Geography GK From IAS Exam 2004 and 2005

Geography GK From IAS Exam 2004 and 2005:

1. Match List-I (National Park/Sanctuary) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below

List-IList-II
(A) Kanger Ghati National Park(1) Chhattisgarh
(B) Nagerhole National Park(2) Haryana
(C) Kugti Wildlife Sanctuary(3) Himachal Pradesh
(D) Sultanpur Bird Sanctuary(4) Karnataka

Codes:
(A) A-3; B-2; C-1; D-4
(B) A-1; B-4; C-3; D-2
(C) A-3; B-4; C-1; D-2
(D) A-1; B-2; C-3; D-4

Ans: A-1; B-4; C-3; D-2 (B)

2. Match List-I (Beaches in India) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below

List-IList-II
(A) Gopinath Beach(1) Andhra Pradesh
(B) Lawsons Bay Beach(2) Kerala
(C) Devbagh Beach(3) Gujarat
(D) Sinquerim Beach(4) Goa
(5) Karnataka

Codes:
(A) A-5; B-4; C-2; D-1
(B) A-3; B-1; C-5; D-4
(C) A-5; B-1; C-2; D-4
(D) A-3; B-4; C-5; D-1

Ans: A-3; B-1; C-5; D-4 (B)

3. Consider the following crops

(1) Cotton

(2) Groundnut

(3) Maize

(4) Mustard

Which of the above are Kharif crops?
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4

Ans: 1, 2 and 3 (B)

4. Which among the following National Highway routes is the longest?
(A) Agra-Mumbai
(B) Chennai-Thane
(C) Kolkata-Hajira
(D) Pune-Machilipatnam

Ans: Kolkata-Hajira (C)

5. Which one of the following countries does not border the Caspian Sea?
(A) Armenia
(B) Azerbaijan
(C) Kazakhstan
(D) Turkmenistan

Ans: Armenia (A)

6. The great Asian river Mekong does not run through
(A) China
(B) Malaysia
(C) Cambodia
(D) Laos

Ans: Malaysia (B)

7. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below

List-IList-II
(A) Black Sea(1) Bulgaria
(B) Red Sea(2) China
(C) Yellow Sea(3) Eritrea
(D) Caspian Sea(4) Kazakhstan

Codes:
(A) A-1; B-4; C-2; D-3
(B) A-2; B-3; C-1; D-4
(C) A-1; B-3; C-2; D-4
(D) A-2; B-4; C-1; D-3

Ans: A-1; B-3; C-2; D-4 (C)

8. Match List-I (Biosphere Reserve) with List-II (States) and select the correct answer using the codes given below

List-IList-II
(A) Similipal(1) Sikkim
(B) Dehong Deband(2) Uttaranchal
(C) Nokrek(3) Arunachal Pradesh
(D) Kanchenjunga(4) Orissa
(5) Meghalaya

Codes:
(A) A-1; B-3; C-5; D-4
(B) A-4; B-5; C-2; D-1
(C) A-1; B-5; C-2; D-4
(D) A-4; B-3; C-5; D-1

Ans: A-4; B-3; C-5; D-1 (D)

9. The great Asian river Mekong does not run through
(A) China
(B) Malaysia
(C) Cambodia
(D) Laos

Ans: Malaysia (B)

10. Match List-I (Biosphere Reserve) with List-II (States) and select the correct answer using the codes given below

List-IList-II
(A) Coal(1) Giridih
(B) Copper(2) Jayamkondam
(C) Manganese(3) Alwar
(D) Lignite(4) Dharwar

Codes:
(A) A-1; B-4; C-3; D-2
(B) A-2; B-3; C-4; D-1
(C) A-1; B-3; C-4; D-2
(D) A-2; B-4; C-3; D-1

Ans: A-1; B-3; C-4; D-2 (C)

11. In which one of the following Union Territories, do people of the Onge tribe live?
(A) Andaman and Nicobar Islands
(B) Dadra and Nagar Haveli
(C) Daman and Diu
(D) Lakshadweep

Ans: Andaman and Nicobar Islands (A)

12. Which one of the following statements is not correct?
(A) Gulf with narrow fronts and wider rears experience high tides
(B) Tidal currents take place when a gulf is connected with the open sea by a narrow channel
(C) Tidal bore occurs when a tide enters the narrow and shallow estuary of a river
(D) The tidal nature of the mouth of the river Hooghly is of crucial importance to Kolkata as port

Ans: Gulf with narrow fronts and wider rears experience high tides (A)

13. Consider the following statements

(1) Damodar, Valley Corporation is the first multi-purpose river valley project of independent India

(2) Damodar Valley Corporation includes thermal and gas power stations

Which of the statements given above is/ are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Ans: 1 only (A)

14. Consider the following

(1) Mahadeo Hills

(2) Sahyadri Parvat

(3) Satpura Range

What is the correct sequence of the above from the north to the south?
(A) 1, 2, 3
(B) 2, 1, 3
(C) 1, 3, 2
(D) 2, 3, 1

Ans: 1, 3, 2 (C)

15. Lake Sambhar is nearest to which one of the following cities of Rajasthan?
(A) Bharatpur
(B) Jaipur
(C) Jodhpur
(D) Udaipur

Ans: Jaipur (B)

16. Where are the Balearic Islands located?
(A) Mediterranean Sea
(B) Black Sea
(C) Baltic Sea
(D) North Sea

Ans: Mediterranean Sea (A)

17. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Bahamas: Nassau
(B) Costa Rica: San Jose
(C) Nicaragua: Balmopan
(D) Dominican Republic: Santo Domingo

Ans: Nicaragua: Balmopan (C)

18. Where is the volcanic mountain, Mount St. Helens located?
(A) Chile
(B) Japan
(C) Philippines
(D) United States of America

Ans: United States of America (D)

19. Consider the following statements

(1) The Axis of the earth’s magnetic field is inclined at 23 and half to the geographic axis of the earth

(2) The earth’s magnetic pole in the North Hemisphere is located on a Peninsula in Northern Canada

(3) The earth’s magnetic equator passes through Thumba in South India

Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1, 2 and 3
(B) 2 and 3
(C) 2 only
(D) 3 only

Ans: 2 and 3 (B)

20. Consider the following statements

(1) Total land area of earth is approximately 1475 lakh square kilometers

(2) Ratio of land area to water area of earth is approximately 1:4

(3) Maximum percentage of earth’s water is in the Pacific Ocean

Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 and 3
(B) 2 and 3
(C) 1 only
(D) 3 only

Ans: 1 and 3 (A)

21. Match items in the List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists

List-I (Power Station)List-II (State)
(A) Kothagudem(1) Andhra Pradesh
(B) Raichur(2) Gujarat
(C) Mettur(3) Karnataka
(D) Wanakbori(4) Tamil Nadu

Codes:
(A) A-4; B-2; C-1; D-3
(B) A-1; B-3; C-4; D-2
(C) A-4; B-3; C-1; D-2
(D) A-1; B-2; C-4; D-3

Ans: A-1; B-3; C-4; D-2 (B)

22. Consider the following statements

(1) Silent Valley National Park in the Nallamalai range.

(2) Pathrakkadavu Hydroelectric project is proposed to be built near the Silent Valley National Park

(3) The Kunthi river originates in Silent Valley’s rainforests

Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 and 3
(B) 2 only
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3

Ans: 2 and 3 (C)

23. Gandhi Sagar Dam is a part of which one of the following?
(A) Chambal Project
(B) Kosi Project
(C) Damodar Valley Project
(D) Bhakra Nangal Project

Ans: Chambal Project (A)

24. Which one of the following statements is not correct?
(A) The Western Ghats are relatively lower in their northern region
(B) The Anaimudi is the highest peak in the Western Ghats
(C) Tapi river lies to the South of Satpura
(D) The Narmada and the Tapti river valleys are said to be old Rift valleys

Ans: The Western Ghats are relatively lower in their northern region (A)

25. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists

List-I (Atomic Power Plants/Heavy Water Plants)List-II (State)
(A) Thal(1) Andhra Pradesh
(B) Manuguru(2) Gujarat
(C) Kakrapar(3) Maharashtra
(D) Kaiga(4) Rajasthan
(5) Karnataka

Codes:
(A) A-2; B-1; C-4; D-5
(B) A-3; B-5; C-2; D-1
(C) A-2; B-5; C-4; D-1
(D) A-3; B-1; C-2; D-5

Ans: A-3; B-1; C-2; D-5 (D)

26. Itaipu Dam built on the River Parana is one of the largest dams in the world. Which of the following two countries have this as a joint project?
(A) Brazil and Peru
(B) Paraguay and Ecuador
(C) Brazil and Paraguay
(D) Colombia and Paraguay

Ans: Brazil and Paraguay (C)

27. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists

List-I (City)List-II (River)
(A) Washington, D.C.(1) River Manzanares
(B) Berlin(2) River Seine
(C) Paris(3) River Spree
(D) Madrid(4) River Potomac

Codes:
(A) A-2; B-3; C-4; D-1
(B) A-4; B-1; C-2; D-3
(C) A-2; B-1; C-4; D-3
(D) A-4; B-3; C-2; D-1

Ans: A-4; B-3; C-2; D-1 (D)

28. Which one of the following countries does not border Lithuania?
(A) Poland
(B) Ukraine
(C) Belarus
(D) North Sea

Ans: Ukraine (B)

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *