History GK From GPSC Assistant Professor History Exam 2020

GK From GPSC Assistant Professor History Exam 2020:

1. What were the main occupations of man in the Paleolithic period?
(a) Agriculture
(b) Trade
(c) Hunting gathering
(d) Manufacture

Ans: Hunting gathering (c)

2. What animal was not known to the Harappan peoples?
(a) Cow
(b) Sheep
(c) Horse
(d) Buffalo

Ans: Horse (c)

3. Where did the Buddha deliver the first sermon?
(a) Lumbini
(b) Sarnath
(c) Bodhgaya
(d) Kusinagar

Ans: Sarnath (b)

4. Which scholar first deciphered the edicts of Asoka?
(a) James Princep
(b) William Jones
(c) Max Mueller
(d) Alexander Cunningham

Ans: James Princep (a)

5. Who wrote the Indika?
(a) Kautilya
(b) Megasthenes
(c) Fahien
(d) Kalhan

Ans: Megasthenes (b)

6. Where would you find the Hathigumpha inscription?
(a) Udayagiri caves
(b) Mahabalipuram
(c) Ajanta caves
(d) Kale caves

Ans: Udayagiri caves (a)

7. Devanampiyadasi is the epithet associated with which king?
(a) Pulakesin I
(b) Samudragupta
(c) Asoka
(d) Gautamiputrasatakarani

Ans: Asoka (C)

8. With which empire, do you associate the Aravidu dynasty?
(a) Bijapur
(b) Vijayanagara
(c) Cholas
(d) Cheras

Ans: Vijayanagara (b)

9. Name the greatest ruler of Vijayanagara.
(a) Rajendra Chola
(b) Ramachandra yadava
(c) Krishnadevaraya
(d) Rama Raja

Ans: Krishnadevaraya (C)

10. Whom did the Portuguese defeat when they conquered Goa?
(a) Golconda
(b) Bijapur
(c) Vijayanagara
(d) Mughals

Ans: Bijapur (b)

11. What is a jagir?
(a) Land assignment
(b) Military post
(c) Title
(d) Inheritance

Ans: Land assignment (a)

12. With whose court do you associate the legendary musician Tansen?
(a) Akbar
(b) Allauddin Khalji
(c) Sher Shah
(d) Muhammad Shah

Ans: Akbar (a)

13. Name the finance minister under Akbar credited with the zabt system.
(a) Abul Fazl
(b) Raja Todar Mal
(c) Raja Man Singh
(d) Bairam Khan

Ans: Raja Todar Mal (b)

14. When did Akbar annex Gujarat?
(a) 1610
(b) 1572
(c) 1580
(d) 1700

Ans: 1572 (b)

15. Who was the tenth Guru of the Sikhs?
(a) Guru Nanak
(b) Banda
(c) Guru Arjun
(d) Guru Gobind Singh

Ans: Guru Nanak (a)

16. Who invaded India in 1739?
(a) Timurlane
(b) Ahmed Shah Abdali
(c) Nadir Shah
(d) Chengez Khan

Ans: Nadir Shah (c)

17. Who established the English East India Company settlement in Calcutta?
(a) Francis Day
(b) Job Charnock
(c) Captain Hawkins
(d) Thomas Roe

Ans: Job Charnock (b)

18. In 1757, the Battle of __ eliminated the French threat to India and established British supremacy.
(a) Calcutta
(b) Plassey
(c) Bengal
(d) Buxar

Ans: Plassey (b)

19. Who fought the Third battle of Panipat in 1761?
(a) English East Company VS the Nawab of Awadh
(b) Rajputs VS Mughals
(c) Marathas VS Afghans
(d) Jats VS Rohillas

Ans: Marathas VS Afghans (c)

20. Who created the Subsidiary Alliance system?
(a) Robert Clive
(b) Warren Hastings
(c) Lord Wellesley
(d) Lord Bentinck

Ans: Lord Wellesley (c)

21. In November 1781, Sir Eyre Coote defeated __ at Porto Novo.
(a) Marthanda Varma
(b) Haider Ali
(c) Baji Rao
(d) Nizam of Hyderabad

Ans: Haider Ali (b)

22. Who was the ruler of Awadh during the Revolt of 1857?
(a) Safdar Jang
(b) Asafudaulah
(c) Wajid Ali Shah
(d) Sadat Ali Khan

Ans: Wajid Ali Shah (c)

23. Shaikh Nizamuddin Auliya was disciple of which Sufi saint?
(a) Baba Farid
(b) Khwaja Moinuddin Chisti
(c) Shaikh Nasiruddin Muhammad
(d) Sheikh Shihabuddin

Ans: Baba Farid (a)

24. Which Bhakti saint of Maharashtra contributed to the Maratha movement?
(a) Tukaram
(b) Namdev
(c) Gnandeva
(d) Eknath

Ans: Tukaram (a)

25. Locate the region of the Fakir-Sanyasi rebellions.
(a) Bengal
(b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
(d) Malabar

Ans: Bengal (a)

26. Who was the leader of the Santhal rebellion?
(a) Dadu Mian
(b) Birsa
(c) Sidha-Kano
(d) Majnun Shah

Ans: Sidha-Kano (c)

27. Who led the Indigo rebellion in 1859?
(a) M.K.Gandhi
(b) Sardar Patel
(c) Vishnu Biswas and Digambar Biswas
(d) Lokmanya Tilak

Ans: Vishnu Biswas and Digambar Biswas (c)

28. Under whose governor-generalship did the Revolt of 1857 occur?
(a) Lord Irwin
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Canning
(d) Lord Willington

Ans: Lord Canning (c)

29. Who authored the book “The First Indian war of Independence – 1857-1859”?
(a) R.C.Mazumdar
(b) S.N.Sen
(c) V.D.Savarkar
(d) Karl Marx

Ans: V.D.Savarkar (c)

30. Which figure is associated with Widow remarriage reform?
(a) Rammohan Roy
(b) Iswar Chandra Vidyasagar
(c) Periyar
(d) Radhakanta Deb

Ans: Iswar Chandra Vidyasagar (b)

31. Who led the Bardoli Satyagraha?
(a) R.C.Dutt
(b) Sardar Patel
(c) M.K.Gandhi
(d) Motilal Nehru

Ans: Sardar Patel (b)

32. Where was the Tebhaga movement initiated?
(a) Bengal
(b) Punjab
(c) Madras
(d) Bihar

Ans: Bengal (a)

33. Which of the following is called the Magna Carta of English education in India?
(a) Macaulay Commission
(b) Wood’s Dispatch
(c) Vernacular Act
(d) Indian Press Act

Ans: Wood’s Dispatch (b)

34. Which of the following parties was established by Ambedkar?
(a) The Peasant and Workers Party
(b) All India Scheduled Castes Federation
(c) The CPI
(d) The Independent Labor Party

Ans: All India Scheduled Castes Federation (b)

35. What constituted Home Charges in British India?
(a) Funds to support the India Office in London
(b) Funds to support salaries and pensions for British in India
(c) Funds to finance wars
(d) Expenditure on infrastructure investment in India

Ans: Funds to support the India Office in London (a)

36. Who was the Governor-General of India when the Indian National Congress was founded?
(a) Lord Lytton
(b) Lord Curzon
(c) Lord Dufferein
(d) Lord Minto

Ans: Lord Dufferein (c)

37. What did the Age of Consent Bill Agitation (1891) involve?
(a) Widow remarriage
(b) Abolition of sati
(c) Raising the age of marriage
(d) Abolition of female infanticide

Ans: Raising the age of marriage (c)

38. Name the first president of the Swaraj Party
(a) Motilal Nehru
(b) Chittaranjan Das
(c) Netaji Subhas Bose
(d) Husain Suhrawardy

Ans: Chittaranjan Das (b)

39. When was the announcement made that India and Pakistan would be made free?
(a) April 6, 1947
(b) March 15, 1947
(c) June 3, 1947
(d) August 4, 1946

Ans: June 3, 1947 (c)

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *