Geography GK From IAS Exam 2008

Geography GK From IAS Exam 2008:

1. In order of their distances from the sun, which of the following planets lie between Mars and Uranus?
(A) Earth and Jupiter
(B) Jupiter and Saturn
(C) Saturn and Earth
(D) Saturn and Neptune

Ans: Jupiter and Saturn (B)

2. Which of the following hills are found where the Eastern Ghats and the Western Ghats meet?
(A) Anamalai Hills
(B) Cardamom Hills
(C) Nilgiri Hills
(D) Shevaroy Hills

Ans: Nilgiri Hills (C)

3. Which of the following pairs are correctly matched?

WaterfallsRiver
(1) Kapildhara FallsGodavari
(2) Jog FallsSharavathi
(3) Shivasamudram FallsCauvery

Code:
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

Ans: 2 and 3 only (B)

4. Which of the following pairs are correctly matched?

Irrigation ProjectState
(1) DamangangaGujarat
(2) GimaMaharashtra
(3) PambaKerala

Select the correct answer using the code given below:
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

Ans: 1, 2 and 3 (D)

5. Which one of the following is not essentially a species of the Himalayan Vegetation?
(A) Juniper
(B) Mahogany
(C) Silver fir
(D) Spruce

Ans: Mahogany (B)

6. Which one of the following straits is nearest to the International Date Line?
(A) Malacca Strait
(B) Bering Strait
(C) Strait of Florida
(D) Strait of Gibraltar

Ans: Bering Strait (B)

7. Which one of the following cities is nearest to the equator?
(A) Colombo
(B) Jakarta
(C) Manila
(D) Singapore

Ans: Singapore (D)

8. Where are Tapovan and Vishnugarh hydroelectric projects located?
(A) Madhya Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Rajasthan

Ans: Uttarakhand (C)

9. Consider the following pairs:

Tributary RiverMain River
(1) ChambalNarmada
(2) SoneYamuna
(3) ManasBrahmaputra

Which of the following pairs given above is/are correctly matched?
(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only
(D) 3 only

Ans: 3 only (D)

10. On which of the following rivers is the Tehri hydropower complex located?
(A) Alaknanda
(B) Bhagirathi
(C) Dhauliganga
(D) Mandakini

Ans: Bhagirathi (B)

11. In which one of the following is Malta located?
(A) Baltic Sea
(B) Mediterranean Sea
(C) Black Sea
(D) North Sea

Ans: Mediterranean Sea (B)

12. Consider the following statements:

(1) Albedo of an object determines its visual brightness when viewed with reflected light.

(2) Albedo of Mercury is much greater than the albedo of the Earth.

Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Ans: 1 only (A)

13. With which one of the following rivers is the Omkareshwar Project associated?
(A) Chambal
(B) Narmada
(C) Tapi
(D) Bhima

Ans: Narmada (B)

14. Consider the following statements:

(1) Salt-water crocodile is found in the Andaman and Nicobar Islands.

(2) Shrew and Tapir are found in the Western Ghats of the Malabar region.

Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Ans: Both 1 and 2 (C)

15. In which one of the following states is Namchik Namphuk coalfields located?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Meghalaya
(C) Manipur
(D) Mizoram

Ans: Arunachal Pradesh (A)

16. Which of the following minerals found in a natural way in the state of Chhatisgarh?

(1) Bauxite
(2) Dolomite
(3) Iron ore
(4) Tin

Select the correct answer using the code given below:
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 1 and 3 only
(C) 2 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4

Ans: 1, 2, 3 and 4 (D)

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *