.S. Verma
(C) Justice Ranganath Mishra
(D) Justice Y.K. Sabharwal

Ans: Justice M.N. Venkatachaliah (A)

55. M.M Punchhi Commission on Centre-State Relations has recommended the disposal of a bill reserved for the consideration of the Union Executive within
(A) four months
(B) six months
(C) eight months
(D) five months

Ans: six months (B)

56. Who among the following founded the Marathi newspaper ‘Kesari’?
(A) Lokmanya Tilak
(B) Vallabhbhai Patel
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Mahatma Gandhi

Ans: Lokmanya Tilak (A)

Indus Valley CivilizationMust-Read General Studies Booklist for UPSC IAS Prelims
Vedic AgeMust-Read General Studies Booklist for UPSC IAS Prelims in Hindi
BuddhismMust-Read General Studies Booklist for UPSC IAS Mains
JainismMust-Read General Studies Booklist for UPSC IAS Mains in Hindi
Mauryan EmpireCDS Exam I, 2018 Solved- General Knowledge
Pre-Gupta PeriodCDS Exam I, 2019 Solved- General Knowledge
Sangam AgeCDS Exam I, 2020 Solved- General Knowledge
Gupta EmpireCDS Exam II, 2020 Solved- General Knowledge

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *