GK From NDA Exam II 2019

GK From NDA Exam II 2019:

1. In which of the following phenomena do heatwaves travel along a straight line with the speed of light?
(A) Thermal conduction
(B) Thermal convection
(C) Thermal radiation
(D) Both thermal conduction and radiation

Ans: Thermal radiation (C)

2. When does a ball bounce off the ground, which of the following changes suddenly? (Assume no loss of energy to the floor)
(A) Its speed
(B) Its momentum
(C) Its kinetic energy
(D) Its potential energy

Ans: Its momentum (B)

3. Which one of the following statements about glass is not correct?
(A) Glass is often said to be a supercooled liquid.
(B) Glass has no definite melting point.
(C) Soda glass is harder than pyrex glass.
(D) Boron is present in pyrex glass.

Ans: Soda glass is harder than pyrex glass (C)

4. Which one of the following statements is correct?
(A) Both boiling and evaporation are surface phenomena.
(B) Boiling is a surface phenomenon, but evaporation is a bulk phenomenon.
(C) Both boiling and evaporation are bulk phenomena.
(D) Boiling is a bulk phenomenon, but evaporation is a surface phenomenon.

Ans: Boiling is a bulk phenomenon, but evaporation is a surface phenomenon (D)

5. Which one of the following statements about diamond and graphite is not correct?
(A) Diamond has a tetrahedral structure, whereas graphite has a hexagonal planar structure.
(B) Both physical and chemical properties of diamond and graphite are different.
(C) Graphite is soft, but the diamond is hard.
(D) Graphite is a good conductor of electricity while diamond is not.

Ans: Both physical and chemical properties of diamond and graphite are different (B)

6. The raw materials used for the manufacture of Portland cement are
(A) Lime, silica and sulphur dioxide
(B) Lime, silica and carbon dioxide
(C) Lime, silica and alumina
(D) Lime, silica and boric acid

Ans: Lime, silica and alumina (C)

7. Which one of the following statements about water is not true?
(A) Hydrogen bonds are present in liquid water.
(B) Water has a high boiling point.
(C) Water has a high heat of fusion.
(D) Water is a non-polar molecule.

Ans: Water is a non-polar molecule (D)

8. A sample of ‘soft soap’ contains
(A) Caesium
(B) Potassium
(C) Calcium
(D) Magnesium

Ans: Potassium (B)

9. Which one of the following statements regarding lenses is not correct?
(A) A convex lens produces both real and virtual images.
(B) A concave lens provides both real and virtual images.
(C) A convex lens can produce images equal, greater and smaller than the size of the object.
(D) A concave lens always provides images smaller than the size of the object.

Ans: A concave lens provides both real and virtual images (B)

10. Which one of the following does not represent the salt, Calcium carbonate?
(A) Lime water
(B) Limestone
(C) Chalk
(D) Marble

Ans: Lime water (A)

11. Soaps clean surfaces on the principle-based on
(A) Viscosity
(B) Floatation
(C) Elasticity
(D) Surface tension

Ans: Surface tension (D)

12. Which one of the following substances is not a mixture?
(A) Tin
(B) Seawater
(C) Soil
(D) Air

Ans: Tin (A)

13. Which one of the following is termed as ‘Dry ice’?
(A) Ice present in ice-cream
(B) Solid water at Antarctica
(C) Solid state of carbon dioxide
(D) Solid water of ionosphere

Ans: The solid-state of carbon dioxide (C)

14. Net movement of water from a dilute to a concentrated solution through a selectively permeable membrane is called
(A) Diffusion
(B) Dispersion
(C) Osmosis
(D) Absorption

Ans: Osmosis (C)

15. Blood is a type of
(A) Epithelial tissue
(B) Muscular tissue
(C) Nervous tissue
(D) Connective tissue

Ans: Connective tissue (D)

16. Mitochondria are able to produce their own
(A) Nucleus
(B) Proteins
(C) Chloroplasts
(D) Digestive enzymes

Ans: Proteins (B)

17. Which one of the following statements is correct?
(A) Xylem consists of tracheids, vessels, xylem parenchyma and xylem fibres.
(B) Flexibility in plants is due to sclerenchyma.
(C) The parenchyma has no intercellular spaces.
(D) Xylem consists of sieve plate, sieve tube and companion cells.

Ans: Xylem consists of tracheids, vessels, xylem parenchyma and xylem fibres (A)

18. Who among the following popularized the use of embryological characters in taxonomy?
(A) Carl Linnaeus
(B) Panchanan Maheshwari
(C) Birbal Sahni
(D) Bentham and Hooker

Ans: Panchanan Maheshwari (B)

19. The loudness of a sound depends upon the
(A) velocity of sound waves in the medium.
(B) amplitude of the sound waves.
(C) frequency of the sound waves.
(D) frequency and velocity of the sound waves.

Ans: amplitude of the sound waves (B)

20. Which one of the following statements regarding cathode rays is not correct?
(A) Cathode ray particles are electrons.
(B) Cathode ray particles start from the anode and move towards the cathode.
(C) In the absence of electrical and magnetic fields, cathode rays travel in straight lines.
(D) Television picture tubes are cathode ray tubes.

Ans: Cathode ray particles start from the anode and move towards the cathode (B)

21. A very large volume of hydrogen can be accommodated by making
(A) non-metallic hydrides
(B) hydrogen peroxide
(C) non-stoichiometric hydrides
(D) alkali metal hydrides

Ans: non-stoichiometric hydrides (C)

22. Which one of the following is not a monatomic element?
(A) Copper
(B) Helium
(C) Iodine
(D) Barium

Ans: Iodine (C)

23. Which one of the following is the major constituent of biogas?
(A) Carbon dioxide
(B) Nitrous oxide
(C) Methane
(D) Oxygen

Ans: Methane (C)

24. The thyroid gland produces a hormone called “Thyroxine” which
(A) controls blood glucose levels
(B) controls ovulation
(C) controls metabolic rate
(D) maintains pregnancy

Ans: controls metabolic rate (C)

25. Which one of the following is a bacterium that causes disease in the human body?
(A) Varicella zoster
(B) Trypanosoma gambiense
(C) Salmonella typhi
(D) Plasmodium falciparum

Ans: Salmonella typhi (C)

26. Which one of the following statements regarding viruses is not true?
(A) Viruses need living cells to reproduce.
(B) All viruses are parasites.
(C) Viruses can synthesize their food through photosynthesis.
(D) Viruses are similar to chemical substances outside the host.

Ans: Viruses can synthesize their food through photosynthesis (C)

27. Which one of the following diseases may be caused by the deficiency of vitamin C?
(A) Rickets
(B) Rabies
(C) Hepatitis
(D) Scurvy

Ans: Scurvy (D)

28. Compared to audible sound waves, ultrasound waves have
(A) higher speed
(B) higher frequency
(C) longer wavelength
(D) both higher speed and frequency

Ans: higher frequency (B)

29. Radiations coming from the Sun are mostly in the form of
(A) light only
(B) light and long-wavelength infrared
(C) light and short-wavelength infrared
(D) both short and long-wavelength infrared

Ans: light and short-wavelength infrared (C)

30. Which one of the following is a non-metallic mineral?
(A) Iron
(B) Mica
(C) Copper
(D) Bauxite

Ans: Mica (B)

31. Which one of the following is a Rabi crop in the Northern States of India?
(A) Rice
(B) Bajra
(C) Barley
(D) Ragi

Ans: Barley (C)

32. The rivers of North-West Europe are good examples of
(A) parallel pattern of drainage
(B) radial pattern of drainage
(C) barbed pattern of drainage
(D) trellis pattern of drainage

Ans: parallel pattern of drainage (A)

33. Which one of the following ocean currents is a cold current?
(A) South Atlantic Drift
(B) Mozambique Current
(C) East Australian Current
(D) Caribbean Current

Ans: South Atlantic Drift (A)

34. Paradeep Port is located on the delta of the river
(A) Rihand
(B) Ganga
(C) Mahanadi
(D) Baitarani

Ans: Mahanadi (C)

35. Which one of the following hypothesis/theory explains the origin of the universe?
(A) Nebular Hypothesis
(B) Binary theory
(C) Big Bang theory
(D) Planetesimal hypothesis

Ans: Big Bang theory (C)

36. Which among the following struggles, based on Gandhi’s philosophy of Satyagraha, involved the industrial working class?
(A) Champaran
(B) Kheda
(C) Ahmedabad
(D) Bardoli

Ans: Ahmedabad (C)

37: Consider the following statements related to the Virashaiva tradition in Karnataka:

  1. The Virashaiva movement was led by a Brahmana named Basavanna, a minister in the court of the Kalachuri ruler in the twelfth century.
  2. The Virashaivas encouraged practices, approved by the Dharmashastras, like post-puberty marriages and remarriage of widows.

Which of the statements given above is/are correct?
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

Ans: 1 only (A)

38: Consider the following statements related to Wellesley’s administration:

  1. In the six years of Wellesley’s administration, the army accounted for 42.5 percent of the Company’s total expenditure.
  2. Wellesley’s administrative measures were restricted to the affairs of the Company and had nothing to do with the commercial and military affairs of the Indian ruling families.

Which of the statements given above is/are correct?
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

Ans: 1 only (A)

39: Consider the following statements concerning the Russian Revolution:

  1. The Bolsheviks believed that in a repressive society like Tsarist Russia, the party should be disciplined and should control the number of its members.
  2. The Mensheviks believed that the party should be opened to all (as in Germany).

Which of the statements given above is/are correct?
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

Ans: Both 1 and 2 (C)

40: Which of the following was/were among the decisions taken by the First Continental Congress held in Philadelphia in September 1774?

  1. It rejected a plan for a colonial union under the British authority.
  2. It drew up a statement of grievances.
  3. It agreed upon a scheme to stop trade between the Colonies and England.

Select the correct answer using the code given below:
A. 1 and 3 only
B. 2 only
C. 1 and 2 only
D. 1, 2 and 3

Ans: 1, 2 and 3 (D)

41. Which one of the following land territories of Indonesia is not touched by the Equator?
(A) Sumatra
(B) Sulawesi
(C) Java
(D) Kalimantan

Ans: Java (C)

42. Which one of the following sedimentary rocks are organically formed?
(A) Shale
(B) Chert
(C) Halite
(D) Chalk

Ans: Chalk (D)

43. According to the Koppen climatic classification, the letter code Cfa denotes
(A) Tropical wet climate
(B) Humid subtropical climate
(C) Tundra climate
(D) Tropical wet and dry climate

Ans: Humid subtropical climate (B)

44. In which one of the following folds is the axial plane found to be virtually horizontal?
(A) Isoclinal
(B) Anticlinal
(C) Recumbent
(D) Monoclinal

Ans: Recumbent (C)

45. The Munda language group belongs to which family?
(A) Austric
(B) Dravidian
(C) Sino-Tibetan
(D) Indo-European

Ans: Austric (A)

46. Which one of the following statements about the Suez Canal is not correct?
(A) The Suez Canal was constructed in 1869.
(B) It links the Mediterranean Sea and the Red Sea.
(C) It has a six lock system and ships cross the different levels through these locks.
(D) It has given Europe a new gateway to the Indian Ocean.

Ans: It has a six lock system and ships cross the different levels through these locks (C)

47. Who among the following was the first Indian to qualify for the Indian Civil Service?
(A) Satyendranath Tagore
(B) Surendranath Banerjee
(C) R.C Dutt
(D) Subhas Chandra Bose

Ans: Satyendranath Tagore (A)

48: Which among the following was/were among the factors for England to experience the Industrial Revolution first?

  1. The scientific inventions had paved the way for the Industrial Revolution.
  2. It had favourable social and political structures in place.
  3. Navigable rivers had made inland transport easier.
  4. It had seen the ascendancy of capitalist practices.

Select the correct answer using the code given below:
A. 1 and 3 only
B. 1, 3 and 4 only
C. 4 only
D. 1, 2, 3 and 4

Ans: 1, 2, 3 and 4 (D)

49. Article 46 of the Constitution of India refers to the promotion of educational and economic interests of
(A) religious minorities
(B) Scheduled Castes, Scheduled Tribes and other weaker sections
(C) displaced persons from large irrigation projects
(D) the economically deprived

Ans: Scheduled Castes, Scheduled Tribes and other weaker sections (B)

50. Who was the Education Minister in the first Cabinet of independent India?
(A) Sarvepalli Radhakrishnan
(B) Sardar Vallabhbhai Patel
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) Acharya Narendra Dev

Ans: Maulana Abul Kalam Azad (C)

51. Who among the following died in exile?
(A) Rani Laxmibai
(B) Bahadur Shah Zafar
(C) Tantia Tope
(D) Nana Saheb

Ans: Bahadur Shah Zafar (B)

52. The normal lapse rate to temperature Earth’s atmosphere drops to 0°C at the
(A) upper part of ionosphere
(B) upper boundary of the tropopause
(C) lower part of mesosphere
(D) upper boundary of stratopause

Ans: upper boundary of the tropopause (B)

53. Loktak Lake is situated in the State of
(A) Sikkim
(B) Manipur
(C) Odisha
(D) Mizoram

Ans: Manipur (B)

54. Stalactite, Stalagmite and Pillars are the depositional landforms of
(A) running water
(B) wind
(C) glacier
(D) underground water

Ans: underground water (D)

55. A deep valley characterized by step-like slope is known as
(A) U-shaped Valley
(B) Blind Valley
(C) Gorge
(D) Canyon

Ans: Canyon (D)

54. Which one of the following is a major plate?
(A) Pacific Plate
(B) Cocos Plate
(C) Arabian Plate
(D) Philippine Plate

Ans: Pacific Plate (A)

55. Lithosphere consists of
(A) upper and lower mantle
(B) crust and Core
(C) crust and uppermost solid mantle
(D) mantle and Core

Ans: crust and uppermost solid mantle (C)

56: The principal component(s) of the Nehru-Mahalanobis strategy of economic development was/were

  1. Restructuring economic dependency on metropolitan capitalism into independent economic development.
  2. Transition from semi-feudal agriculture to capitalist farming.

Select the correct answer using the code given below:
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

Ans: Both 1 and 2 (C)

57: Consider the following statements related to Dayanand’s idea of social reform:

  1. Dayanand’s reform envisaged a social order, where different castes performed functions suitable to their status determined by merit.
  2. Dayanand’s ‘robust Vedic counterpart’ challenged the masculine West that had enslaved the Aryavarta.

Which of the statements given above is/are correct?
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

Ans: Both 1 and 2 (C)

58: Consider the following statements concerning the American War of Independence:

  1. The Americans raised the slogan, ‘No taxation without representation’.
  2. The American merchants resorted to the boycott of the British products.

Select the correct answer using the code given below:
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

Ans: Both 1 and 2 (C)

59. Which one of the following statements is not true about Ijarah system?
(A) It was a system of revenue farming.
(B) It encouraged the role of middlemen.
(C) Under this system, land revenue was fixed for the peasant.
(D) The ijaradar paid a fixed amount to the State treasury.

Ans: Under this system, land revenue was fixed for the peasant (C)

60. During the Swadeshi movement, a National College was started in Calcutta under the principalship of
(A) Rabindranath Tagore
(B) Aurobindo Ghosh
(C) Rajani Kant Sen
(D) Syed Abu Mohammad

Ans: Aurobindo Ghosh (B)

61. The ruins of Vijayanagara (Hampi) were brought to public light in the year 1800 by the following British surveyor and engineer:
(A) James Prinsep
(B) Colin Mackenzie
(C) James Rennell
(D) Charles Metcalfe

Ans: Colin Mackenzie (B)

62. Which country among the following was not a part of the Third Coalition against Napoleon?
(A) Russia
(B) Prussia
(C) Sweden
(D) France

Ans: France (D)

63. Which one of the following pairs of travellers and their nationality is not correctly matched?
(A) Ibn Battuta – Moroccan
(B) Duarte Barbosa – Portuguese
(C) Jean Baptiste Tavernier – Dutch
(D) Niccolo Manucci – Venetian

Ans: Jean Baptiste Tavernier – Dutch (C)

64. World Humanitarian Day is celebrated on
(A) 26th June
(B) 17th July
(C) 19th August
(D) 27th September

Ans: 19th August (C)


Factors affecting rate of PhotosynthesisImportant Warm and Cold Winds
Phenomenon Of OsmosisAtmosphere and its Structure
Bryophytes- Characteristics And Economic ImportanceOcean Currents and its Effects
Thyroid Gland- Important Hormones And Deficiency DisorderEcological Succession or Biotic Succession
Vegetative Propagation: Natural & Artificial MethodsImportant Biogeochemical Cycles
Vitamins- Functions and Deficiency DiseasesMajor landforms and their economic significance– NIOS

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *