Medieval Indian History GK For CTET Exam

Medieval Indian History GK For CTET Exam:

1. Who was called Lakh Bakhsh because of his/her generosity?
(A) Iltutmish
(B) Qutbuddin Aibak
(C) Muhammad Ghori
(D) Razia

Ans: Qutbuddin Aibak (B)

2. Who wrote an autobiography among the sultans of Delhi?
(A) Qutbuddin Aibak
(B) Alauddin Khalji
(C) Sikander Lodi
(D) Firuz Shah Tughlaq

Ans: Firuz Shah Tughlaq (B)

3. Who abolished the practice of enslaving the war prisoners?
(A) Sher Shah Suri
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Aurangzeb

Ans: Akbar (B)

4. Which Sikh Guru was sentenced to death by Jahangir?
(A) Guru Arjan
(B) Guru Hargovind
(C) Guru Ramdas
(D) Guru Tegbahadur

Ans: Guru Arjan (A)

5. Who was the head of the district in the Mughal Administration?
(A) Amal-Guzar
(B) Shiqdar
(C) Faujdar
(D) Amil

Ans: Faujdar (C)

6. Whose duty was to look after the general welfare and interests of the state under Shivaji?
(A) Amatya
(B) Sumant
(C) Wakia-Nawis
(D) Peshwa

Ans: Peshwa (D)

7. In which battle did Muhammad Ghori defeated Jaichandra Gahadwal?
(A) Tarain
(B) Kannauj
(C) Chandawar
(D) Benaras

Ans: Chandawar (C)

8. Which general assembly under Chola was usually found in trade centres to take care of merchants?
(A) Ur
(B) Nagaram
(C) Sabha
(D) Kottam

Ans: Nagaram (B)

9. Who built the famous Brihadisvara temple?
(A) Parantak I Chola
(B) Rajaraja I Chola
(C) Rajendra I Chola
(D) Rajadhiraj I Chola

Ans: Rajaraja I Chola (B)

10. The districts in the Chola Kingdom were called:
(A) Mandalam
(B) Valanadu
(C) Kurram
(D) Taniyur

Ans: Valanadu (B)

11. Under whose reign did the battle of Talikota occur?
(A) Achyuta Raya
(B) Krishna Deva Raya
(C) Sadasiva Raya
(D) Vira Narsimha Raya

Ans: Sadasiva Raya (C)

12. Harihara, the founder of the Vijayanagar Kingdom, belonged to the ________dynasty.
(A) Sangama
(B) Taluva
(C) Aravidu
(D) Saluva

Ans: Sangama (A)

13. Under whom did Hemu serve as the prime Minister of a Muhammadan ruler of Delhi?
(A) Sikandar Sur
(B) Ibrahim Sur
(C) Muhammad Adil Shah
(D) Mirza Hakim

Ans: Muhammad Adil Shah (C)

14. Who was thrown down from the palace twice at the orders of Akbar?
(A) Munim Khan
(B) Asaf Khan
(C) Shihabuddin Ahmad Khan
(D) Adham Khan

Ans: Adham Khan (D)

15. Who forced Shivaji to sign the treaty of Purandhar?
(A) Jai Singh
(B) Man Singh
(C) Ajeet Singh
(D) Uday Singh

Ans: Jai Singh (A)

16. Safinat-ul-Auliya was written by which scholar of the Mughal age?
(A) Khafi Khan
(B) Badauni
(C) Dara Shikoh
(D) Abul Fazl

Ans: Dara Shikoh (C)

17. Bijapur was annexed to the Mughal Empire in which year?
(A) 1679
(B) 1685
(C) 1686
(D) 1687

Ans: 1686 (C)

18. The first Rajput king to acknowledge the suzerainty of Akbar belonged to:
(A) Merta
(B) Malwa
(C) Chittor
(D) Amber

Ans: Amber (D)

19. Which town earned the title of ‘Shiraz’ of India?
(A) Mandu
(B) Lahore
(C) Daulatabad
(D) Jaunpur

Ans: Jaunpur (D)

20. Which Bhakti Saint inculcated the feeling of Nationalism among the Marathas?
(A) Ramdas
(B) Tukaram
(C) Namdev
(D) Eknath

Ans: Ramdas (A)

21. Where was the famous temple of Jwalamukhi which was destroyed by Firuz Shah Tughlaq?
(A) Jajnagar
(B) Nagarkot
(C) Thatta
(D) Ranthambor

Ans: Nagarkot (B)

22. In which language was Amuktamalyada written?
(A) Sanskrit
(B) Telugu
(C) Tamil
(D) Malayalam

Ans: Telugu (B)

23. Which of the following rulers was originally a Hindu?
(A) Alauddin Khalji
(B) Mubarak Shah Khalji
(C) Nasiruddin Khusrau Shah
(D) Jalaluddin Khalji

Ans: Nasiruddin Khusrau Shah (C)

24. Which area’s revenue were directly collected by the central revenue ministry in Delhi Sultanate?
(A) Khalisah
(B) Iqta
(C) Sarkar
(D) Pargana

Ans: Khalisah (A)

25. Who was trampled by an Elephant on the orders of Jalaluddin Khalji?
(A) Fariduddin
(B) Malik Chhajju
(C) Sidi Maula
(D) Ahmed Chap

Ans: Sidi Maula (C)

26. Which Chandela King successfully thwarted the ambitions of Mahmud Ghazni?
(A) Mahipal
(B) Rajyapal
(C) Vidyadhara
(D) Ganda

Ans: Vidyadhara (C)

27. Who changed his capital from Kalinjar to Khajuraho?
(A) Yashovarman Chandela
(B) Dhanga Chandela
(C) Vidyadhar Chandela
(D) Ganda Chandela

Ans: Dhanga Chandela (B)

28. Which part of the income was charged as Zakat??
(A) One-tenth
(B) One-fortieth
(C) One-twentieth
(D) one-twenty fifth

Ans: One-fortieth (B)

29. Ibn Batutta was sent by Muhammad bin Tughlaq as his ambassador to which country?
(A) Egypt
(B) Arabia
(C) China
(D) Mongolia

Ans: China (A)

30. Who was the Governor of Gujarat under the reign of Shah Jahan during the war of succession?
(A) Dara
(B) Murad
(C) Aurangzeb
(D) Shah Shuja

Ans: Murad (B)

31. Which part of Ahmednagar Sultanate was ceded by Chand Bibi under a treaty concluded with the Mughals?
(A) Burhanpur
(B) Bidar
(C) Berar
(D) Bijapur

Ans: Berar (C)

32. Who was given the title of ‘Shirin Qalam’ for his paintings?
(A) Mir Sayyad Ali
(B) Daswanth
(C) Basawan
(D) Khwaja Abdus Samad

Ans: Khwaja Abdus Samad (D)

History GK From IAS Exam 1995History GK From IAS Exam 2000
History GK From IAS Exam 1996History GK From IAS Exam 2001
History GK From IAS Exam 1997History GK From IAS Exam 2002 and 2003
No Responses to “Medieval Indian History GK For CTET Exam”

Leave a Reply

%d bloggers like this: