Ancient Indian History GK For CTET Exam

Ancient Indian History GK For CTET Exam:

1. The standard seal of the Indus Valley Civilization was of the shape of:
(A) Cylinder
(B) Circle
(C) Rectangle
(D) Square

Ans: Square (D)

2. The staple food of Harappan people was:
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Gram
(D) Bajra

Ans: Wheat (A)

3. The procedures for the performance of sacrifices are prescribed in:
(A) Yajurveda
(B) Atharvaveda
(C) Rigveda
(D) Samaveda

Ans: Yajurveda (A)

4. Vajrayana was a sect of which religion?
(A) Buddhism
(B) Jainism
(C) Vaishnavism
(D) Ajivikas

Ans: Buddhism (A)

5. Which general of Alexander suffered a defeat at the hands of Chandragupta Maurya?
(A) Plutarch
(B) Arian
(C) Seleucus
(D) Strabo

Ans: Seleucus (C)

6. Who was the last king of the Mauryan dynasty?
(A) Kunal
(B) Dasrath
(C) Brihadratha
(D) Samprati

Ans: Brihadratha (C)

7. Which of the following Mauryan Emperors dedicated the artificial caves to the sect of Ajivikas?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Bindusara
(C) Ashok
(D) Brihadratha

Ans: Ashok (C)

8. Who was referred to as ‘Amitraghata’ by the Greek writers?
(A) Ashok
(B) Chandragupta Maurya
(C) Chandragupta II
(D) Bindusara

Ans: Bindusara (D)

9. Who was the biographer of Harshvardhan?
(A) Haridatta
(B) Jayasena
(C) Bana
(D) Mayur

Ans: Bana (C)

10. Who built the rock-cut shrines at Elephanta?
(A) Pallava
(B) Chalukya
(C) Chola
(D) Rashtrakuta

Ans: Rashtrakuta (D)

11. Who among the following was a Chinese monk who visited India during the reign of Chnadragupta II?
(A) Fa-Hien
(B) Sung Yun
(C) Hsuan Tsang
(D) I Tsing

Ans: Fa-Hien (A)

12. Which Gupta king broke down the powers of tribal republics in Western India?
(A) Samudra Gupta
(B) Chandra Gupta I
(C) Chandra Gupta II
(D) Mahendra Gupta

Ans: Samudra Gupta (A)

13. Gathasaptasati, a treatise during Satavahanas, was written in which language?
(A) Sanskrit
(B) Marathi
(C) Pali
(D) Prakrit

Ans: Prakrit (D)

14. ‘Ayas’ in Rigveda is a term used for:
(A) Dress
(B) Metal
(C) Food
(D) Sacrifice

Ans: Metal (B)

15. Which city of Harappan Civilization was known as the ‘Mound of the Dead’?
(A) Mohenjo-daro
(B) Harappa
(C) Lothal
(D) Kalibangan

Ans: Mohenjo-daro (A)

16. Which Veda provides us the magical formulae to restrain evil spirits?
(A) Rigveda
(B) Samaveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda

Ans: Atharvaveda (D)

17. What does Krishnala mean in the later Vedic period?
(A) Text
(B) Coin
(C) Tax
(D) Soil

Ans: Coin (B)

18. Which kind of race did the Palaeolithic man belong to?
(A) Proto Australoid
(B) Mongoloid
(C) Negrito
(D) Caucasoid

Ans: Negrito (C)

19. Chirand, a neolithic site, is found in which state of India?
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Chhattisgarh
(D) Uttarakhand

Ans: Bihar (B)

20. From where did Buddha start practising Dharmachakra pravartan?
(A) Bodhgaya
(B) Kushinagar
(C) Varanasi
(D) Kaushambi

Ans: Varanasi (C)

21. Angas were the sacred literature of which belief?
(A) Ajivika
(B) Buddhism
(C) Jainism
(D) Saivism

Ans: Jainism (C)

22. According to Megasthenes, Indians were divided into how many classes?
(A) Three
(B) Five
(C) Seven
(D) Nine

Ans: Seven (C)

23. Which source of the Mauryan Empire refers to a water tax, whenever the state assisted in providing irrigation?
(A) Arthasastra
(B) Mudrarakshasa
(C) Indika
(D) Mahavamsa

Ans: Arthasastra (A)

24. Which river flowed near Lothal?
(A) Indus
(B) Chenab
(C) Bhogavo
(D) Jhelum

Ans: Bhogavo (C)

25. Which inscription narrates the victory of Pulakeshin II over Harshavardhan?
(A) Nasik
(B) Kanchi
(C) Aihole
(D) Kannauj

Ans: Aihole (C)

26. Which Pallava king started the technique of excavating stone temples out of solid rocks?
(A) Nrasimhavarman I
(B) Mahendravarman I
(C) Nrasimhavarman II
(D) Mahendravarman II

Ans: Mahendravarman I (B)

27. Who was the author of Surya Siddhanta?
(A) Varahamihira
(B) Brahmagupta
(C) Bhaskar
(D) Aryabhatta

Ans: Aryabhatta (D)

28. Bhukti, in Gupta administrative division, denotes which of the following unit?
(A) District
(B) Province
(C) City
(D) Village

Ans: Province (B)

29. The evidence of pot burial could be traced from:
(A) Rojadi
(B) Banavali
(C) Alamgirpur
(D) Surkotada

Ans: Surkotada (D)

30. Who discovered the famous Palaeolithic site of Bhimbetka?
(A) K.N. Dikshit
(B) S.R. Rao
(C) V.S. Vakankar
(D) N.G. Majumdar

Ans: V.S. Vakankar (C)

31. ‘Krishna Ayas’ in Later Vedic literature refers to which kind of metal?
(A) Copper
(B) Tin
(C) Bronze
(D) Iron

Ans: Iron (D)

32. With which of the following Veda Kaushitaki Brahmana associated?
(A) Atharvaveda
(B) Rigveda
(C) Samaveda
(D) Yajurveda

Ans: Rigveda (B)

33. Who for the first time mentioned about the mounds of Harappa?
(A) Charles Mason
(B) Cunningham
(C) R.D. Banerjee
(D) Fleet

Ans: Charles Mason (A)

34. The head of an agricultural department in Mauryan administration was called:
(A) Kupyadhyaksha
(B) Suradhyaksha
(C) Sitadhyaksha
(D) Lakshanadhyaksha

Ans: Sitadhyaksha (C)

35. Which Satavahana was given the credit of uprooting the Shakas?
(A) Vasishthiputra
(B) Gautamiputra
(C) Satakarni I
(D) Hala

Ans: Gautamiputra (B)

36. Who was forced to conclude a disgraceful treaty with Shakas?
(A) Chandra Gupta I
(B) Chandra Gupta II
(C) Samudra Gupta
(D) Ram Gupta

Ans: Ram Gupta (D)

37. Which Rashtrakuta king built a pillar of victory at Rameshwaram?
(A) Krishna I
(B) Krishna II
(C) Krishna III
(D) Krishna IV

Ans: Krishna III (C)

38. From where did the Sanskritization of South India start?
(A) Badami
(B) Ellora
(C) Madurai
(D) Kanchi

Ans: Kanchi (D)

History GK From IAS Exam 2004 and 2005History GK From IAS Exam 2010 and 2011
History GK From IAS Exam 2006 and 2007Geography GK From IAS Exam 2004 and 2005
History GK From IAS Exam 2008 and 2009Geography GK From IAS Exam 2008
No Responses to “Ancient Indian History GK For CTET Exam”

Leave a Reply

%d bloggers like this: